• Inhoud
 • Opbouw
 • Toekomst
 • Toelating
 • Ervaring
 • Technasium/ Talentprogramma

Inhoud studie

Gezond leven, voeding zonder E-nummers of het eten van superfoods. Het is een maatschappelijke trend! Maar hoe zit het nu echt met bepaalde voedingshypes en welk voedsel is goed voor ons? De gezondheid van de mens wordt sterk beïnvloed door voeding, maar ook door gedrag en omgeving. Niet iedereen weet hoe je hiermee omgaat. Jij straks wel! Bij de hbo-studie Biologie voeding & gezondheid leer jij bijvoorbeeld hoe het lichaam werkt en waarom mensen zich gedragen, zoals ze zich gedragen. Welke ziektes invloed hebben op het lichaam en hoe je deze voorkomt door middel van andere voeding of een aangepaste leefstijl. Kortom: hoe houd je de mens gezond? 

Jij richt deze studie in op de manier die jij wilt en met een door jou gekozen specialisatie. De studie begint breed, want misschien weet je nog niet precies wat je wilt doen in de toekomst of waar je goed in bent. Je oriënteert je dus eerst op de verschillende richtingen en kiest dan later voor een specialisatie. In jaar drie kies je jouw richting, want dan heb je voldoende geleerd om te weten wat je leuk vindt en waar je goed in bent! Je volgt dan verdiepende vakken naast jouw stage. 

 

Welke vaardigheden heb je als je klaar bent?

Je weet welke ziektes er zijn en wat hun invloed is op het lichaam, wat voeding met je lichaam doet maar ook wat gezonde voeding is en hoe dit tot stand komt. Je kunt onderzoeken uitvoeren en advies geven. Of het nu aan individuen is of aan groepen of bedrijven. Jezelf op de juiste manier presenteren, advies geven en mensen overtuigen zijn ook vaardigheden waar die je ontwikkelt tijdens je studie. 

Hoe is de studie opgebouwd?

De eerste twee jaren vormen de basis voor je studie waarin je uitgebreid in contact komt met de sector. Je wordt dan breed opgeleid zodat je na het tweede jaar een goed afstudeerprofiel kunt kiezen.

 

Jaar 1

 • Ecologie en leefomgeving
 • Bouw, functie en gedrag
 • Voeding en gezondheid
 • Urbane voedselvoorziening

Specifieke informatie over modules en vakken jaar 1 vind je hier>>

 

Jaar 2

 • Eigen onderzoek
 • Salutogenese
 • Gezondheid en maatschappij
 • Integraal project

Specifieke informatie over modules en vakken jaar 2 vind je hier>>

 

Jaar 3 *

 • Halfjaarstage
 • Buitenlandstage

Specifieke informatie over modules en vakken jaar 3 vind je hier>>

 

Jaar 4

 • Volgen van twee minoren naar keuze
 • Bedrijfsopdracht en afstudeerscriptie

* Kiezen van afstudeerprofiel: voeding, mens of plant

Specifieke informatie over modules en vakken jaar 4 vind je hier>>

Je kan er ook voor kiezen om gedurende het vierde jaar het Engelstalig 1-year programme Food Safety Management te volgen. 

Jouw Toekomst

Hoe jij je toekomst inricht is geheel aan jou! Met deze studie kun je veel verschillende kanten op, omdat je breed wordt opgeleid. Afhankelijk van het profiel dat je kiest, ben je straks expert op het gebied van gezondheid, voeding en leefstijl van de mens. Het kan allemaal.

 

In welke beroepen kun je zoal aan de slag?

 • Preventiecoach bij zorgverzekeraars of in de gezondheidszorg
 • Beleidsmedewerker bij gemeenten om bijvoorbeeld obesitas onder basisschoolleerlingen te voorkomen
 • Gezondheidscoach bij bedrijven
 • Product- en conceptontwikkelaar
 • Zelfstandig consulent op het gebied van voeding, natuur en gezondheid
 • Leefstijltherapeut
 • Onderzoeker naar de relatie tussen voeding, gezondheid en natuur
 • Consulent gezonde voeding

Toelatingseisen Biologie voeding & gezondheid

Wil jij de studie Biologie voeding & gezondheid volgen? Dan heb je een havo-, vwo-, of mbo-diploma nodig. Je kunt met de volgende profielen instromen:

 

Havo met profiel:

