Bachelor voltijd studie Bedrijfskunde en agrifoodbusiness Aeres Hogeschool Dronten

Evert: ,,Niet alleen kennis verdiepen, maar ook werken aan je adviseursskills’’

Evert Hofman koos ervoor om zijn vierde jaar duaal te gaan volgen

Door mijn vierde jaar duaal in te richten werkte ik aan mijn kennisopbouw en competentieontwikkeling. Mijn duale afstudeertraject realiseerde ik bij Agrifirm. Zij bieden geregeld diverse traineeships aan. Ik wilde graag mijn teelttechnische kennis verdiepen. Bovendien kon ik mijn scriptie richten op precisielandbouw en teelt, iets wat ik erg interessant vind.

Groot voordeel van duaal afstuderen bij Agrifirm is dat je naast de mogelijkheid om je vakkennis te verdiepen veel ervaring opdoet in de praktijk onder begeleiding van een adviseur. Het is een combinatie van studeren en leren in de praktijk. In een jaar zonder beperkingen zou ik drie trainingsdagen hebben en de andere twee dagen met adviseurs mee op pad gaan. De trainingsdagen bestonden uit korte/langere cursussen over teelt, intervisies met collega trainees met diverse werkvormen, sales trainingen, bemesting/productkennis of time management. Samen met de adviseurs op pad gaan was erg leerzaam: zo leer je veel over en zie je meer het belang in van goed luisteren, het afronden van taken en het nakomen van afspraken. Alles met als doel om wanneer je bij de klant van de dam afrijdt je hem met een goed gevoel achterlaat!

Focussen

Naast de adviseursskills heb ik ook veel geleerd over de teelt van akkerbouwgewassen. Het jaar is voorbij gevlogen! Een groot voordeel van het volgen van een duaal afstudeertraject is dat je je goed kunt focussen op de doelen die je voor jezelf stelt. Zo wilde ik mijn teelttechnische kennis vergroten en wilde ik mijn spuitlicentie adviseren (4) halen. Dat is beiden gelukt binnen mijn studieperiode, anders had ik dit na mijn studie nog moeten oppakken.

Het is goed om vooraf duidelijk voor ogen te hebben of je geluk en uitdaging kunt vinden in het duale traject, of je jezelf kunt ontplooien en of het bedrijf je aanspreekt. Kijk je hier positief tegenaan en is er in de toekomst wellicht ruimte om door te groeien binnen het bedrijf dan zou ik niet langer wachten en het traject met beide handen aangrijpen!’

Jelle: ''Gedurende mijn laatste jaar heb ik gekozen voor een duaal traject''

Mijn liefde voor de agrarische sector begon al heel vroeg toen ik met mijn ouders geregeld op een boerderijcamping in Drenthe stond. Ik vond het er zo leuk, heb er ook jaren vakantiewerk gedaan. Op advies van de eigenaar van de boerderijcamping koos ik voor een studie in Dronten: Bedrijfskunde & Agrifoodbusiness. Als je een opleiding doet binnen een sector die je zo aanspreekt, leert het veel makkelijker. Gedurende mijn laatste jaar heb ik gekozen voor een duaal traject. Ik ben nu werkzaam als projectleider bij De Kroes, een producent van verse maaltijden, vleeswaren en vleessnacks en binnen mijn baan krijg ik de ruimte om af te studeren. Ik richt mij op de praktische kant van de organisatie, met name procesverbetering, en ik ben bezig om het bedrijf te verduurzamen. Dit past goed bij de nieuwe manier van ondernemen. Na mijn studie werk ik sowieso nog minimaal 1 jaar bij De Kroes. Daarna zie ik wel wat er op mijn pad komt. Ik denk dat procesverbetering mijn vakgebied blijft, het liefst binnen de agrofood sector.