Jan Eelco Jansma

Functie: Promovendus/PhD
Lectoraat: Voedsel en Gezond Leven
Emailj.jansma@aeres.nl
Social: Twitter, LinkedIn

Over Jan Eelco Jansma

Landbouw verbinden aan maatschappelijke thema’s is de rode draad in mijn professionele leven. Het slaan van bruggen tussen mensen en organisaties, tussen schijnbare tegenpolen als landbouw en stad. Uiteindelijk zijn het de mensen die vorm geven aan de maatschappelijk verandering. Ontwerp, onderzoek, organisatie en overheid zijn dienstbaar hieraan. Mensen maken de stad zoals verwoord in de 7 Almere Principles van Almere.

Toen ik begin jaren 2000 begon met het verbinden van stad en landbouw was dat nieuw. Toch had ik het gevoel dat beide elkaar moesten vinden op weg naar een duurzame en gezonde toekomst. Samen met mijn collega’s en pioniers in de stadslandbouw heb ik partijen bijeen gebracht, de discussie geopend en gezocht naar gezamenlijke doelen. Agromere, later door vertaald naar Almere Oosterwold was een van onze eerste mijlpalen. Na Almere volgden er meer in andere Nederlandse steden en ook internationaal.

De afgelopen jaren heeft stadslandbouw in Nederland een fundament gekregen. Het werkveld is in de jaren gegroeid van pionieren naar verdiepen en verbreden. Momenteel werk ik samen met collega’s  aan maatschappelijke, economische en milieutechnische facetten van Feeding the city. Verbonden aan AMS institute (Amsterdam) werk ik  aan het samenstellen van en inhoud geven aan  het programma van Almere Flevo Campus. Bovendien heb ik de ambitie om mijn observaties en ervaringen samen te brengen in een promotie traject dat gaat over het ontstaan van een nieuw stedelijk voedsel landschap in Oosterwold (Almere). Dit promotie traject voer ik in deeltijd uit bij Aeres Hogeschool in Almere.