• Inhoud
 • Opbouw
 • Toekomst
 • Toelating
 • Ervaring
 • Starten

Drie uitstroomprofielen

Sommige keuzes die je maakt zijn afhankelijk van het uitstroomprofiel dat je kiest: docent vmbo, docent mbo of kennismanager.

De docent vmbo heeft kennis van de breedte van de groene sector en weet die kennis goed over te brengen op de specifieke doelgroepen in het vmbo.
De docent mbo heeft meer gespecialiseerde kennis van het domein en in de gekozen studierichting en weet dit goed over te brengen op de specifieke doelgroepen in het mbo.
De kennismanager heeft gespecialiseerde kennis van het domein en in de gekozen studierichting en weet die kennis goed over te brengen op doelgroepen in het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties.

Volop keuzemogelijkheden

Het opleidingsprogramma is zo ingericht dat je de route naar jouw diploma voor een groot deel zelf uitstippelt. De opleiding is in de basis hetzelfde voor iedereen. Denk vooral aan kennis over het vak en vaardigheden met betrekking tot lesgeven, onderzoeken, adviseren, organiseren en samenwerken. Vervolgens kies je voor (praktijk)opdrachten en stages die aansluiten bij wat jij wil leren en die passen bij jouw uitstroomprofiel. Uiteraard begeleiden onze docenten je in het maken van jouw persoonlijke opleidingsplan.

Tijdens de studie Groen Zorg en Onderwijs leer je:

 • hoe je met dieren dient om te gaan;
 • hoe een groene omgeving wordt ingezet bij werkbegeleiding;
 • over planten, bomen, bloemen en dieren bij vakken als biologie en ecologie;
 • over mogelijke leer- en gedragsproblematiek bij mensen;
 • hoe je jouw kennis kunt delen met anderen bij vakken over didactiek;
 • hoe je het beste kunt presenteren om je publiek geboeid te houden.

Drie fasen

Tijdens de opleiding staat kennis over het groene vak in combinatie met het overdragen en delen van deze kennis centraal. De vierjarige opleiding is opgedeeld in drie fasen:

 • In het eerste jaar maak je kennis met het groene vak en leren lesgeven.
 • In de hoofdfase vergroot je je inhoudelijke vakkennis, leer je over pedagogiek en didactiek en maak je een keuze voor een uitstroomprofiel.
 • In de afstudeerfase werk je aan een omvangrijke eindopdracht en zoek je een verbreding of verdieping van je vakinhoudelijke kennis (afhankelijk van je uitroomprofiel).

Lesweek

Praktijk en theorie gaan in onze ogen hand in hand. Daarom is de opleiding vanaf het begin erop gericht om jou praktisch te laten meedraaien in het onderwijs of bedrijfsleven. Je loopt twee dagen per week stage (werkplekleren). De overige dagen volg je lessen op school. Na anderhalf jaar draait dit om: drie dagen werkplekleren, twee dagen school.

Werkplekleren

Werkplekleren geeft jou de kans om de theorie meteen in de beroepspraktijk toe te passen. Ga je werkplekleren in het onderwijs, dan leer je over het ontwikkelen van lesmateriaal, lesgeven en analyseer de school waar je aan het werk gaat. Bij werkplekleren in het bedrijfsleven leer je hoe het bedrijfsleven vaktechnische zaken toepast in de praktijk, rekening houdend met organisatorische, commerciële en financiële belangen. Lees hieronder meer over werkplekleren.

Lesdagen

Ter ondersteuning van het werkplekleren, volg je uiteraard lessen. Hier krijg je alle vakkennis en vaardigheden aangereikt. De lesdagen worden ingevuld met praktijk- en theorielessen, trainingen, simulaties en intervisie.

Bevoegdheid

Na de opleiding heb je de titel Bachelor behaald. Bovendien mag je met je tweedegraads bevoegdheid lesgeven in het groene onderwijs op vmbo, mbo en hbo. 

Dankzij jouw brede opleiding ben jij expert geworden in de relatie tussen mens, dier, plant en voeding. Jij weet nu precies hoe je mensen kunt helpen in hun ontwikkeling en hoe je de natuur hiervoor kunt inzetten. Kennis op een goede én leuke manier overdragen is jou inmiddels vertrouwd. 

