Financiele dienstverlening agrarisch header

Ervaringen van studenten en van Jong & Laan

Floris: "Ik wil mijn kennis vergroten van de financiële wereld en ik vind het belangrijk dat je als agrarisch ondernemer voldoende financieel onderlegd bent."

Mijn ouders hebben een melkveebedrijf en in de toekomst wil ik dat graag overnemen. Na het behalen van mijn havo-diploma koos ik voor deze studie omdat ik meer kennis wil hebben van de financiële wereld. Het interesseert mij niet alleen enorm, maar ik vind het ook belangrijk dat je als agrarisch ondernemer voldoende financieel onderlegd bent. Als ik later het melkveebedrijf run, verwacht ik dat ik nog meer bezig ben met het managen van het bedrijf en het aansturen van het personeel. Je moet bovendien goed op de hoogte zijn van alles zodat je een waardige gesprekspartner bent als een adviseur van een bank of accountantskantoor komt. Ook wil ik voordat ik het bedrijf overneem eerst nog een aantal jaar ergens anders werken; bijvoorbeeld bij een accountskantoor of bij een bank.

 

Emmely: "Gedurende mijn vierde studiejaar wil ik mogelijk duaal afstuderen bij een bank of accountantskantoor."

Op het mbo heb ik ook een bedrijfskundige studie gevolgd, ik wilde mijn vervolgstudie ook in deze richting doen, maar dan wel een meer verdiepende studie. Ik vind cijfers leuk en heb altijd interesse gehad in de financiële vakken binnen mijn mbo-studie. Mijn ouders hebben een akkerbouw- en pluimveebedrijf, daarom koos ik voor Financiële dienstverlening agrarisch. Gedurende mijn vierde studiejaar wil ik mogelijk duaal afstuderen bij een bank of accountantskantoor. Groot voordeel van duaal afstuderen is voor mij dat je werkervaring kunt opdoen en mijn kennis gelijk in de praktijk kan inzetten. Als ik later ondernemers wil adviseren is het positief dat breed onderlegd ben met een verdieping op het financiële vlak. Bovendien kennen we de sector en spreken we de taal van de ondernemer.

Onze afgestudeerden Financiële dienstverlening agrarisch zijn erg gewild in de markt.

Aphra van Asselt van de Jong & Laan legt uit waarom:

De studenten beschikken over zowel agrarische als financiële kennis.’’ “De rol van een accountant is de laatste jaren flink veranderd. In het verleden bestond het werk vooral uit administratieve werkzaamheden en had de accountant een meer reactieve houding. Nu zijn ze meer de data coach met een adviserende rol. Dit vraagt om een ander type benadering met andere scholing. Daarom zijn studenten die op de hoogte zijn van deze ontwikkelingen voor ons erg interessant. De meerwaarde van een student Financiële dienstverlening agrarisch is dat hij/zij zowel over de financiële als agrarische kennis beschikt.

In de agrarische sector gelden andere wetten en regelgevingen. Natuurlijk is dit in de praktijk best aan te leren, maar het is zeker een meerwaarde als je al over deze kennis beschikt. Daarnaast vinden we het van belang om op een informele en laagdrempelige manier contact met onze klanten te hebben. Op het moment dat jij mee kunt praten over het agrarische leven, heb je dus snel een streepje voor. Het is echter niet zo dat je zonder deze kennis niet bij ons aan de slag kunt. Wil je een functie in de financiële wereld, dan start je bij ons bijvoorbeeld eerst als agrarisch adviseur. Vervolgens kun je middels een vervolgstudie doorgroeien naar de functie van agrarisch accountmanager. In deze functie heb je meer een adviserende rol naar de klant en houd je je bezig met wet- en regelgeving. Ook zou je uiteindelijk aan de slag kunnen als agrarisch specialist.