Tuinbouw en akkerbouw deeltijdstudie Aeres Hogeschool Dronten

Ruben Verlaat, tweedejaars deeltijdstudent Tuinbouw & Akkerbouw, Dronten

,,Sinds oktober 2019 ben ik werkzaam op de afdeling teelt bij CombiVliet, een van de grootste tomatenkwekerijen van Nederland. Om mijn kennis verder te verbreden en meer verdieping te krijgen in het vak heb ik besloten om een aanvullende hbo-studie te gaan volgen. Ik hoop zo mijn kennis sneller op een hoger niveau te krijgen en meer op niveau te kunnen sparren met mijn collega’s. Ook hoop ik mijn doorgroeimogelijkheden binnen het bedrijf te vergroten."

"Mijn keuze voor Aeres Hogeschool Dronten is gebaseerd op het feit dat deze studie en de hogeschool hoog staan aangeschreven. Ik zocht een deeltijdstudie omdat ik het wil combineren met mijn fulltime baan. Ik moest wel even wennen en inkomen toen ik startte met mijn hbo-opleiding. De studie is meer gericht op zelfstudie en timemanagement dan een mbo-studie. Het vergt een goede planning naast mijn baan. Belangrijk voordeel is wel dat ik de lesstof direct kan toepassen in de praktijk. Bovendien geeft het mij veel verdieping waardoor ik leer en groei. Ik heb mijn propedeuse al gehaald en ben vol goede moed met het tweede studiejaar bezig!"

"De modules Gewasteelt, Gewasgezondheid 1 en Techniek & bewaring van het eerste studiejaar waren voor mij persoonlijk enorm interessant omdat het aansluit op mijn werkgebied. Bij de module Duurzaam bodembeheer was ik het meest verrast, in positieve zin omdat de lesstof voor mij helemaal nieuw was en heel breed is opgezet. De geologie van Nederland gaat miljoenen jaren terug en kent tal van verschillende gronden en het ontstaan daarvan, erg leerzaam."

"Het is fijn dat ik mijn medestudiegenoten één keer per week op school ontmoet. Het is leerzaam en interessant om de ervaringen van je medestudenten aan te horen, er wordt veelal vol passie over de praktijk gesproken. Bovendien is het ook fijn om te kunnen sparren, iedereen staat open om zijn kennis te delen. Ik leer bijvoorbeeld veel van mijn akkerbouwstudiegenoten uit de klas en zij leren van mij weer meer over de tuinbouw. Het zijn fijne gespreken waar je veel uit kan halen. Het volgen van les op school vind ik fijn, docenten beschikken over veel vak inhoudelijk kennis aangevuld met praktijkervaring.’’

Ruben Verlaat Tuinbouw & Akkerbouw Aeres hogeschool Dronten Deeltijd

Thomas Beudeker, deeltijdstudent Tuinbouw & Akkerbouw, Dronten

Ik werk al een aantal jaren bij Enza Zaden, wilde me graag verder ontwikkelen en ging op zoek naar een passende hbo-studie. Hiervoor heb ik de mbo-studie biotechnologisch analist gevolgd.

De studie bevalt me tot nu toe heel goed. Ik leer niet alleen veel van de docenten, maar ook van mijn klasgenoten. Iedereen werkt bij een andere organisatie, er ontstaan zo veel leuke gesprekken/discussies in de les. Voorbeelden van interessante modules zijn: Plantenveredeling, Gewasteelt, Gewasgezondheid en Techniek & Bewaring. Je leert niet alleen veel over de groei en ontwikkeling van planten. Maar ook over welke voedingsstoffen ze nodig hebben, rassenkeuze, kruissingsschema’s en bemesting.

''Ik leer veel over de groei en ontwikkeling van planten, maar ook over rassenkeuze en bemesting.''

Het was wel even wennen om weer te studeren, maar nu heb ik een vast moment in de week geprikt voor mijn studie en dat gaat goed. Om mijn studie beter met mijn baan te combineren werk ik op mijn studiedag twee uur minder zodat ik op tijd naar Dronten kan vertrekken. Naast de collegemiddag ben ik ongeveer 5-6 uur per week bezig met het schrijven van verslagen en het leren voor tentamens. Na het behalen van mijn diploma weet ik nog niet precies wat ik dan ga doen. Ik heb nu een mooie functie op de afdeling cel- en weefselkweek, kan hier nog veel leren en groeien. In de toekomst hoop ik voor mijn werk de wereld over te reizen als bijvoorbeeld veredelaar of onderzoeker. Maar het belangrijkste is nu eerst mijn diploma halen!