Cover B VT Docent Consumptieve Techniek

Met deze opleiding heb je veel toekomstmogelijkheden. Na de opleiding heb je een bachelortitel. En je behaalt een tweedegraads onderwijsbevoegdheid om les te mogen geven op het gebied van food, horeca, bakkerij of recreatie in het vmbo, mbo en hbo. Je kunt ook aan de slag in het bedrijfsleven, bij de overheid of bij maatschappelijke en educatieve organisaties. Jij bent een expert in je vak én je weet hoe je mensen hiervoor enthousiast maakt. Je kunt kennis op een creatieve manier overdragen.

Welk beroep kun je na de opleiding uitoefenen?

Denk bijvoorbeeld aan:

• docent food, bakkerij, horeca en recreatie in het (v)mbo
  • trainer/coach of adviseur in het bedrijfsleven
  • praktijkbegeleider
  • adviseur bij maatschappelijke, branche- of educatieve organisaties
  • zelfstandig ondernemer

Je kunt een baan in het onderwijs goed combineren met een baan in het bedrijfsleven, of het afwisselen. Kies wat bij jou het beste past. Dat maakt je flexibel en het vergroot je kansen op de arbeidsmarkt. Onze afgestudeerden vinden dan ook snel een baan op niveau.

Docent of Kennismanager?

Wat doet een docent in het beroepsonderwijs? En wat is een kennismanager? En wat hebben beide functies met elkaar te maken? We leggen het graag uit. Het beroepsonderwijs (vmbo, mbo, hbo) leidt leerlingen/studenten op voor een beroep. Daarbij is het nodig dat de leraar/docent niet alleen de theorie kent, maar ook de beroepssector goed kent (waar de leerling/student in gaat werken) en daarbinnen een netwerk heeft opgebouwd. Een docent in het beroepsonderwijs staat middenin de praktijk.

Tijdens de opleiding krijg je theorie en loop je veel stage in scholen en bedrijven/organisaties. Je leert daarbij:

• je te verdiepen in je vak;
  • hoe mensen leren;
  • hoe je daarbij kunt ondersteunen;
  • hoe je het leren kunt organiseren.

Je kijkt ook wat de ontwikkelingen in de beroepssector zijn en hoe je daar modern onderwijs van maakt. En je leert omgaan met leerlingen van verschillende leeftijden en ook met volwassenen. Daarom ben je aantrekkelijk voor scholen én  bedrijven.

Je bent na je opleiding dus allebei:

• én een docent, die de wereld waarin je leerlingen/studenten gaan werken, goed kent;
  • én een kennismanager; een expert in food, waarbij je goed anderen kan laten leren (kinderen, volwassenen, in educatieve of bedrijfsomgevingen).

Beide functies moet je goed beheersen om succesvol te zijn.