Gastronomie & Ondernemerschap (duaal)

Niveau
Associate degree
Duur
2 jaar
Locatie
Almere
Niveau
Associate degree
Duur
2 jaar
Faculteit
Almere

Wil jij op hoog niveau als food professional aan de slag? Heb je een passie voor voeding, horeca en gastronomie? Dan is de Associate degree Gastronomie & Ondernemerschap dé ideale opleiding voor jou! Je leert het grotere plaatje van het voedselsysteem zien en begrijpen én je leert hoe je binnen dit systeem kunt innoveren met oog voor duurzaamheid. Na  afronding van de opleiding ben je toegepast gastronoom en kun je in verschillende rollen binnen de horeca en voedingswereld aan de slag!

Tijdens deze tweejarige opleiding leer je hoe je een sterke onderneming neerzet. Maar ook hoe je deze vervolgens draaiende houdt en hoe je jouw innovatieve ideeën rendabel maakt. Bedrijfskunde en duurzaamheid lopen als rode draad door de opleiding. Drie van de vijf schooldagen ga jij in een zelfgekozen bedrijf aan de slag om je kennis meteen in de praktijk toe te passen (duaal studeren). De overige twee dagen volg je theorie- en praktijkonderwijs dat gericht is op het hele voedselsysteem: van grond tot mond. Je wordt aangemoedigd om jouw eigen rol in dit systeem te ontdekken. Kortom: bij de Ad Gastronomie en Ondernemerschap leer je met jouw passie voor alles wat met eten en drinken te maken heeft, toekomstgericht leiderschap in te zetten om een vernieuwende en duurzame horeca- of voedselonderneming te realiseren.

Talent voor groei

Praktijk & theorie

De Associate degree Gastronomie en Ondernemerschap is een duale studie. Twee dagen per week zijn er lesdagen waarop je theorie- en praktijkkennis opdoet. De overige drie dagen werk je bij een zelfgekozen bedrijf. Je kunt ook kiezen uit enkele werkplekken binnen het netwerk van de opleiding. Op de werkplek pas je direct in de praktijk toe wat je in de theorie- en praktijklessen hebt geleerd. Andersom werk je op school ook aan vraagstukken die je tegenkomt tijdens je werk. Op die manier leer je tijdens de opleiding hoe je echte vraagstukken analyseert en oplost.

> Bekijk hier de opbouw van de studie

 • 2-jarige Associate degree
 • Praktijkgericht
 • Almere
 • Duaal
 • Nederlandstalig

Toelating

Aantoonbare affiniteit met eten en koken (professioneel of privé), en een van onderstaande diploma's:

 • Havo-diploma
 • Vwo-diploma
 • Mbo-diploma

Opbouw

De Associate degree duurt twee jaar. In het eerste jaar volg je (onder andere) lessen over de voedselketen en gastronomie. Na dit jaar weet jij alles over onderwerpen zoals duurzaamheid, smaak, eethistorie en eetcultuur.

In het tweede jaar staat ondernemerschap centraal. Je gaat je verder verdiepen in de bedrijfskundige kant van gastronomie en op zoek naar nieuwe vormen van samenwerking binnen de keten. Je sluit het jaar af met een eigen Meesterstuk.

Toekomst

Na deze studie ben je toegepast gastronoom: een food professional. Je kunt bijvoorbeeld aan de slag als:

 • Ondernemer: Je brengt vernieuwende, duurzame (voedsel) producten en concepten op de markt;
 • Innovator: je denkt binnen een bedrijf mee over innovatie, duurzame (voedsel) producten of oplossingen;
 • Producent: je produceert (voedsel) producten als boer, teler, of fabrikant;
 • Leidinggevende: je werkt als leidinggevende in de food sector of horeca;
 • Vakpersoon: je gaat ambachtelijk te werk als bijvoorbeeld bakker of slager.