Bachelor voltijd studie Varkens en pluimveehouderij Aeres Hogeschool Dronten

Josan Mutsaers, student Varkens- en Pluimveehouderij

"Van jongs af aan heb ik al interesse in varkens. Tot acht jaar geleden hadden mijn ouders een vleesvarkensbedrijf met vijfhonderd dieren. Mijn vader is nutritionist op het gebied van varkensvoer, vroeger ging ik vaak met hem mee op pad zo is mijn liefde voor de sector gegroeid. De varkenssector doet op dit moment veel aan innovaties, dierwelzijn en houdt nadrukkelijk rekening met de omgeving. Tijdens mijn studie bij Aeres Hogeschool worden de knelpunten in de sector aan het licht gebracht en wordt er naar mogelijke oplossingen gezocht om het contact tussen burger/consument en de ondernemer te verbeteren. De studie is heel praktisch, we krijgen ook regelmatig gastsprekers die een les verzorgen. Ook het contact met de docenten is erg prettig.

Een voorbeeld van een interessante module is bijvoorbeeld ‘Bedrijfsproblemen oplossen in de intensieve veehouderij’. Hier leren we meer over voeding, huisvesting, gezondheid en fokkerij. Een andere interessante module is ‘Strategische bedrijfsplanning’, tijdens deze module heb ik voor een bedrijf een strategisch plan geschreven voor de komende tien jaar. Erg interessant om te doen!

Na het behalen van mijn diploma wil ik graag als bedrijfsadviseur in de voeding of de fokkerij aan de slag. Beide onderwerpen interesseren mij heel erg. "De meerwaarde van de hbo-studie Varkens- en Pluimveehouderij is de combinatie van passie voor varkens en de theoretische en praktische kennis van de sector."