Bachelor voltijd studie Voeding en gezond leven Aeres Hogeschool Almere

Sam: "De combinatie van biologie, wat ik eigenlijk altijd leuk heb gevonden, en de brede opzet van de studie hebben uiteindelijk mijn keuze bepaald." 

"Ik heb altijd al iets met biologie gehad. Als kleine jongen teelde ik zelf groente met mijn vader in onze eigen moestuin. Later had ik een bijbaantje bij een agrarisch onderzoeksbedrijf. Zo kwam ik al op jonge leeftijd in aanraking met onderzoek doen en de teelt van diverse gewassen. Een echte studie richting plantenteelt zag ik echter niet zo zitten omdat mijn interesse breder was dan alleen planten. Na mijn middelbare school diploma heb ik eerst een andere studie gedaan, wat toch niet helemaal de juiste keuze was. Na een nieuwe zoektocht kwam ik de studie Voeding & Gezond Leven tegen. De combinatie van biologie, wat ik eigenlijk altijd leuk heb gevonden, en de brede opzet van de studie hebben uiteindelijk mijn keuze bepaald.

De leukste modules die ik heb gevolgd waren ‘Bouw, Functie en Gedrag’ in het eerste jaar en ‘Salutogenese’ in het tweede jaar. Bouw, Functie en Gedrag behandelt de werking van het menselijk lichaam en de bouw van de diverse weefsels. Zelf vond ik het heel interessant om er achter te komen hoe alle processen in je lichaam op elkaar zijn afgestemd en hoe complex de dingen zijn die in het dagelijks leven zo normaal zijn. De tweedejaars module Salutogenese gaat over het gezond houden van het lichaam. Het gaat er hier dus niet om hoe je een ziekte kunt behandelen, maar hoe je kunt voorkomen dat je ziek wordt en wat je kunt doen om gezond te blijven. Hierin spelen voeding en lichaamsbeweging natuurlijk een essentiële rol. Een vak in dat ik erg leuk vond in deze module was Hersenen en gedrag. Hierin leer je over de werking van de verschillende hersengebieden en complicaties die hier kunnen optreden. Daarnaast is er aandacht voor psychologie en de effecten van de omgeving op het handelen van de mens."

Rebecca: "Ik wilde graag een studie volgen gericht op de mens (humane biologie)."

"Vanuit mijn vooropleiding CIOS Sport en bewegen heb ik veel praktijkervaring opgedaan en ben ik als mens erg gevormd, maar ik vond dat ik nog te weinig wist over de biologische kant van de mens. Ik wilde meer leren over zaken als: ecologie, scheikunde, geologie, anatomie en fysiologie. De studie Voeding & Gezond Leven sloot perfect aan op wat ik zocht: ik wilde graag een studie volgen gericht op de mens (humane biologie). De studie bevalt me erg goed. Het eerste jaars was gericht op de biologie en was erg interessant. Het tweede jaar richt zich meer op het doen van onderzoek. Ik moest wel enorm wennen aan de overgang van mbo naar hbo. Op het hbo wordt er een ander niveau van je verwacht. Je anders leren denken en werken en dit alles in een rap tempo. Mijn eerste tentamenperiode viel me erg tegen. Ik kwam er achter dat ik de stof écht anders moet benaderen, nu ik door heb hoe het moet, gaat het gelukkig beter!"