Docent en kennismanager consumptieve techniek

Ben jij geïnteresseerd in de wereld van horeca, bakkerij en recreatie? Vind je het leuk om met mensen om te gaan en anderen iets te leren? Met de opleiding Docent en kennismanager consumptieve techniek duik je in de wereld van voedsel, de samenstelling van producten, bereidingstechnieken, smaakbeleving en gastheerschap. Tegelijkertijd leer je hoe je die kennis kunt gebruiken om een nieuwe generatie vakgenoten in deze dynamische sector op te leiden.

Wat leer je?

Tijdens deze opleiding komen vakinhoudelijke kennis en vaardigheden op het gebied van horeca, bakkerij en recreatie aan bod. Zo leer je over producteigenschappen, bereidingstechnieken,
de samenstelling van voedingsmiddelen en de presentatie en beleving van een gerecht.

Daarnaast staat een belangrijk deel van je opleiding in het teken van ‘leren hoe mensen leren’. Je weet niet alleen veel over consumptieve technieken, je leert ook om deze informatie op een duidelijke en creatieve manier met anderen te delen. Belangrijk hierbij zijn vakken als pedagogiek en didactiek. Al in het eerste jaar van de opleiding maak je kennis met de praktijk én sta je voor de klas op je stageschool.
  • Inhoud
  • Opbouw
  • Theorie en praktijk
  • Toekomst
  • Toelating
  • Starten

Lesonderwerpen

Je volgt onder andere lessen in:

  • voedingsleer
  • presenteren 
  • voedingsmiddelenchemie
  • pedagogiek en activerende didactiek
  • voedingsmiddelentechnologie
  • het geven van een praktische instructie
  • hygiëne
  • het begeleiden van projecten
  • levensmiddelenmicrobiologie
  • lesgeven in moleculaire gastronomie
  • evenementorganisatie
  • lesstofontwikkeling

Drie fasen

De opleiding duurt vier jaar en bestaat uit drie fasen: de propedeusefase, de hoofdfase en de afstudeerfase. Tijdens de opleiding combineer je lessen op school (flankerend onderwijs) met leren in de beroepspraktijk (werkplekleren).

Drie uitstroomprofielen

Je kiest voor één van deze uitstroomprofielen:

  • De docent vmbo heeft kennis van de breedte van de consumptieve sector en weet deze kennis goed over te brengen op de specifieke doelgroepen in het vmbo.
  • De docent mbo heeft kennis van de consumptieve sector en de specialisaties binnen dit domein en weet deze kennis goed over te brengen op de specifieke doelgroepen in het mbo.
  • De kennismanager heeft kennis van de consumptieve sector en de specialisaties binnen dit domein en weet deze kennis goed over te brengen op de specifieke doelgroepen in het bedrijfsleven en organisaties.

Ontwerp jouw opleiding

Wij vinden het belangrijk dat jij je opleiding volgt zoals dat bij jou past. Het opleidingsprogramma is zo ingericht dat je de route naar jouw diploma voor een groot deel zelf uitstippelt. Dit doe je door (praktijk)opdrachten en stages te kiezen die aansluiten bij wat jij wilt leren en die passen bij jouw uitstroomprofiel. Uiteraard begeleiden onze docenten je in het maken van jouw persoonlijke opleidingsplan.

Flankerend onderwijs

Gedurende de opleiding volg je praktijklessen, theorielessen, werkcolleges en krijg je intervisie. Daarnaast word je op weg geholpen, ondersteund en begeleid door docenten. Dit flankerend onderwijs geeft jou de theoretische ondersteuning die je nodig hebt om goed aan de slag te kunnen in de praktijk.

Tijdens de eerste drie semesters ga je drie dagen per week naar school en ben je twee dagen per week op een werkplek om in de praktijk te leren. Daarna verandert dat naar twee dagen naar school en drie dagen werkplekleren.

