• Inhoud
  • Opbouw
  • Toekomst
  • Toelating
  • Ervaring

Inhoud studie

De consument heeft steeds meer behoefte aan informatie over voedsel. Meer mensen kiezen voor bewust eten en producenten spelen hierop in. Met de hbo-studie European Food Business kun jij je hier op voorbereiden. Je leert alles over de totstandkoming van voedsel, het ontdekken van nieuwe markten en hoe je communiceert met consumenten. Kortom: je bent straks van alle markten thuis!

In het eerste semester van deze studie ga je een week op studytour naar Italië! Hier maak je kennis met verschillende vormen van regionale voedselproductie en distributie. Hier zie je hoe authentieke voedselproducten worden gemaakt, proef je de smaak en ervaar je zelf waarom consumenten voor deze producten kiezen.

 

Welke vaardigheden heb je als je klaar bent?

Je weet hoe je een nieuw product kunt ontwikkelen en vermarkten. Je weet van alles over wetgeving in Europa en aan welke eisen producten en verpakking moeten voldoen. Kennis van duurzaamheid en voedselontwikkeling bezit je ook. Je weet jezelf te presenteren en kunt adviezen geven. 

Hoe is de studie opgebouwd?

Het eerste jaar is het propedeusejaar, waarin je basiskennis en -vaardigheden van bedrijfskunde leert en kennis maakt met innovatieve bedrijven die voedsel met een verhaal produceren en vermarkten. In het tweede en derde jaar volg je diverse modules en je volgt een stage in Europa aan het einde van het derde jaar. In het laatste jaar bieden we in samenwerking met de Youth Food Movement een uniek programma om een eigen bedrijf op te zetten, gericht op duurzaam voedsel, voedsel met een verhaal en met een korte keten van grond tot de mond van de consument. Voor studenten die geen interesse hebben in het opzetten van een eigen onderneming is er altijd de mogelijkheid om andere minors te kiezen. 

 

Year 1 - The Netherlands

Semester 1*

  • Introduction in European food business
  • Introduction in Business management

Semester 2*

  • Food value chains
  • Online Marketing- and Communication Strategy

Year 2 - The Netherlands/ France

Semester 1*

  • Food Trade & Logistics
  • Marketing Research and Planning

Semester 2* (France)

  • Concept and Development of Regional Food Products
  • Production Methods and Management of Regional Foods
  • Specific Food Labelling
  • Relation between Food Production Systems and the Quality Taste of Food Products
  • Food Chemistry

Year 3 - Europe

  • Management (HRM, Leadership, Financial Business Management, E-marketing)
  • Cold Chain, Food conservation, Packaging, Food pricing, Catering
  • Food Politics and Policy
  • Research Methods, Sensory Analysis
  • Placement (three months)

Year 4 - The Netherlands

  • Two minors
  • Graduation internship and graduation assignment (may be undertaken anywhere in the world)

* During the first 18 months with English language training.

Jouw toekomst

Je bent straks breed inzetbaar in de (inter)nationale agri- en foodbusiness. Je kiest de richting die het beste bij je past! Zo ga je aan de slag als zelfstandig ondernemer en zet je je eigen producten internationaal af, of je werkt als marketeer om nieuwe voedselproducten op de markt te zetten.

 

In welke beroepen kun je zoal aan de slag? 

  • Productontwikkelaar
  • Logistiek manager
  • Marketing manager

Of aan het werk als zelfstandig ondernemer

Toelatingseisen European Food Business

Wil jij de studie European Food Business volgen? Dan heb je een havo-, vwo-, of mbo-diploma nodig. Je kunt met de volgende profielen instromen:

 

Havo met profiel:

  • Natuur en Gezondheid.
  • Natuur en Techniek
  • Economie en Maatschappij
  • Cultuur en Maatschappij (met wiskunde)

 

Vwo met profiel:

  • Natuur en Gezondheid
  • Natuur en Techniek
  • Economie en Maatschappij
  • Cultuur en Maatschappij

 

Mbo-diploma

• Mbo-diploma niveau 4
• Hbo-doorstroompakket met wiskunde, bedrijfsadministratie, Nederlands en Engels

Heb je één of meer van deze vakken niet op doorstroomniveau dan krijg je hierin verplicht extra lessen en tentamens in het eerste jaar.

 

Persoonlijk studieadvies (Studiekeuzecheck)

Nadat jij je als student hebt ingeschreven ontvang je via de mail een uitnodiging voor de online studiekeuzecheck. Het is verplicht om deze studiekeuzecheck binnen twee weken in te vullen en terug te sturen. Je krijgt binnen 10 werkdagen na ontvangst van je antwoorden een persoonlijk studieadvies. Is dit studieadvies positief, dan ben je toelaatbaar voor onze studie. Wanneer jouw studieadvies negatief is, krijg je binnen enkele weken een uitnodiging om deel te nemen aan de verplichte extra matchingsdag. Tijdens deze matchingsdag wordt bekeken waarom jouw studieadvies negatief is en of je wel de juiste studiekeuze hebt gemaakt.

 

Vragen?

Heb je vragen neem dan contact op met ons International Office international.uas@aeres.nl

Inschrijven kan via Studielink. Via deze link word je doorgestuurd naar de betreffende Studielinkpagina waar je met je DigiD kunt inloggen. Naast aanmelden voor een studie regel je via Studielink ook meteen je inschrijving bij DUO en de aanvraag voor studiefinanciering. Naast Studielink moet je jezelf ook inschrijven op onze internationale aanmeldingswebsite apply.aeresuas.com Meer informatie over inschrijven vind je op onze internationale website www.aeresuas.com

Heb je andere vragen over inschrijven of wil je graag met ons in gesprek? Neem dan contact met ons op en wij plannen een gesprek met je in. We kijken dan samen met jou of het mogelijk is een studie aan Aeres Hogeschool te volgen!

Suzan Vellekoop, tweedejaars student European Food Business

‘Alles rondom voedsel vind ik erg interessant, daarnaast kun je met een bedrijfskundige studie veel kanten op. Dat de studie in het Engels is, is niet alleen een leuk extraatje, maar ik heb nu al geleerd hoe belangrijk internationale ervaring is en dat dit in de toekomst alleen maar meer wordt. Ik ben blij dat voor ons de studie geen ‘droge stof’ bevat. Wij kunnen juist de bedrijfskundige theorie die we leren aan de hand van voorbeelden en projecten in de voedselsector concreet maken. In onze klas heeft iedereen dezelfde passie voor voedsel; we inspireren en motiveren elkaar!’

Marc Boxen, tweedejaars student European Food Business

‘Door mijn mbo-opleiding aan de middelbare hotelschool in Groningen is voor mij de passie voor voedsel en voedselproductie ontwaakt. Die is niet gaan rusten en daardoor mijn keuze voor een bedrijfskundige opleiding zo beïnvloed dat ik voor European Food Business koos. Ik ben opgegroeid op het melkveebedrijf van mijn ouders. Van jongs af aan ben ik al met voedsel in aanraking geweest. Het internationale karakter van de studie heeft zeker meegewogen in mijn uiteindelijke keuze. Europese samenwerking is belangrijk en werkt mee aan zelfontwikkeling. Daarbij komt ook dat Frankrijk en Italië de landen bij uitstek zijn om meer over voedsel te leren.’

 

Benieuwd wat je naast je studie nog meer kunt doen?

Lees meer