pagina voor ouders

Jouw rol als ouder/verzorger is belangrijk!

Help, mijn kind gaat studeren! Hoe pakken we dit aan? Waar beginnen we? Hoe komen we er achter welke studie het beste aansluit bij zijn/haar interesses?

Gelukkig staat loopbaanoriëntatie en de begeleiding (LOB) hiervan hoog op de agenda bij de vooropleidingen. Er is dan ook veel aandacht voor het kiezen van een vervolgstudie. Maar als ouder/verzorger speel je ook een belangrijke rol. Daarom delen wij graag onze kennis over de studiekeuze, de behoeften van een leerling en de vragen die wij beantwoorden. Schrijf je ook in voor onze nieuwsbrief met tips en stappenplannen om je te helpen met het keuzeproces van je kind.

Kind helpen met studiekeuze

Als je kind gaat studeren, zijn er veel vragen. Welke studies zijn er, wanneer moet de studiekeuze gemaakt zijn, waar moet je op letten, hoe voorkom ik een foute studiekeuze? Het uitgangspunt hierin is de interesse of zelfs de passie van je kind. Waar wordt hij of zij blij van? Is er een vak op dit moment favoriet? Daar vind je je aanknopingspunten. Zou je kind het leuk vinden om iets met (bijvoorbeeld) aardrijkskunde of voeding te doen, dan kun je al wat gerichter zoeken. Als een studie echt aansluit bij de interesse van je kind, kan het bijna niet fout gaan.

Vanuit de havo/vwo en het mbo kun je in het hbo komen studeren. Meestal kies je voor een 4-jarige bachelor, maar sommige leerlingen kiezen bewust voor een 2-jarige associate degree (ad).

Suzanne van der Pol, instroomcoördinator

Maar welke hogeschool kies je dan?

Hoe je dan de juiste school kiest? Ook dat ligt aan het gevoel van je kind. Bezoek hiervoor open dagen van de school, kijk of er meeloopdagen zijn, zodat je kind echt kan voelen en ervaren hoe het is op school, hoe de studenten zijn, de docenten. Alleen door een keer te gaan kijken, weten jij en jouw kind of hij/zij zich er veilig voelt en dat hij/zij echt kan mee doen. En als je dan een glimlach ziet, dan weet je dat het wel goed zit.

 Maar ook als het soms niet helemaal lekker gaat of er extra begeleiding nodig is, hebben wij in ieder geval studentbegeleiding. En er is een studievereniging van studenten op school actief.

Anita Okma, decaan

dakterras

Heeft Aeres Hogeschool Almere een passende studie?

Wanneer jouw kind interesse heeft in:

  • Aardrijkskunde,
  • Biologie,
  • Design,
  • Economie,
  • ICT,
  • Voeding

Dan heeft Aeres Hogeschool Almere zeker een studie die bij hem/haar past. Wij bieden studies die te maken hebben met het leefbaar houden van onze (stedelijke) omgeving. Dit gaat dan over de natuur, over voedsel, over duurzaamheid, over geografie, ICT, media, design en bedrijfskunde. Een studiekeuze zit soms in de detail. Het is daarom goed om een open dag te bezoeken.

Studies

binnen tribunetrap

Ieder kind met een havo-, vwo-, of (volledig) mbo-4 diploma kan starten met een ad of bacheloropleiding bij ons. Vind de studie die past bij de interesses van jouw kind en bekijk de toelatingseisen per studie.

Bezoek een open dag

Studenten in overleg Aeres Hogeschool Almere

Een open dag bezoeken is de volgende stap in het studiekeuzeproces. Op een open dag woon je presentaties bij, kun je vragen stellen aan studenten/docenten en proef je écht de sfeer van onze hogeschool.

Inschrijven

Student Aeres Hogeschool Almere

Als de keuze dan gemaakt is, mag je kind zich inschrijven bij Studielink. De landelijke deadline voor inschrijven is 1 mei. Wij hebben alle belangrijke informatie over inschrijven verzameld. 

Jouw kind, de groene veranderaar!

In 2050 woont 80% van de wereldbevolking in de stad. Wanneer er steeds meer mensen in de stad gaan wonen, ontstaan er alsmaar meer vragen op het gebied van natuur, leefbaarheid, voorziening van voedsel, water en energie. Er is kennis nodig om de groeiende steden wereldwijd leefbaar te houden. Daarom leiden wij studenten op rondom de thema’s food, nature & urban green. Al onze studies zijn gebouwd op vragen vanuit het werkveld. Daarom is het toekomstperspectief van onze studenten positief.

Wordt jouw kind de groene veranderaar die bijdraagt aan een groenere, gezondere, duurzamere leefomgeving?

Wil Bekkering, directeur Aeres Hogeschool Almere

Aeres Hogeschool Almere, een goede keuze

Aeres Hogeschool Almere is al ruim 12 jaar onderwijsspecialist op het gebied van food, natuur, klimaat, gezondheid en duurzaamheid. We hebben een groot netwerk van bedrijven, die ons informeren over de behoefte op het gebied van een gezonde, duurzame leefomgeving. Daarom kunnen wij met recht zeggen dat wij jouw kind kunnen opleiden tot een professional die het verschil kan gaan maken.

Wat onze studenten vinden

Studenten in klas Aeres Hogeschool Almere

Wil je weten hoe onze huidige studenten onze opleidingen beoordelen en wat de kansen zijn op een baan na het afstuderen? 'Studie in Cijfers' geeft een onafhankelijk beeld van hoe een opleiding van een hogeschool het doet in vergelijking met dezelfde opleiding bij andere hogescholen..

Reizen en wonen

Student app telefoon fiets stad Aeres Hogeschool Almere

Om op onze school te studeren komen veel van onze studenten met het OV naar school. Onze locatie is gelegen op 10 fietsminuten van Almere Centraal. Er zijn ook studenten die op kamers wonen, vanwege de afstand huis-school of omdat ze het studentenleven willen ervaren.

Kosten

Kosten eerste jaar

Studeren kost veel geld, maar het is ook een investering in de toekomst. Een ad- of bachelordiploma vergroot de kansen op de arbeidsmarkt. Om te kunnen studeren betaal je jaarlijks collegegeld, maar er zijn ook andere kosten om rekening mee te houden.