Praktijkopleider consumptieve techniek

U werkt in de wereld van horeca of bakkerij en heeft veel kennis van uw vak. Nu wilt u anderen graag iets leren. Heeft u ambities om in het beroepsonderwijs aan de slag te gaan, maar twijfelt u of u een vierjarige hbo-opleiding wilt volgen? Of ziet u meer in een rol als trainer of praktijkopleider, dan als docent? Met een Associate degree (Ad) Praktijkopleider consumptieve techniek op zak weten u en uw werkgever dat u beschikt over de juiste competenties.

De deeltijdopleiding Ad Praktijkopleider consumptieve techniek, ofwel verkort hbo, duurt twee jaar. Qua niveau zit de opleiding in tussen mbo-niveau 4 en hbo bachelor, en is daardoor een goed alternatief als u uw vaardigheden als opleider wilt verdiepen, maar twijfelt of u een vierjarige hbo-opleiding wel ziet zitten. Binnen Ad-opleidingen ligt de nadruk op de praktijk en op zelfstandig studeren.

• Inhoud
  • Toekomst
  • Toelating
  • Wilt u starten?

Vakinhoud, pedagogiek en didactiek

Binnen het Ad-programma ligt de focus op het leer- en ontwikkelproces van leerlingen. De opleiding bestaat uit een pedagogisch-didactisch deel en een vakspecifiek deel. Binnen deze opleiding wordt aandacht besteed aan basischemie, voedingsleer en voedings- en levensmiddelentechnologie.

Werkplekleren

In de opleiding speelt het werkplekleren (stage op een school) een belangrijke rol. Lees hieronder meer over werkplekleren.

Beroepen

In het beroepsonderwijs werkt de onderwijsondersteuner zelfstandig onder in de verantwoordelijkheid van docenten en begeleidt en traint groepen leerlingen. Buiten het onderwijs kan de onderwijs-ondersteuner werkzaam zijn als bedrijfsopleider, instructeur, trainer of leermeester.

Doorstuderen

Aansluitend op het behalen van de Associate degree kunt u eventueel soepel doorstromen naar het hbo om een bachelorgraad te behalen in de lerarenopleiding Docent en kennismanager consumptieve techniek. Hiermee bent u bevoegd om les te geven in dit vakgebied in het beroepsonderwijs (inclusief het praktijkonderwijs).

Toelatingseisen

U bent toelaatbaar voor de Ad Praktijkopleider consumptieve techniek in deeltijd met:

• een mbo-diploma in de consumptieve sector (niveau 4) én
  • drie jaar werkervaring in de consumptieve sector na het behalen van het diploma

Voldoet u niet aan deze eisen?

Voldoet u niet aan de bovenstaande toelatingseisen, maar heeft u wel een passende vooropleiding, aantoonbare kennis van en werkervaring in de consumptieve sector? In dat geval wordt uw toelating ter beoordeling voorgelegd aan de toelatingscommissie.

Voor vragen over uw toelaatbaarheid of vrijstellingen kunt u contact opnemen met René Voets: toelating.hogeschool.wageningen@aeres.nl.

Starten met deze studie?

Heeft u interesse gekregen in de opleiding en wilt u graag van start gaan? Houd dan rekening met het volgende:

• Proef de sfeer: Bezoek de open dag en ontdek meer over de inhoud en opbouw van de opleiding.
  • Studiekeuzegesprek: Tijdens de open dag kunt u een studiegesprek aangaan met een docent, om zo uw mogelijke studielast te bespreken en overige informatie in te winnen.
  • Instaptoets en zomercursus: Ontdek of uw kennis en basisvaardigheden voldoende ontwikkeld zijn en breng deze voor het begin van het studiejaar op het vereiste niveau.
  • Studeren met een beperking: Een chronische ziekte of een functiebeperking hoeft u niet te belemmeren om de studie af te ronden. We houden hier zoveel mogelijk rekening mee.
  • Collegegeld: De hoogte van het collegegeld voor de deeltijdopleiding wordt elk jaar vooraf vastgesteld.
  • Inschrijven: Inschrijven voor de opleiding doet u via de website van Studielink.