 • Natuur en gezondheid
 • Natuur en techniek
 • Economie en maatschappij met scheikunde

Vwo met profiel:

 • Natuur en gezondheid
 • Natuur en techniek
 • Economie en maatschappij met scheikunde

Mbo-diploma:

 • Mbo-diploma niveau 4
 • Hbo- doorstroompakket met wiskunde, scheikunde, Nederlands en Engels

 

Aanvullende toelatingseisen voor aanvang:

Verplicht voor havo zonder NG/NT of wiskunde C, advies voor mbo-4

 • Zomercursus scheikunde en of wiskunde (eind juni) 

 

Alle mbo-studenten hebben een intakegesprek met de instroomcoördinator over de toelaatbaarheid. Op basis van de cijferlijsten zal in overleg met de instroomcoördinator worden bepaald welke schakelvakken gevolgd moeten worden.
Let op: Meld je aan vóór 1 mei. Ná 1 mei is deelname aan een matchingsbijeenkomst verplicht.

 

Persoonlijk studieadvies (Studiekeuzecheck)

Nadat jij je als student hebt ingeschreven ontvang je via de mail een uitnodiging voor de online studiekeuzecheck. Het is verplicht om deze studiekeuzecheck binnen twee weken in te vullen en terug te sturen. Je krijgt binnen 10 werkdagen na ontvangst van je antwoorden een persoonlijk studieadvies. Is dit studieadvies positief, dan ben je toelaatbaar voor onze studie. Wanneer jouw studieadvies negatief is, krijg je binnen enkele weken een uitnodiging om deel te nemen aan de verplichte extra matchingsdag. Tijdens deze matchingsdag wordt bekeken waarom jouw studieadvies negatief is en of je wel de juiste studiekeuze hebt gemaakt.
 
 

Vragen?

Heb je vragen over de instroomeisen? Neem dan contact op met instroomcoördinator Roy Veldhuizen via instroom.hogeschool.almere@aeres.nl

Inschrijven kan via Studielink. Via deze link word je doorgestuurd naar de betreffende Studielinkpagina waar je met je DigiD kunt inloggen. Naast aanmelden voor een studie regel je via Studielink ook meteen je inschrijving bij DUO en de aanvraag voor studiefinanciering. Meer informatie over inschrijven vind je op onze website

Heb je andere vragen over inschrijven of wil je graag met ons in gesprek? Neem dan contact met ons op en wij plannen een gesprek met je in. We kijken dan samen met jou of het mogelijk is een studie aan Aeres Hogeschool te volgen!

Sam Kreuk, derdejaars student Biologie, voeding & gezondheid 


‘Ik heb altijd al iets met biologie gehad. Als kleine jongen teelde ik zelf groente met mijn vader in onze eigen moestuin. Later had ik een bijbaantje bij een agrarisch onderzoeksbedrijf. Zo kwam ik al op jonge leeftijd in aanraking met onderzoek doen en de teelt van diverse gewassen. Een echte studie richting plantenteelt zag ik echter niet zo zitten omdat mijn interesse breder was dan alleen planten. Na mijn middelbare school diploma heb ik eerst een andere studie gedaan, wat toch niet helemaal de juiste keuze was. Na een nieuwe zoektocht kwam ik de studie Biologie, voeding, en gezondheid tegen. De combinatie van biologie, wat ik eigenlijk altijd leuk heb gevonden, en de brede opzet van de studie hebben uiteindelijk mijn keuze bepaald. De leukste modules die ik heb gevolgd waren ‘Bouw, Functie en Gedrag’ in het eerste jaar en  ‘Salutogenese’ in het tweede jaar. Bouw, Functie en Gedrag behandelt de werking van het menselijk lichaam en de bouw van de diverse weefsels. Zelf vond ik het heel interessant om er achter te komen hoe alle processen in je lichaam op elkaar zijn afgestemd en hoe complex de dingen zijn die in het dagelijks leven zo normaal zijn. De tweedejaars module Salutogenese gaat over het gezond houden van het lichaam. Het gaat er hier dus niet om hoe je een ziekte kunt behandelen, maar hoe je kunt voorkomen dat je ziek wordt en wat je kunt doen om gezond te blijven. Hierin spelen voeding en lichaamsbeweging natuurlijk een essentiële rol. Een vak in dat ik erg leuk vond in deze module was Hersenen en gedrag. Hierin leer je over de werking van de verschillende hersengebieden en complicaties die hier kunnen optreden. Daarnaast is er aandacht voor psychologie en de effecten van de omgeving op het handelen van de mens.’

