Bloemsierkunst hoog niveau metaal binden

Emmy, Ad Bloemsierkunst, Wageningen

Momenteel zit ik in het laatste jaar van de Associate degree Bloemsierkunst. Hiervoor heb ik de mbo-opleiding Interieur Adviseur gedaan en ik had een hbo-propedeuse voordat ik aan deze studie begon. Dit zorgde ervoor dat ik vrijstelling had voor Nederlands, Engels en rekenen. De afwisseling in het eerste jaar vond ik erg leuk. Je hebt veel praktijklessen en leert alle onderdelen van het vak; bruid, rouw en gespecialiseerd bloemwerk. Daarnaast leer je ook voor een groep te staan door middel van demonstraties.

Het tweede jaar, waar ik nu in zit, is meer gericht op theorie, het echte bloemwerk zit dan niet meer in de lessen. Ik ben vooral bezig met onderzoek, communicatie, marketing en het maken van een creatief proces. De beste combinatie tussen studie, werk en thuis is drie dagen werken, 1 dag school en 1 dag voor huiswerk. Zelf maakte ik de fout om 40 uur te werken naast de studie, waardoor ik mijn propedeuse niet heb gehaald in het eerste jaar.

Het combineren van lesgeven en het maken van bloemwerk lijkt mij erg leuk, dus ik overweeg de bachelor nog te gaan doen na het afronden van deze studie. De belangrijkste tip die ik kan geven is: doe veel werkervaring op en heb elke dag plezier in je studie en werk!

Malou, Ad Bloemsierkunst, Wageningen

Voordat ik naar Aeres Hogeschool Wageningen ging, heb ik Bloem & Design niveau 4 gestudeerd. Het eerste semester was voor mij dus veel herhaling. Ik ben nu net begonnen aan het tweede semester van het eerste jaar en zoals het er nu uitziet, biedt dat al veel meer uitdaging. Ondanks dat ik wel vrijstellingen heb gekregen voor bepaalde vakken, heb ik besloten deze toch te volgen. De studielast is goed te doen, maar je moet wel tijd voor jezelf en voor het huiswerk nemen. 

Ik vind de studiekosten persoonlijk vrij pittig, maar ik kom niet in aanmerking voor een financiële vergoeding vanuit de overheid. Mijn werkplekleren voer ik uit bij twee bloemenwinkels. Het is belangrijk dat er op je werkplek iemand is die tijd in jou wil steken, die je veel kan vertellen en dat je op de werkplek vrij wordt gelaten om je opdrachten uit te voeren. En wat ik wil gaan doen na het afronden van de opleiding? Lastige vraag, ik vind tot nu toe nog veel te veel leuk en eerst moet ik gaan ontdekken wat echt bij mij past. Wellicht begin ik in de toekomst iets voor mijzelf.