Cover B DT Docent Groene Sector HAO

Audrey, Verkort traject Docent en kennismanager Groene sector, Wageningen

Ik ben nu net begonnen aan het tweede semester. De studie bevalt goed. Ik heb het afgelopen half jaar een hoop geleerd. Veel van het geleerde heb ik ook meteen toegepast in de praktijk. We hebben een leuke, gevarieerde klas en de docenten hebben veel kennis van zaken. De combinatie, één dag naar school, drie dagen werken en een gezin met drie kinderen in de leeftijd van 4, 6 en 8 jaar is uitdagend. Mijn werkplek is tevens mijn stageplek en dat geeft flexibiliteit bij het uitvoeren van de opdrachten die ik voor de opleiding moet doen.

Op mijn werkplek houden ze er rekening mee dat ik een opleiding doe en heb ik ook een aantal uren studieverlof. Thuis hebben we duidelijke afspraken gemaakt en probeer ik bewust ook tijd voor mijn gezin in te ruimen. Daarnaast loop ik twee keer per week hard. Dit zijn ook meteen mijn tips voor nieuwe studenten: maak heldere afspraken op je werk/stageplek en creëer ook bewust vrije tijd, hier krijg je namelijk energie van. Door goed te plannen kun je problemen voorkomen. Het is dus pittig, maar ik weet waar ik het voor doe en dat het tijdelijk is.

Een andere tip voor nieuwe studenten: probeer zoveel mogelijk uren stage te lopen - indien mogelijk - minimaal 2 dagen. Mijn studie wordt volledig betaald door mijn werkgever. Daar blijf ik voorlopig ook werken. Ik heb het er erg naar mijn zin en er zijn nog volop ontwikkelingsmogelijkheden en uitdagingen!

Job, Verkort traject Docent en kennismanager Groene sector, Wageningen

Ik wist niet heel goed wat ik moest verwachten vooraf. Ik zit nu in het tweede semester. Wat ik er nu van kan zeggen is dat de studie goed past bij deeltijdstudenten die al enige werkervaring hebben. Je neemt je eigen ik mee en je eigen ontwikkelingen die je in je loopbaan hebt opgedaan. Met jouw bagage kun je verder bouwen aan je ontwikkeling als docent maar ook aan jezelf als persoon. De studie is gericht op het opdoen praktijkervaringen op je werkplek. De theorie is daarin ondersteunend en helpt je op weg om de opdrachten te kunnen doen. Door de lessen te volgen en de lesstof bij te houden zijn de toetsen veelal goed te doen.

Naast de lessen heb je veel praktijkopdrachten, die veel tijd in beslag nemen. Gemiddeld ben ik 20 tot 24 uur p.w. bezig met mijn opleiding (stage, school, zelfstudie, opdrachten, voorbereidingen etc.). Ook in de vakanties werk ik door, maar dat heb ik wel ingecalculeerd dit jaar. Voor mij is anderhalf jaar een haalbaar doel om de studie af te ronden. Het is best een uitdaging om naast een baan alles rond te krijgen en voldoende tijd vrij te maken voor gezin/relatie en natuurlijk voor jezelf. Gelukkig heb ik ruimte gekregen om naast mijn werk de studie te kunnen doen. Het is belangrijk om goede afspraken te maken met je werk en je stageplek; Wat is haalbaar en wat verwacht je van elkaar.

Met wat creativiteit en overleg op school heb ik ook een deel van de opdrachten op mijn huidige werkplek kunnen uitvoeren. Dit bespaarde me behoorlijk wat tijd. Ik ben één dag per week in Wageningen, één dag op mijn stageplek. Daarnaast werk ik drie dagen bij mijn werkgever. Ik heb dus veel ballen hoog te houden. Ik heb via mijn werk een goede studievergoeding aangeboden gekregen. Het lijkt me leuk om het praktijkonderwijs in te gaan, maar ook het coachen en begeleiden lijkt me heel leuk. Na mijn studie heb ik mezelf drie maanden de tijd gegeven om daar eens verder in te verdiepen en op verschillende scholen te gaan kijken en meelopen.

Liset, Verkort traject Docent en kennismanager Groene sector, Wageningen

"Ik heb een hoger agrarische vooropleiding aan Larenstein afgerond en daarna heb ik Milieukunde gestudeerd aan de universiteit. Daardoor kwam ik in aanmerking voor het verkorte traject van de opleiding Docent en kennismanager groene sector. Ik heb een baan, een gezin, een stage en ik ga één dag in de week naar school in Wageningen. Daarnaast moet ik gemiddeld nog 6-8 uur per week leren. Ik ervaar de studielast dan ook als best hoog. Omdat ik niet in het onderwijs werkzaam ben, werk ik momenteel maximaal twee dagen als zzp-er.Doordat ik een eenmanszaak heb kan ik de studiekosten aftrekken bij de belasting. Mijn tip aan alle potentiële studenten is om op je stage te zorgen dat je alle ruimte hebt om daar met je studiedoelen bezig te zijn. Na deze opleiding zou ik graag in het mbo aan de slag gaan!"