Docent en kennismanager consumptieve techniek

Locatie
Wageningen
Niveau
Bachelor
Duur
4 jaar

Je bent werkzaam in de wereld van horeca of bakkerij, je hebt veel kennis opgedaan en wilt anderen graag iets leren. Toe aan een nieuwe uitdaging? Waarom dan niet lesgeven? Dan is de hbo-bachelor Docent en kennismanager consumptieve techniek in deeltijd interessant. Met deze opleiding leer je kennis van het vak doorgeven aan toekomstige food-professionals in de branche.

Waarom kies je voor deze studie?

  • Je behaalt twee titels: bachelor én tweedegraads bevoegd docent
  • Veel keuzemogelijkheden tijdens je studie
  • Theorie direct gekoppeld aan jouw praktijk
  • Carrière in onderwijs en bedrijfsleven afwisselen óf combineren
Talent voor groei
  • Tweedegraads bevoegdheid
  • Food, horeca, bakkerij en recreatie
  • Wageningen
  • Studiebelasting: ± 20 uur per week
  • Minimaal 1 dag werkplekleren
  • Ook in voltijd
Bekijk alle cijfers op "Studie in cijfers"

Inhoud van de studie

De opleiding Docent en kennismanager consumptieve techniek leidt op tot een onderwijsbevoegdheid in het beroepsonderwijs. Naast de educatieve en didactische kanten van het docentenvak, komen in deze opleiding vakinhoudelijke kennis en vaardigheden op het gebied van food, horeca, bakkerij en recreatie aan bod.

Er wordt aandacht besteed aan:

  • voedingsmiddelenchemie en –technologie
  • hygiëne
  • levensmiddelenmicrobiologie
  • gastheerschap
  • evenementorganisatie
  • ethiek
  • duurzame ontwikkeling
  • presenteren
  • pedagogiek en didactiek
  • het geven van een praktische instructie
  • lesstofontwikkeling
  • het begeleiden van projecten

Toelating

Je bent toelaatbaar voor de bachelor Docent en kennismanager consumptieve techniek in deeltijd met:

  • een mbo-diploma in de consumptieve sector (niveau 4) én
  • drie jaar werkervaring in de consumptieve sector na het behalen van het diploma

Voldoe je niet aan de bovenstaande toelatingseisen, dan zijn er misschien toch mogelijkheden om te starten. Lees verder voor meer informatie. 

Meer informatie

Opbouw

Tijdens de opleiding Docent en kennismanager consumptieve techniek speelt de vertaling van theorie naar praktijk een grote rol. Vanuit het thema waar je op dat moment aan werkt, voer je werkplekleren uit in een onderwijsinstelling of een bedrijf/organisatie.

De studielast is ongeveer 20 uur per week: 1 lesdag op locatie, aangevuld met zelfstudie, werkplekleren  of werk.

Meer informatie

Toekomst

Na je studie ontvang je een bachelortitel. Bovendien ben je bevoegd om als docent te werken op het vmbo en mbo om toekomstige vakgenoten op te leiden voor een baan in de food, horeca,bakkerij of recreatie. In het algemeen zien we dat veel professionals voor beroepen kiezen als:

  • Docent horeca of bakkerij
  • Praktijkbegeleider
  • Trainer bij een horeca-adviesbureau

Je hebt dankzij de combinatie van consumptieve techniek met communicatie en kennisontwikkeling een zeer goed perspectief op de arbeidsmarkt.

Meer informatie

Interesse?

  • Maak kennis met onze studies, studenten en docenten, bijvoorbeeld op een open dag.

    Voorlichting
  • Hoeveel kost deze studie? Lees hier meer over de hoogte van het collegegeld.

    Collegegeld
  • Een tegemoetkoming voor de studiekosten is in sommige gevallen mogelijk.

    Financiering
  • Wil je je inschrijven? Inschrijven voor deze studie doe je via de website van Studielink.

    Inschrijven