• Inhoud
 • Opbouw
 • Toekomst
 • Toelating
 • Ervaring
 • Starten

Drie uitstroomprofielen

Sommige keuzes die je maakt zijn afhankelijk van het uitstroomprofiel dat je kiest: docent vmbo, docent mbo of kennismanager.

De docent vmbo heeft kennis van de breedte van de groene sector en weet die kennis goed over te brengen op de specifieke doelgroepen in het vmbo.
De docent mbo heeft meer gespecialiseerde kennis van het domein en in de gekozen studierichting en weet dit goed over te brengen op de specifieke doelgroepen in het mbo.
De kennismanager heeft gespecialiseerde kennis van het domein en in de gekozen studierichting en weet die kennis goed over te brengen op doelgroepen in het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties.

Volop keuzemogelijkheden

Het opleidingsprogramma is zo ingericht dat je de route naar jouw diploma voor een groot deel zelf uitstippelt. De opleiding is in de basis hetzelfde voor iedereen. Denk vooral aan kennis over het vak en vaardigheden met betrekking tot lesgeven, onderzoeken, adviseren, organiseren en samenwerken. Vervolgens kies je voor (praktijk)opdrachten en stages die aansluiten bij wat jij wil leren en die passen bij jouw uitstroomprofiel. Uiteraard begeleiden onze docenten je in het maken van jouw persoonlijke opleidingsplan.

Tijdens de studie Natuur en Communicatie leer je:

 • hoe je communicatie kunt inzetten om mensen te informeren over de natuur;
 • over natuurfilosofie en -psychologie;
 • over planten, bomen, bloemen en dieren bij vakken als biologie en ecologie;
 • hoe je jouw kennis kunt delen met anderen bij vakken over didactiek;
 • hoe je moet presenteren of andere vormen van communicatie in kunt zetten.

Drie fasen

Tijdens de opleiding staat kennis over het groene vak in combinatie met het overdragen en delen van deze kennis centraal. De vierjarige opleiding is opgedeeld in drie fasen:

 • In het eerste jaar maak je kennis met het groene vak en leren lesgeven.
 • In de hoofdfase vergroot je je inhoudelijke vakkennis, leer je over pedagogiek en didactiek en maak je een keuze voor een uitstroomprofiel.
 • In de afstudeerfase werk je aan een omvangrijke eindopdracht en zoek je een verbreding of verdieping van je vakinhoudelijke kennis (afhankelijk van je uitroomprofiel).

Lesweek

Praktijk en theorie gaan in onze ogen hand in hand. Daarom is de opleiding vanaf het begin erop gericht om jou praktisch te laten meedraaien in het onderwijs of bedrijfsleven. Je loopt twee dagen per week stage (werkplekleren). De overige dagen volg je lessen op school. Na anderhalf jaar draait dit om: drie dagen werkplekleren, twee dagen school.

Werkplekleren

Werkplekleren geeft jou de kans om de theorie meteen in de beroepspraktijk toe te passen. Ga je werkplekleren in het onderwijs, dan leer je over het ontwikkelen van lesmateriaal, lesgeven en analyseer de school waar je aan het werk gaat. Bij werkplekleren in het bedrijfsleven leer je hoe het bedrijfsleven vaktechnische zaken toepast in de praktijk, rekening houdend met organisatorische, commerciële en financiële belangen. Lees hieronder meer over werkplekleren.

Lesdagen

Ter ondersteuning van het werkplekleren, volg je uiteraard lessen. Hier krijg je alle vakkennis en vaardigheden aangereikt. De lesdagen worden ingevuld met praktijk- en theorielessen, trainingen, simulaties en intervisie.

Bevoegdheid

Na de opleiding heb je de titel Bachelor behaald. Bovendien mag je met je tweedegraads bevoegdheid lesgeven in het groene onderwijs op vmbo, mbo en hbo.

Dankzij jouw brede opleiding ben jij expert geworden in de relatie tussen mens en natuur. Jij weet nu precies hoe je mensen enthousiast maakt over het groen in hun leefomgeving. Kennis op een goede én leuke manier overdragen is jou inmiddels vertrouwd. Lees hieronder meer over de tweedegraads bevoegdheid.

Welk beroep kun je na de opleiding uitoefenen?

Denk bijvoorbeeld aan:

 • Docent groene vakken
 • Voorlichter
 • Beleidsmedewerker
 • Beheerder van natuur-bezoekerscentrum
 • Adviseur bij natuurorganisatie
 • Educatief medewerker in de natuur

De afgeronde opleiding Docent en kennismanager groene sector biedt dus een breed carrièreperspectief.

