Europese vlag

De invloed van geopolitiek op de Nederlandse (agrarische) export

Ik zoek
Cursus
Locatie
Almere
Locatie
Dronten
Locatie
Wageningen
Locatie
Incompany
Locatie
Andere locatie
Duur
Meerdere dagen
Duur
1 dag

Lang hebben we gedacht dat een goed product tegen een redelijke prijs zichzelf verkoopt, onafhankelijk van wat er in de wereld gebeurt. De tijd van de Koude Oorlog lag immers ver achter ons, globalisering bood ongekende nieuwe kansen. Door de oorlog die Poetin begon in Oekraïne zijn velen wakker geschud, inclusief regeringsleiders en verantwoordelijke ministers maar zeker ook de Nederlandse exporteurs.

AHpro neemt jou en jouw bedrijf mee in hoeverre geopolitieke ontwikkelingen invloed hebben op de Nederlandse export. In de cursus/masterclass zal er aandacht zijn voor verschillende landen die op dit moment een belangrijke rol spelen in de wereldpolitiek: Rusland, China maar ook de V.S.

Er wordt stilgestaan bij de centrale vraag: wat zijn de grote koerswijzigingen van dit moment op het gebied van internationale betrekkingen en in hoeverre kunnen de Nederlandse exporteurs hiermee rekening houden? Welke kennis is onontbeerlijk?

Voor wie

Professionals met hbo/master niveau die geïnteresseerd zijn in de politiek in Europa en de wereld.

Inhoud

  • Nederland is lid van de Europese Unie. Het is belangrijk te weten hoe besluitvorming in de context van de EU tot stand komt. Verder ook op welke gebieden de macht (grotendeels) aan de EU is overgedragen en op welk gebieden Nederland zelfstandig opereert.
  • Status quo van de wereldpolitiek: in hoeverre beïnvloedt de wereldpolitiek de internationale handel van Nederland?
  • Rusland, China en VS vs. EU/NL. Landeninformatie, ontwikkelingen en nabije toekomst.

Resultaat

De deelnemer krijgt zicht op hoe besluitvorming tot stand komt in de EU, op de positie van Nederland in de EU, op de gevolgen van machtsverschuivingen in de wereld voor de Nederlandse export en kan geopolitiek integreren in export strategieën.

Praktische informatie en aanmelden

De inhoud en omvang van dit traject wordt in samenspraak met de opdrachtgever opgesteld. Tijdsinvestering voor de deelnemers, cursusdata en kosten worden in overleg vastgesteld.

  • Studieniveau: HBO / master niveau
  • Benodigde voorkennis/vooropleiding: Interesse in Europese en wereldpolitiek
  • Bewijs van afronding: Certificaat