Kopopleiding Docent en kennismanager groene sector

Je hebt je hao- of wo-opleiding afgerond. Nu wil je jouw opgedane kennis delen om jongeren in het onderwijs te leren over het belang van jouw vak. De eenjarige voltijd kopopleiding Docent en kennismanager groene sector levert jou dan een tweedegraads onderwijsbevoegdheid op om les te geven in het groene onderwijs.

Een tweedegraads onderwijsbevoegdheid kun je inzetten als je wilt lesgeven op bijvoorbeeld het vmbo of mbo. In veel gevallen kun je je studiefinanciering behouden om deze opleiding te volgen. Lees daarover meer bij Praktische zaken. De opleiding start altijd op 1 september. Tussentijds instromen is niet mogelijk.
  • Inhoud
  • Opbouw
  • Toekomst
  • Toelating
  • Praktische zaken
  • Starten

Voorbereiding op docentschap

Jouw kennis over de groene sector is de basis voor de opleiding. De focus van de kopopleiding ligt op het goed overbrengen van deze kennis. Je leert hoe leerlingen leren en hoe jij dit leren kunt begeleiden in het vmbo en mbo. De beroepspraktijk van de docent in het groene onderwijs staat centraal.

Je krijgt vakken als didactiek, pedagogiek, presenteren, begeleiden van leerlingen en leergroepen, ontwikkelingspsychologie, praktijkonderzoek en visie op leren. Je leert hoe je kennis deelt en hoe je leerlingen praktische vaardigheden aanleert. Je leert gebruik maken van activerende werkvormen om de leerling een uitdagende leerinhoud en lesomgeving te bieden. Ook leer je de praktijk van je vak toe te passen in je lessen en op allerlei leervragen van leerlingen in te gaan. Daarnaast leer je door zelfreflectie veel over jezelf en werk je aan je persoonlijke ontwikkeling.

Het doel van de opleiding is dat jij na een jaar precies weet hoe je leerlingen op een leuke, creatieve manier betrokken houdt bij het vak. Dat kan in diverse docentrollen: opleider, coach of instructeur. Tijdens de opleiding oefen je hoe je deze rollen eigen kunt maken. Na een jaar zijn deze rollen je allemaal vertrouwd.

Lesweek

Praktijk en theorie gaan in onze ogen hand in hand. Daarom is de opleiding vanaf het begin erop gericht om jou praktisch te laten meedraaien in het onderwijs. Dit houdt in dat je twee lesdagen hebt en twee dagen stage (werkplekleren).

Lesdagen

Op donderdag en vrijdag volg je lessen aan Aeres Hogeschool Wageningen. Hier krijg je alle vakkennis en benodigde vaardigheden aangereikt om je lessen goed te kunnen voorbereiden, plannen en geven.

Werkplekleren

Om jou te laten ervaren hoe je rol als docent er in de praktijk uit zal zien, ga je praktijkervaring opdoen in het groene vmbo en mbo. Werkplekleren geeft jou de kans om de theorie meteen in de beroepspraktijk toe te passen. Deze stageplek dien je zelf te zoeken. We helpen je natuurlijk waar nodig. Lees hieronder meer over werkplekleren.

Bevoegdheid

Als jij na afronding van de kopopleiding jouw enthousiasme over je vak op creatieve wijze kunt overbrengen op jongeren, dan ligt een carrière in het onderwijs in het verschiet. Met dit diploma ben je bevoegd tweedegraads docent voor het groene beroepsonderwijs (vmbo) en het praktijkonderwijs. Ook kun je als docent aan de slag in het groene mbo en hbo. In ieder geval is de werkgelegenheid in het onderwijs de komende jaren goed. Lees hieronder meer over de tweedegraads bevoegdheid.

Toelatende vooropleidingen

Wil je graag deelnemen aan de kopopleiding Docent en kennismanager groene sector? In deze tabel vind je een overzicht van de groene hbo- en wo-opleidingen waarmee je toelaatbaar bent voor deze opleiding.

Andere mogelijkheden

Heb je interesse in deze kopopleiding maar staat jouw vooropleiding er niet bij? Neem dan contact op met Aeres Hogeschool Wageningen om andere mogelijkheden te bespreken. Als je naast je opleiding een baan hebt, dan kun je ook via een opleiding in deeltijd docent worden. Ook hierover kun je contact opnemen: toelating.hogeschool.wageningen@aeres.nl.

Financiering

Studenten die in het studiejaar 2015-2016 (of later) zijn gestart met een groene hbo- of wo-opleiding en aansluitend de kopopleiding Docent en kennismanager groene sector willen volgen, krijgen te maken met het nieuwe leenstelsel. Ben je daarvóór gestart met een groene hbo- of wo-opleiding dan heb je waarschijnlijk recht op een extra jaar studiefinanciering. Kijk voor meer informatie op de site van DUO: www.duo.nl.

Starten met deze studie?

Ben je enthousiast over de opleiding en wil je graag van start gaan? Houd dan rekening met het volgende:

• Proef de sfeer: Bezoek eerst een open dag en loop een dag mee met een student. Zo kun je vast een kijkje nemen bij de opleiding.
  • Studiekeuzegesprek: Tijdens de open dag of meeloopdag kun je met een docent een studiekeuzegesprek hebben. Dit is een voorwaarde om je aan te melden.
  • Studeren in Wageningen: Ga je verhuizen naar Wageningen? Lees meer over het studentenleven in the City of Life Sciences.
  • Instaptoets en schakelcursus: Ontdek of jouw kennis en basisvaardigheden voldoende ontwikkeld zijn en breng deze voor het begin van het studiejaar op het vereiste niveau.
  • Studeren met een beperking: Een chronische ziekte of een functiebeperking hoeft jou niet te belemmeren om de studie af te ronden. We houden hier zoveel mogelijk rekening mee.
  • Collegegeld: De hoogte van het collegegeld wordt elk jaar vooraf vastgesteld.
  • Inschrijven: Inschrijven voor de opleiding doe je via de website van Studielink.