Cookies op www.aereshogeschool.nl
Aeres gaat zeer zorgvuldig om met haar informatie en zal deze gegevens nooit aan derden ter beschikking stellen.
Je hebt al de nodige bagage als docent, maar nu wil je aan de slag als docent in de groene sector. Zowel in de groene sector als in het vmbo verandert er veel in Nederland. Hoe zorg je ervoor dat je een generatie jongeren inspireert om voortdurend te blijven ontwikkelen? En hoe leer je hen anders kijken naar de veranderende groene wereld om hen heen? Met het verkorte traject binnen de bacheloropleiding Docent en kennismanager groene sector kun je in anderhalf jaar jouw tweedegraads bevoegdheid halen voor het groene vmbo en praktijkonderwijs.
Tijdens de studie verdiep je jezelf onder andere in:
De lessen op school draaien om het opdoen van groene kennis, vakvaardigheden en vakdidactiek. Je leert deze kennis te verbinden aan de rol van opleider, begeleider en ontwikkelaar in het vmbo groen. Daarnaast bestaat een belangrijk onderdeel van de opleiding uit praktijkervaring opdoen in de groene sector met werkplekleren (stage).
Je koppelt werkplekken (stage) aan de groene sector: je loopt bijvoorbeeld stage bij productiebedrijven, groene organisaties en in de groene dienstverlening. De keten en de regio staan centraal bij het werkplekleren. De thema’s van het werkplekleren zijn:
Je komt in aanmerking voor het verkorte traject als je een pabo-diploma of een diploma van een andere lerarenopleiding in Nederland hebt. Twijfel je over jouw toelaatbaarheid? Neem contact op voor advies: toelating.hogeschool.wageningen@aeres.nl
Meer informatie over collegegeld (wettelijk of instellings-), halvering wettelijk collegegeld, tegemoetkomingen en financieringsmogelijkheden voor de studies van Aeres Hogeschool Wageningen vind je hier.
Een nieuwe, zeer aantrekkelijke, subsidieregeling is de ‘Subsidie voor een tweede lerarenopleiding’. Die geldt wanneer je als bevoegd docent of leraar een 2e lerarenopleiding wilt gaan doen, waarvoor je instellingscollegegeld moet gaan betalen. Meer info vind je op de site van de overheid.
Tijdens de studie draait het om kennis en ervaring in de groene sector in relatie tot onderwijs in het vmbo groen. De studie bestaat uit een combinatie van theorielessen aangevuld met zelfstudie en leren in de praktijk: flankerend onderwijs en werkplekleren. De lessen vinden plaats op een vaste dag in de week. De lesdag communiceren we vanaf voorjaar 2021 op deze webpagina. De gemiddelde studiebelasting is twintig uur per week.
Na het verkorte traject ontvang je het getuigschrift ‘Educatie & kennismanagement groene sector’. Je hebt dan een tweedegraads onderwijsbevoegdheid. Hiermee ben je onder andere bevoegd om les te geven in de vakken binnen het profiel ‘groen’ in het vmbo en praktijkonderwijs. Je mag ook lesgeven in de opleidingsdomeinen Voedsel, Natuur en Leefomgeving in het mbo en hbo. Daarnaast geven veel van onze afgestudeerden les in verwante vakken in een leergebied als Mens en Natuur. In overleg met je werkgever bepaal je hoe je daarvoor je bekwaamheid aantoont.
Om je zo goed mogelijk te helpen bij het maken van jouw studiekeuze, bieden we verschillende voorlichtingsactiviteiten aan. Bekijk ze hier.
VoorlichtingHoeveel kost deze studie? Lees hier meer over de hoogte van het collegegeld.
CollegegeldEen tegemoetkoming voor de studiekosten is in sommige gevallen mogelijk.
FinancieringWil je je inschrijven? Inschrijven voor deze studie doe je via de website van Studielink.
Inschrijven