Cover Ad DT Praktijkopleider Bushcraft

Wageningen
Associate degree
2 jaar

Leren met de natuur, verbonden zijn met de omgeving. Als praktijkopleider bushcraft begeleid je individuen en groepen. Je zet bushcraft in als middel voor persoonlijke en professionele ontwikkeling en voor samenwerking in groepen. Je leert hoe mensen leren en zich ontwikkelen en hoe je dat begeleidt. Je past verschillende manieren van denken toe en je werkt met het uitgangspunt dat alles met alles samenhangt en verbonden is.

Bushcraftvaardigheden zijn vaardigheden die wij van oudsher bezitten, maar in de loop van eeuwen verloren zijn geraakt. Maar heel veel natuurvolken hebben ze nog. Het draait om de complexiteit van een systeem. Door interconnectief te denken en te kijken en verbindingen te zien die anderen niet zien, ben je ook een meerwaarde voor bijvoorbeeld een bedrijf.

Als je de ecologische verbindingen ziet en je ziet hoe een ecosysteem werkt, dan kijk je vanuit een ecologische - / inheemse - of bedrijfsblik wel anders, maar de principes zijn steeds hetzelfde. Als je de principes leert, dan kan je ze overal herkennen en toepassen. Dat kan bijvoorbeeld:

• op jezelf (psychologie)
  • binnen natuurbeleving (ecologie)
  • binnen organisaties

Waarom kies je voor deze studie?

• Als je op een andere manier wilt leren denken
  • Als je omgeving en bushcraft wilt leren inzetten in leerprocessen
  • Als je theorie en praktijk wilt verbinden
  • Als je brede didactische vaardigheden wilt ontwikkelen
  • Als je vaardigheden en technieken wilt leren inzetten om mensen te verbinden met de natuur
  • 2-jarige Associate degree
  • Deeltijd
  • Wageningen
  • Studiebelasting: ± 20 uur per week
  • 1 lesdag, met daarnaast stage en zelfstudie
  • Zeer praktijkgericht

Inhoud van de studie

Als praktijkopleider bushcraft begeleid je individuen en groepen. Je leert bushcraft in te zetten als middel voor persoonlijke en professionele ontwikkeling en voor de samenwerking in groepen. Je leert hoe mensen leren en zich ontwikkelen en hoe je dat begeleidt.
Bushcraft is de kunst van het gebruiken van natuurlijke hulpmiddelen om buiten te leven. Het combineert de kennis van natuurvolkeren, ecologie, flora en fauna om de verbinding tussen mens en natuur te faciliteren. Je leeft en leert MET de natuur.

Daarvoor is het nodig op een andere manier te leren kijken. Niet zoals we meestal doen: detail georiënteerd, rationeel, methodisch, numeriek, vakgericht en wetenschap. Maar ook vanuit verbindingen zien, allesomvattendheid, intuïtie, beelden (patroonherkenning), symbolen en inzicht. Deze combinatie van anders leren en denken maakt de opleiding uniek en volwaardig hbo-niveau.

Met bushcraft ben je in staat om langere tijd te verblijven in de natuur en het is daarmee iets anders dan survival. In deze opleiding leer je uiteraard ook de vaardigheden en technieken om met de natuur samen te leven, zoals:

• Vuur maken op verschillende manieren
  • Herkennen van diersporen
  • Bouwen van een onderkomen
  • Maken van bindmaterialen
  • Zuiveren van water
  • Herkomst van technieken

Toelating

Je bent toelaatbaar voor de Ad Praktijkopleider Bushcraft in deeltijd met:

• Diploma havo
  • Diploma mbo niveau 4

Opbouw

Je gaat één dag in de week naar school, waar de helft van de tijd de lessen plaatsvinden in de natuur. Daarnaast ben je minimaal één dag in de week aan de slag in de praktijk. Dit kan op jouw werkplek of via een stage. Praktijkopdrachten combineer je met verdieping in theorie en reflectie daarop.
Een aantal keren tijdens de studie doe je mee aan praktijkweken en excursies.
Tijdens je studie en op je werkplek krijg je voldoende begeleiding.

Toekomst

Dit Ad-programma brengt jouw carrièrekansen naar hbo-niveau. Na de opleiding kun je bijvoorbeeld aan de slag als

• Praktijkopleider op een vmbo-/mbo-school
  • Instructeur groene buitenschoolse opvang
  • Voorlichter bij groene educatieve centra
  • Ondersteuner (op de natuur gebaseerde) coachingstrajecten
  • Begeleider van bushcraftactiviteiten
  • Projectmedewerker voor outdoor-evenementen

Interesse?

• Maak kennis met onze studies, studenten en docenten, bijvoorbeeld op een open dag.

Voorlichting
  • Hoeveel kost deze studie? Lees hier meer over de hoogte van het collegegeld.

Collegegeld
  • Een tegemoetkoming voor de studiekosten is in sommige gevallen mogelijk.

Financiering
  • Wil je je inschrijven? Inschrijven voor deze studie doe je via de website van Studielink.