Marloes van Schalk, student Ad Ondernemerschap

"Na het behalen van mijn mbo-diploma had ik het gevoel dat ik nog niet uitgeleerd was. Maar ik zag het niet zitten om vier jaar lang wekelijks naar school te gaan. Daarom koos ik voor de Associate degree Ondernemerschap bij Aeres Hogeschool. Het mooie is dat de hogeschoolfaculteit deze opleiding samen met het Prinsentuin College in Etten-Leur aanbiedt, dan hoef ik niet zo ver te reizen. Ik werk nu bij een tuincentrum als verkoopster op de buitenafdeling en in mijn vrije tijd help ik op het ouderlijk bedrijf, een vollegrondsgroente- en boomkwekerij.

"Ik koos bewust voor de studie Ondernemerschap vanwege het bedrijfskundige karakter.''

Je wordt breed opgeleid, waardoor je na het behalen van je diploma diverse kanten op kunt. De bedrijfskundige modules, zoals bedrijfseconomie, zijn erg interessant. Ik wil graag de boekhouding beter begrijpen en dat leer ik tijdens deze studie. Ook krijg ik nu ook een andere kijk op het bedrijf. Vaak gaat alles al jaren op dezelfde manier. Door deze studie leer je met een frisse blik naar een bedrijf te kijken en dat is erg interessant.’’

Bart Geijsel, eerstejaars student Ad Ondernemerschap, Dronten

Samen met mijn vrouw run ik een varkensbedrijf in het Drentse Ruinerwold. Ik ben ooit gestart met een hbo-studie maar heb deze niet afgemaakt. Nu wil ik toch graag een diploma halen en daarom startte ik met de Associate degree (Ad) Ondernemerschap. Groot voordeel van deze studie is dat je met gelijkgestemden in de klas zit. Je leert erg veel van elkaar en over het ondernemen in de agribusiness.

Een studie naast je werk is pittig. We hebben een medewerker aangenomen voor één dag in de week omdat ik ook tijd in mijn studie moet kunnen steken. De studie gaat tot nu toe goed. De modules op het gebied van bedrijfseconomie en managementvaardigheden vind ik erg interessant. Ik zie ook in hoe belangrijk het is wanneer je een diploma van een dergelijke studie in je zak hebt. Laatst zat ik met de adviseur van de bank rond tafel, toen ik uitlegde dat ik deze studie volgde waren zij er erg positief over. Dit biedt voor mij en ons bedrijf kansen.

Tijdens de studie is er een coachingsdeel waarin je meer leert over het ontwikkelen van je competenties. Dit in combinatie met de coachingsgesprekken zorgt ervoor dat ik mij verder ontwikkel en ontplooi. Ook de modules gericht op personeelsmanagement vind ik erg interessant. In de toekomst zal ons bedrijf groeien en zullen we ook personeel moeten aansturen. De opgedane kennis komt dan goed van pas.”