Bloemsierkunst Julie van Veen detail boeket

Ervaringen van studenten: Julie

“Na mijn havo en een jaartje kunstacademie wilde ik verder in bloemen, planten en natuurlijke materialen. In de Associate degree Bloemsierkunst komen mijn interesse voor kunst en vormgeving en mijn passie voor groen heel mooi samen. Een perfecte match.”

Julie van Veen, tweedejaars student Associate degree Bloemsierkunst

“Ik werk graag met natuurlijke materialen, omdat het heel veel mogelijkheden biedt. En het ziet er snel heel gaaf uit. Mijn inspiratie haal ik uit alledaagse dingen om me heen, maar ook van Instagram en bijvoorbeeld uit musea. Pas geleden was ik nog in museum Voorlinden en ik kwam naar buiten met wel 100 ideeën voor mijn opdrachten.”

Frisse blik

“Toen ik de opleiding begon had ik geen ervaringen met groen en bloemen. Maar dat was niet erg. Ik was nog niet gewend aan routines en standaarden en dat maakt dat ik met een frisse blik naar dingen kan kijken en mijn eigen mening kan vormen. In deze kleinschalige opleiding is er veel ruimte voor de eigen creativiteit, eigen ideeën en overleg. Dat maakt dat het heel persoonlijk, je kan veel zelf sturen.”

Geen half werk

”Ik ben niet snel tevreden, mijn lat ligt hoog. Ik wil geen half werk leveren. In mijn werk moet ik veel testen en uitproberen. Dat kost veel tijd, terwijl het soms uiteindelijk toch niet lukt. Dat frustreert, maar je leert er ook veel van. Daarnaast leer ik om goed te plannen. Aan het begin van een periode krijg je de opdrachten en lijkt het dat je tijd genoeg hebt. Maar tegen het einde van de periode zijn de tentamens én moeten de opdrachten af zijn. Dan komt alles samen en dat is soms best stressvol.”

Creëren in plaats van maken

“Op dit moment heb ik een werkplek (stage) bij een topbloemist in Amsterdam. Ik heb het hier heel erg naar mijn zin en kan er volop leren. We maken veel bijzonder werk; creëren is hier vaak belangrijker dan alleen dingen maken. En dat past bij mij.
Mijn ambitie? Ik wil graag in mijn carrière verder met vormgeving en bloemen. En het buitenland ontdekken en ervan leren.”

Meer lezen over Julies opleiding Associate degree Bloemsierkunst?

Julie van Veen 1
Julie van Veen 2
Julie van Veen 3
Voorbeelden van Julies creaties met natuurlijke materialen:
 
  • Foto 1: Bord gemaakt van suikerglas voor de opdracht ‘plantaardige picknick’
  • Foto 2: Eindopdracht 1e jaar: bruidsboeket met frame gemaakt van ijzerdraaddruppels met parelmoer nagellak en wol
  • Foto 3: Bruidsboeket detail