 

Rebecca Huistra, tweedejaars student Biologie, voeding & gezondheid

‘Vanuit mijn vooropleiding CIOS Sport en bewegen heb ik veel praktijkervaring opgedaan en ben ik als mens erg gevormd, maar ik vond dat ik nog te weinig wist over de biologische kant van de mens. Ik wilde meer leren over zaken als: ecologie, scheikunde, geologie, anatomie en fysiologie. De studie Biologie, voeding & gezondheid sloot perfect aan op wat ik zocht: ik wilde graag een studie volgen gericht op de mens (humane biologie). De studie bevalt me erg goed. Het eerste jaars was gericht op de biologie en was erg interessant. Het tweede jaar richt zich meer op het doen van onderzoek. Ik moest wel enorm wennen aan de overgang van mbo naar hbo. Op het hbo wordt er een andere niveau van je verwacht. Je anders leren denken en werken en dit alles in een rap tempo. Mijn eerste tentamenperiode viel me erg tegen. Ik kwam er achter dat ik de stof écht anders moet benaderen, nu ik door heb hoe het moet gaat het gelukkig beter!’

 

Biologie voeding & gezondheid heeft naast het reguliere studieprogramma een talentenprogramma voor excellente studenten. Wil jij het maximale uit je studie halen? Een steentje bijdragen vanuit maatschappelijke betrokkenheid en ben jij klaar om die extra stap te zetten? Aeres Hogeschool Almere biedt jou een unieke ervaring, waarin je werkt aan je persoonlijke ontwikkeling en meewerkt aan uitdagende projecten. Kom in actie binnen ons talentenprogramma! 

Voor studenten die meer uitdaging zoeken, bieden wij gedurende de eerste drie jaar van je studie extra opdrachten aan, die je naast je reguliere vakken kunt volgen. Per studiejaar bepaal jij of je zin en tijd hebt om deel te nemen en kun je solliciteren voor een plek binnen die extra projecten. 

Jaar 1 en 2 Uitdagende projecten en persoonlijke ontwikkeling

Als student kun je gedurende het tweede semester (feb-juli) van het eerste jaar en het gehele tweede jaar aan de slag met drie projecten (met een duur van een half jaar) waarin een vraagstuk vanuit de maatschappij centraal staat. Voor het studiejaar 2017-2018 ligt het thema rondom de lokale voedselvoorziening in de stad Almere. In kleine groepjes wordt er uitgezocht welk aspect van dit vraagstuk het meeste aanspreekt en waar je dus de komende maanden mee aan de slag wil gaan. De opdracht wordt verzorgd door een externe opdrachtgever, die wanneer mogelijk ook een werkplek op locatie organiseert waar je als student per week een aantal uur aan het project kan werken. Aan het einde lever je als groep een gaaf eindproduct op passend bij het project. 
Binnen zo’n project staat samenwerking centraal. Vandaar dat we veel tijd investeren in groepscohesie en persoonlijke ontwikkeling. Leer om met een integrale groep te kijken naar een vraagstuk en te luisteren naar ideeën vanuit diverse perspectieven. Word je bewust van je eigen sterke en zwakke eigenschappen en haal het beste in jezelf naar boven! 

Jaar 3 Buitenlandstage

Waar de reguliere studenten hun halfjaarstage volgen bij een bedrijf/organisatie in Nederland, kun je er als student ook voor kiezen om je halfjaarstage in het buitenland te volgen. Daar krijg je de mogelijkheid om gedurende de helft van je studiejaar bekend te worden met een andere cultuur, gewoontes en patronen. 

Jaar 4 

In jaar 4 volg je het reguliere programma waarbij je twee keuzeminors volgt, een bedrijfsopdracht uitvoert en een afstudeerscriptie maakt.

Na het succesvol afronden van een onderdeel ontvang je een certificaat met bewijs van deelname en het behalen van extra studiepunten. In combinatie met het diploma van de studie biedt dit certificaat je volop kansen en mogelijkheden op de arbeidsmarkt. 

Heb je vragen over het talentenprogramma? Mail gerust naar Lisanne de Langen, docent Biologie, voeding & gezondheid l.de.langen@aeres.nl.

 

 

 

Benieuwd wat je naast je studie nog meer kunt doen?

Lees meer