Cover B DT Docent Consumptieve Techniek

Carlos, Docent en kennismanager Consumptieve techniek, Wageningen

Ik zit in het derde jaar van de opleiding Docent en kennismanager consumptieve techniek en vind het leuk dat ik zowel pedagogisch, didactisch als vakinhoudelijk wordt opgeleid. Ik heb hiervoor een koksopleiding mbo4 gevolgd. Door mijn werkervaring heb ik een vrijstelling voor een van de onderdelen kunnen krijgen. De studielast is best pittig. Ik heb meer dan 20 uren per week nodig, maar ben dan ook perfectionistisch. Dit verschilt veel per student. Ik vond het in het begin lastig om de studie met thuis en werk te combineren, later werd het makkelijker. Mijn advies: maak duidelijke afspraken met de mensen om je heen, dan weet iedereen waar hij aan toe is.

Vier dagen per week werk ik als kok in de horeca. Daarnaast loop ik stage op een ROC in Nijmegen. Een deel van de mijn stageopdrachten heb ik op mijn werk kunnen uitvoeren. Een tip is om zo snel mogelijk een baan in het onderwijs te vinden, waar je je stageopdrachten kunt uitvoeren. Wat ik na de opleiding ga doen, hangt van de mogelijkheden op dat moment af. Ik zou bijvoorbeeld als docent of als leidinggevende in de horeca aan de slag kunnen. Het belangrijkste is dat ik iets ga doen wat ik leuk vind en waar ik mij thuis voel."

Falco, Docent en kennismanager Consumptieve techniek, Wageningen

Ik volg de opleiding Docent en kennismanager consumptieve techniek in deeltijd en ben bezig aan mijn eerste jaar. De studie bevalt mij erg goed, de lessen zijn interessant en sluiten goed aan bij mijn stage. Mijn vooropleiding was de koksopleiding op mbo3-niveau. Door mijn werkervaring kon ik toch toegelaten worden tot deze hbo-opleiding. Deze studie ‘doe je er niet zomaar even bij’. Belangrijk is dat je prioriteiten stelt. Dit vond ik in het begin lastig, maar tijdens het eerste half jaar viel het allemaal op zijn plek.

Ik werk vier dagen per week in de horeca. Een vaste dag per week voer ik mijn stage uit bij een praktijkschool. Het past allemaal net, maar het is wel vol. Mijn tip is om goede afspraken te maken met werk, stage en thuis. Ook is een goede planning belangrijk. Vergeet daar ook jezelf niet in, ontspannen is ook belangrijk om te leren. Via de overheid kwam ik in aanmerking voor de financiële tegemoetkoming leraren. Deze kan je voor twee studiejaren aanvragen. Na mijn opleiding wil ik graag de dynamiek van de horeca blijven ervaren en daarnaast lessen geven op een vakschool. Door de combinatie weet ik beter wat leerlingen nodig hebben om straks een mooi vak te kunnen beoefenen.