Tuin en akkerbouw deeltijd hbo studie Aeres Hogeschool Dronten

Thomas Beudeker, student Tuinbouw en akkerbouw, Dronten

‘Ik werk al een aantal jaren bij Enza Zaden, wilde me graag verder ontwikkelen en ging op zoek naar een passende hbo-studie. Hiervoor heb ik de mbo-studie biotechnologisch analist gevolgd.

De studie bevalt me tot nu toe heel goed. Ik leer niet alleen veel van de docenten, maar ook van mijn klasgenoten. Iedereen werkt bij een andere organisatie, er ontstaan zo veel leuke gesprekken/discussies in de les. Voorbeelden van interessante modules zijn: Plantenveredeling, Gewasteelt, Gewasgezondheid en Techniek & Bewaring. Je leert niet alleen veel over de groei en ontwikkeling van planten. Maar ook over welke voedingsstoffen ze nodig hebben, rassenkeuze, kruissingsschema’s en bemesting. 

''Ik leer veel over de groei en ontwikkeling van planten, maar ook over rassenkeuze en bemesting.''

Het was wel even wennen om weer te studeren, maar nu heb ik een vast moment in de week geprikt voor mijn studie en dat gaat goed. Om mijn studie beter met mijn baan te combineren werk ik op mijn studiedag twee uur minder zodat ik op tijd naar Dronten kan vertrekken. Naast de collegemiddag ben ik ongeveer 5-6 uur per week bezig met het schrijven van verslagen en het leren voor tentamens. 
Na het behalen van mijn diploma weet ik nog niet precies wat ik dan ga doen. Ik heb nu een mooie functie op de afdeling cel- en weefselkweek, kan hier nog veel leren en groeien. In de toekomst hoop ik voor mijn werk de wereld over te reizen als bijvoorbeeld veredelaar of onderzoeker. Maar het belangrijkste is nu eerst mijn diploma halen!’


Frederik Lips, student Tuinbouw en akkerbouw, Dronten

"Als allround agrarisch medewerker werk ik op een akkerbouwbedrijf. Ik wilde graag mijn kennis uitbreiden en ging daarom op zoek naar een hbo-studie. Omdat ik een studie wilde doen die past binnen mijn vakgebied kwam ik bij de deeltijdstudie Tuin- en akkerbouw uit.

Ik ben tot nu toe zeer te spreken over de studie. De modules spreken mij aan en voldoen aan mijn verwachtingen. Zo kregen we onder meer de modules ‘Gewas en gezondheid’ en ‘Duurzaam bodembeheer’. Deze modules kon ik gelijk terugkoppelen in de praktijk. Bij ‘Gewas en gezondheid’ ging het vooral over ziekten en plagen waar een gewas mee te maken kan krijgen. Bij ‘Duurzaam Bodembeheer’ ga je in op het nut van een goede bodem. Daarmee leg je immers de basis voor een goed akkerbouwgewas. Ook leer je hoe je een bodem duurzaam kunt gebruiken. Ik heb bijvoorbeeld een gebruiksplan opgesteld om de bodem zo duurzaam mogelijk te benutten. Het is van groot belang dat de modules aanspreken en leerzaam zijn. Wanneer je veel leert en dat gelijk in praktijk kunt brengen, motiveert dit enorm. Het is dan makkelijker om een avond vrij te houden om te studeren.

"Wanneer je veel leert, en dit gelijk in de praktijk kunt brengen, motiveert dat enorm."

Voordat ik dinsdagmiddag naar school ga, probeer ik ’s ochtends te studeren. Ook de maandag- en woensdagavonden en de zaterdagochtend plan ik in als studieavond/ -ochtend. Al met al ben ik circa 25 uur per week kwijt aan mijn studie. Denk wel goed na voordat je met een deeltijdstudie start. Je doet het er beslist niet even bij. Vraag jezelf goed af of je de motivatie kunt opbrengen om tijd te investeren in een opleiding. Het kost je gewoon veel (vrije) tijd.’’

Bram Rongen, student Tuinbouw en akkerbouw, Dronten

"Ik heb mij de laatste jaren binnen het bedrijf waar ik werk, Botany BV, omhoog gewerkt tot projectleider. Voor deze functie is een hbo-diploma geen overbodige luxe, daarom besloot ik om naast mijn werk een studie te gaan volgen. Botany is een bedrijf dat zich specialiseert in het faciliteren van proeven voor derden in de agribusiness en dan met name in de tuinbouwsector. Ik heb best wel even nagedacht voor dat ik met een deeltijdstudie begon. Ik woon in Noord-Limburg en heb wekelijks best een aardige reistijd voor mijn studie. Na goed overleg met het thuisfront heb ik besloten om voor een deeltijdstudie te kiezen om zo mijn kennisniveau te verhogen. Ik moet wel zeggen dat de reistijd mij uiteindelijk toch meevalt.

De studie bevalt me erg goed. De modules sluiten goed aan bij de praktijk en ik kan ze zelf ook goed vertalen naar mijn huidige praktijksituatie. Binnen de studie Tuin- en akkerbouw krijg ik natuurlijk ook akkerbouw gerelateerde modules, zo verdiep ik niet alleen mijn kennis, maar verbreed ik het ook. We hebben een enthousiaste klas en dat maakt dat ik met veel plezier iedere week naar Dronten rijd en het leren eenvoudiger maakt. Daarnaast is het ook een grote plus dat de docenten veel praktijkervaring hebben, zij weten wat er leeft en speelt binnen de sector. Een studie naast je werk is niet niks. Gelukkig kreeg ik van mijn baas een dag vrij om te richten op mijn studie. Deze dag gebruik ik voor het volgen van onderwijs en de voorbereidingen. Een deeltijdstudie vergt een goede planning. Maar als je alles goed bijhoudt lukt dat goed."