Werkplekleren

Een belangrijk onderdeel van de studie is het leren in de beroepspraktijk. Tijdens het zogenaamde werkplekleren in het onderwijs geef je les, ontwikkel je lesmateriaal, begeleid je individuele én groepen leerlingen en analyseer je de schoolorganisatie. Tijdens het werkplekleren bij een bedrijf kijk je naar de vaktechnische, bedrijfseconomische en sociaalorganisatorische kanten van het bedrijf en de positie van jouw vakgebied en het bedrijf in de sector. Voorbeelden van stageopdrachten zijn:

  • het verzorgen van praktijk- en theorielessen binnen het beroepsonderwijs
  • het begeleiden van leerlingen binnen passend onderwijs
  • het ontwikkelen, organiseren en uitvoeren van een kookworkshop voor gasten bij een kookstudio
  • het schrijven van een risicoanalyse voor een klant bij een adviesbureau voor voedselveiligheid
  • een regionale publieksdag organiseren voor bakkerijbedrijven
  • het schrijven van een communicatieplan voor een voedselproducent om een nieuw product te introduceren
  • het organiseren van een gastronomisch evenement in opdracht van een gemeente

Toekomstige beroepen

De opleiding Docent en kennismanager consumptieve techniek biedt je een brede toekomst in het consumptieve vakgebied. Met deze opleiding behaal je een onderwijsbevoegdheid om les te geven op het gebied van horeca, bakkerij of recreatie. Je kan daarmee docent worden in het vmbo of mbo, maar je kunt ook aan de slag in het bedrijfsleven als praktijkbegeleider, trainer of coach.

Zowel in het onderwijs als in het bedrijfsleven is er veel vraag naar mensen die veel weten van het vak én weten hoe ze deze kennis kunnen overbrengen. Met een diploma van deze opleiding op zak weet jij inhoudelijk veel van de branche. Daarnaast heb je ook jouw sociale vaardigheden goed ontwikkeld en geleerd om doelgericht te communiceren.

Toelating

Om te kunnen starten met de bachelor Docent en kennismanager consumptieve techniek in voltijd heb je minimaal een diploma van één van de volgende vooropleidingen nodig:

  • Havo- of vwo (alle profielen)
  • Mbo (niveau 4)

Voldoe je niet aan deze eisen?

Als je ouder bent dan 21 jaar en niet in het bezit bent van één van de bovenstaande diploma’s, dan ben je wellicht alsnog toelaatbaar. Je toelating wordt ter beoordeling voorgelegd aan de toelatingscommissie.

Instaptoets en schakelcursus

Wil je jouw kennis testen of op niveau brengen voor je start van je studie? Voor de vakken scheikunde, biologie, rekenen/wiskunde en Nederlands biedt Aeres Hogeschool Wageningen een instaptoets en zomercursus.

Starten met deze studie?

Ben je enthousiast over de opleiding en wil je graag van start gaan? Houd dan rekening met het volgende:

  • Proef de sfeer: Bezoek eerst een open dag en loop een dag mee met een student. Zo kun je vast een kijkje nemen bij de opleiding.
  • Studiekeuzegesprek: Tijdens de open dag of meeloopdag kun je met een docent een studiekeuzegesprek hebben. Dit is een voorwaarde om je aan te melden.
  • Studeren in Wageningen: Ga je verhuizen naar Wageningen? Lees meer over het studentenleven in the City of Life Sciences.
  • Instaptoets en schakelcursus: Ontdek of jouw kennis en basisvaardigheden voldoende ontwikkeld zijn en breng deze voor het begin van het studiejaar op het vereiste niveau.
  • Studeren met een beperking: Een chronische ziekte of een functiebeperking hoeft jou niet te belemmeren om de studie af te ronden. We houden hier zoveel mogelijk rekening mee.
  • Collegegeld: De hoogte van het collegegeld wordt elk jaar vooraf vastgesteld.
  • Inschrijven: Inschrijven voor de opleiding doe je via de website van Studielink.