Agrarisch ondernemerschap Tuin- en akkerbouw

Faculteit
Dronten
4 jaar

Zie jij jouw toekomst in de tuinbouw- of akkerbouwsector? Wil jij het bedrijf van je ouders overnemen of zelf een agrarisch bedrijf starten? Kies dan voor de hbo-studie Agrarisch ondernemerschap Tuin- en akkerbouw. Tijdens de opleiding leer je onder andere over teelt, gewasgezondheid, bodem, precisielandbouw en financieel management. Bovendien weet je straks alles over zelfstandig ondernemen, het belang van innovatie en professionele bedrijfsvoering.

Waarom kies je voor deze studie?

• Grote vraag naar afgestudeerde hbo’ers in de tuin- en akkerbouwsector
  • Je wilt jezelf ontwikkelen op het vlak van ondernemerschap
  • Je wilt alles leren over het reilen en zeilen van een tuin- of akkerbouwbedrijf
  • Mix van theorie en praktijk
Talent voor groei
  • 4-jarige bacheloropleiding
  • Ook mogelijk als Associate degree
  • Praktijkgericht
  • Dronten
Bekijk alle cijfers op "Studie in cijfers"

Inhoud van de studie

Als jij succesvol een bedrijf wilt runnen, is het van belang dat je zowel vakinhoudelijke kennis hebt (denk aan kennis over teelt, gewasbescherming, bodem en precisielandbouw) als ondernemerschapsvaardigheden. De ontwikkelingen in de sector staan niet stil.

Tijdens de eerste drie jaar word je breed opgeleid. Je volgt modules als ‘Bedrijfsproblemen oplossen en adviseren’ , ‘Jong ondernemen’ , en ‘Kwaliteitsgericht ondernemen Maatschappelijk verantwoord‘. In jaar vier kun je je ontwikkelen in specifieke vakgebieden zoals gezonde gewassen, plantenveredeling, vitale bodem en internationaal bedrijfsleiderschap.

Na je studie weet jij hoe je kunt beoordelen of een bedrijf teelttechnisch en financieel zo optimaal mogelijk functioneert en hoe je zelf een tuin- en akkerbouwbedrijf succesvol kunt runnen. Je hebt kennis en vaardigheden opgedaan over onder andere teelt, gewasgezondheid, bodem, bedrijfsproblemen oplossen, ondernemen en leidinggeven. Dit alles zorgt ervoor dat jij klaar bent om het (thuis)bedrijf over te nemen of te solliciteren op vacatures die er binnen deze boeiende en innovatieve sector zijn.

Toelating

Havo met profiel

• Natuur en Gezondheid
  • Natuur en Techniek
  • Economie en Maatschappij (met scheikunde)

Vwo met profiel

• Natuur en Gezondheid
  • Natuur en Techniek
  • Economie en Maatschappij (met scheikunde)

Mbo-diploma

• Niveau 4

Opbouw

Het eerste jaar is de studie breed opgezet, zodat je in contact komt met de sector. In het tweede en derde jaar volg je acht modules. In het laatste jaar kies je met twee minoren je eigen profilering. Je sluit de studie af met een afstudeerstage en een afstudeerwerkstuk.

Toekomst

Na het afronden van deze studie weet jij hoe je een succesvol bedrijf kunt runnen binnen de tuinbouw- en akkerbouwsector. Je kunt aan de slag als zelfstandig agrarisch ondernemer, maar je kunt ook kiezen voor een andere functie in de agri- en foodbusiness in Nederland en zelfs daarbuiten. Je kunt bijvoorbeeld aan de slag als:

• Agrarisch ondernemer
  • Teelttechnisch adviseur
  • Veredelaar
  • (Inter)nationaal salesmanager
  • Praktijkonderzoeker

Interesse?

• Ontmoet onze studenten en docenten. Bezoek een open dag of loop een dag mee met een student.

Voorlichting
  • Verhuis je voor jouw studie naar Dronten? Lees meer over de mogelijkheden.

Studentenleven
  • Hoeveel kost deze studie? Lees hier meer over de hoogte van het collegegeld.

Collegegeld
  • Wil jij je inschrijven voor deze studie? Dit doe je via de website van Studielink.