Welk beroep kun je na de opleiding uitoefenen?

Denk bijvoorbeeld aan:

 • Docent groene vakken
 • Praktijkopleider
 • Re-integratieconsulent

De afgeronde opleiding Docent en kennismanager groene sector biedt dus een breed carrièreperspectief. 

Werkplekken van onze afgestudeerden

Om een goed beeld te krijgen waar de afgestudeerden van de opleiding Docent en kennismanager groene sector bij Aeres Hogeschool Wageningen terecht komen na hun studie, hebben we tijdens studiejaar 2016-2017 bijgehouden waar ze werken op het moment van afstuderen. Bekijk hier de resultaten.

Toelatingseisen

Om te kunnen starten met de bachelor Docent en kennismanager groene sector in voltijd heb je minimaal een diploma van één van de volgende vooropleidingen nodig:

 • Havo- of vwo (alle profielen)
 • Mbo (niveau 4)

Instroom met vwo

Studenten met een vwo-diploma met het profiel Natuur & Gezondheid of het profiel Natuur & Techniek (inclusief biologie) kunnen een aantal vrijstellingen krijgen. Dit wordt bepaald na het studiekeuzegesprek.

Instaptoets en zomercursus

Wil je jouw kennis testen of op niveau brengen voor je start van je studie? Voor een aantal basisvakken biedt Aeres Hogeschool Wageningen een instaptoets en zomercursus.

Lotte

‘Er is zoveel te leren over lesgeven’

‘Mensen iets leren, dat is echt mijn ding. Ik loop nu stage bij een reptielenhuis en geef rondleidingen aan bezoekers. Het is altijd weer een uitdaging om het goed te doen. Ik kom tijdens mijn studie allerlei dingen tegen waarvan ik denk: hoort dat ook bij de taak van een docent? De lessen didactiek vind ik dan ook erg leuk. Wat ik zo leuk vind aan deze studie is dat elke student andere ambities heeft en je veel persoonlijke aandacht krijgt. Dat inspireert mij.’

Gigi

‘Je leert bij Stoas juist out-of-the-box te denken.’

‘De interesse om leerlingen persoonlijk te begeleiden heb ik altijd al gehad. Ik werk als naschoolse begeleider van kinderen met een psychiatrische diagnose. Ik begeleid ze bij schoolse taken als plannen en structureren. Ik ondersteun ze om met hun beperking deze taken zo goed mogelijk uit te voeren. Ik zie ze groeien in hun zelfvertrouwen en dat geeft mij een goed gevoel! Wat ik zo fijn vind aan Aeres Hogeschool Wageningen, is de keuzevrijheid in lesonderwerpen die ik wilde volgen. Aeres Hogeschool Wageningen gaf mij de mogelijkheden, de ruimte en het vertrouwen om de studie in te vullen zoals ik die voor ogen had. Je leert bij hier niet alleen binnen de kaders te denken, maar juist ook out-of-the-box.’

Starten met deze studie?

Ben je enthousiast over de opleiding en wil je graag van start gaan? Houd dan rekening met het volgende:

 • Proef de sfeer: Bezoek eerst een open dag en loop een dag mee met een student. Zo kun je vast een kijkje nemen bij de opleiding.
 • Studiekeuzegesprek: Tijdens de open dag of meeloopdag kun je met een docent een studiekeuzegesprek hebben. Dit is een voorwaarde om je aan te melden.
 • Studeren in Wageningen: Ga je verhuizen naar Wageningen? Lees meer over het studentenleven in the City of Life Sciences.
 • Instaptoets en schakelcursus: Ontdek of jouw kennis en basisvaardigheden voldoende ontwikkeld zijn en breng deze voor het begin van het studiejaar op het vereiste niveau.
 • Studeren met een beperking: Een chronische ziekte of een functiebeperking hoeft jou niet te belemmeren om de studie af te ronden. We houden hier zoveel mogelijk rekening mee.
 • Collegegeld: De hoogte van het collegegeld wordt elk jaar vooraf vastgesteld.
 • Inschrijven: Inschrijven voor de opleiding doe je via de website van Studielink.