Cover B VT Docent  Tuin en Akkerbouw

Met een diploma van deze opleiding ben je bevoegd tweedegraads docent in het profielvak ‘Groen’ in het vmbo en praktijkonderwijs. Je mag ook lesgeven in de opleidingsdomeinen Voedsel, Natuur en Leefomgeving in het mbo en het hbo. Daarnaast geven veel van onze afgestudeerden les in verwante vakken in een leergebied als mens en natuur. In overleg met je werkgever bepaal je hoe je daarvoor je bekwaamheid aantoont. Lees meer over de tweedegraads bevoegdheid voor de groene sector. Ook kun je aan de slag bij maatschappelijke en educatieve organisaties én in het bedrijfsleven of bij de overheid. Jij bent expert in je vak en je weet anderen hiervoor enthousiast te maken en kennis op een creatieve manier over te dragen.

Welk beroep kun je na de opleiding uitoefenen?

Denk bijvoorbeeld aan:

• docent tuin- en akkerbouw
  • voorlichter bij een brancheorganisatie
  • adviseur gewasbescherming
  • kwaliteitsmanager bloemenveiling

Je kunt een baan in het onderwijs goed combineren met een baan in het bedrijfsleven, of het afwisselen. Kies wat bij jou het beste past. Dat maakt je flexibel en het vergroot je kansen op de arbeidsmarkt. Onze afgestudeerden vinden dan ook snel een baan op niveau.

Docent of Kennismanager?

Wat doet een docent in het beroepsonderwijs? En wat is een kennismanager? En wat hebben beide functies met elkaar te maken? We leggen het graag uit. Het beroepsonderwijs (vmbo, mbo, hbo) leidt leerlingen/studenten op voor een beroep. Daarbij is het nodig dat de leraar/docent niet alleen de theorie kent, maar ook de beroepssector goed kent (waar de leerling/student in gaat werken) en daarbinnen een netwerk heeft opgebouwd. Een docent in het beroepsonderwijs staat middenin de praktijk.

Tijdens de opleiding krijg je theorie en loop je veel stage in scholen en bedrijven/organisaties. Je leert daarbij:

• je te verdiepen in je vak;
  • hoe mensen leren;
  • hoe je daarbij kunt ondersteunen;
  • hoe je het leren kunt organiseren.

Je kijkt ook wat de ontwikkelingen in de beroepssector zijn en hoe je daar modern onderwijs van maakt. En je leert omgaan met leerlingen van verschillende leeftijden en ook met volwassenen. Daarom ben je aantrekkelijk voor scholen én  bedrijven.

Je bent na je opleiding dus allebei:

• én een docent, die de wereld waarin je leerlingen/studenten gaan werken, goed kent;
  • én een kennismanager; een expert in je groene vak, waarbij je goed anderen kan laten leren (kinderen, volwassenen, in educatieve of bedrijfsomgevingen).

Beide functies moet je goed beheersen om succesvol te zijn.

Werkplekken van onze afgestudeerden

Om een goed beeld te krijgen waar de afgestudeerden van de opleiding Docent en kennismanager groene sector bij Aeres Hogeschool Wageningen terecht komen na hun studie, hebben we tijdens studiejaar 2016-2017 bijgehouden waar ze werken op het moment van afstuderen.

Bekijk hier de resultaten.