Werkplekken van onze afgestudeerden

Om een goed beeld te krijgen waar de afgestudeerden van de opleiding Docent en kennismanager groene sector bij Aeres Hogeschool Wageningen terecht komen na hun studie, hebben we tijdens studiejaar 2016-2017 bijgehouden waar ze werken op het moment van afstuderen. Bekijk hier de resultaten.

Toelatingseisen

Om te kunnen starten met de bachelor Docent en kennismanager groene sector in voltijd heb je minimaal een diploma van één van de volgende vooropleidingen nodig:

 • Havo- of vwo (alle profielen)
 • Mbo (niveau 4)

Instroom met vwo

Studenten met een vwo-diploma met het profiel Natuur & Gezondheid of het profiel Natuur & Techniek (inclusief biologie) kunnen een aantal vrijstellingen krijgen. Dit wordt bepaald na het studiekeuzegesprek.

Instaptoets en zomercursus

Wil je jouw kennis testen of op niveau brengen voor je start van je studie? Voor een aantal basisvakken biedt Aeres Hogeschool Wageningen een instaptoets en zomercursus.

Chris

"De werkplek die ik nu heb, maakt het helemaal super."

"Ik wil mijn kennis overbrengen op anderen, maar dan wel over zaken waar ik gepassioneerd van ben. Daarom koos ik voor Aeres Hogeschool Wageningen. De lessen zijn activerend en lang niet altijd in een lokaal. We trekken er regelmatig op uit om kennis te vergaren. Ik vind het een prettige manier van leren. Het prikkelt mij om dat ook met leerlingen te gaan doen. De werkplek die ik nu heb, maakt het helemaal super. Ik werk bij een organisatie waar scholen langskomen om bezig te gaan in de natuur. Ik begeleid deze groepen. Geen dag is hetzelfde, ik kan mijn vakkennis kwijt en ga elke dag met een voldaan gevoel naar huis."

Wendy

“Samen met medestudenten hebben we een studiegroep opgericht, om van elkaar te leren!” 

“Ik ben met medestudenten een studiegroep voor Natuur en Communicatie begonnen. Het doel is elkaar beter te leren kennen, vakkennis uit te breiden en te leren van elkaars keuzes. Op Facebook wisselen we bijvoorbeeld stage-ideeën uit. Ook organiseren we studiereizen, zoals naar Kroatië. Voor deze reis maakte ik het programma en we bezochten onder andere de nationale parken Velebit en Plitvice. De ervaringen van de reis kunnen we goed inpassen in de opleiding. Ook op deze manier geef ik, naast mijn stage- en opdrachtkeuzes, vorm aan mijn opleiding.”

Hanneke

“Ik heb mijn eigen studiepad kunnen kiezen.”

“Deze studie is praktijkgericht, vooral door de verbinding tussen lessen op school en de werkplek. Wat het extra leuk maakt, is dat je soms met studenten van verschillende studierichtingen in een les zit. Je bent dan allemaal met dezelfde lesinhoud bezig op je stage, alleen is de situatie bij iedereen verschillend. Omdat er tijdens de lessen veel wordt gedeeld, hoor je allerlei verhalen uit verschillende vakgebieden. Zo krijg ik een breed beeld van alle mogelijkheden en dat inspireert me. Ik heb mijn eigen studiepad kunnen kiezen uit de verschillende modules die er zijn. De diversiteit aan keuzemogelijkheden en vooruitstrevende docenten vind ik prettig aan Aeres Hogeschool Wageningen.”

Starten met deze studie?

Ben je enthousiast over de opleiding en wil je graag van start gaan? Houd dan rekening met het volgende:

 • Proef de sfeer: Bezoek eerst een open dag en loop een dag mee met een student. Zo kun je vast een kijkje nemen bij de opleiding.
 • Studiekeuzegesprek: Tijdens de open dag of meeloopdag kun je met een docent een studiekeuzegesprek hebben. Dit is een voorwaarde om je aan te melden.
 • Studeren in Wageningen: Ga je verhuizen naar Wageningen? Lees meer over het studentenleven in the City of Life Sciences.
 • Instaptoets en schakelcursus: Ontdek of jouw kennis en basisvaardigheden voldoende ontwikkeld zijn en breng deze voor het begin van het studiejaar op het vereiste niveau.
 • Studeren met een beperking: Een chronische ziekte of een functiebeperking hoeft jou niet te belemmeren om de studie af te ronden. We houden hier zoveel mogelijk rekening mee.
 • Collegegeld: De hoogte van het collegegeld wordt elk jaar vooraf vastgesteld.
 • Inschrijven: Inschrijven voor de opleiding doe je via de website van Studielink.