Goudjakhals spelende pups

Symposium; Goudjakhals in Nederland

Date

‘Wie kent de goudhalsjakhals niet?’ Een groot deel van de Nederlandse bevolking, waaronder land- en veehouders, zo stelt student Sanne Verduin. En dat kan problemen veroorzaken. De goudjakhalzen trekken op dit moment namelijk door Europa. Begin 2016 is er zelfs al één in Nederland gesignaleerd en de verwachting is, is dat ze zich binnenkort in Nederland gaan vestigen. Dit gebrek aan kennis kan leiden tot onnodige angst en overlast.

Hoog tijd om dit probleem aan te pakken, volgens Sanne. Om deze reden heeft zij haar innovatieve plan, onderdeel van het 2e jaar van de opleiding Docent en kennismanager Recreatie- en Gezelschapsdieren, hieraan gewijd. Doel van het plan: kennisuitwisseling over de goudjakhals en zorgen dat deze de beleidsmatige aandacht krijgt die de komende jaren nodig gaat zijn. Dit doet zij in de vorm van een symposium met diverse (internationale) experts.

Voor wie

Het symposium is bedoeld voor iedereen die meer wil weten over de goudjakhals (in Nederland).

• Datum: vrijdag 20 september
  • Tijd: 12:00 - 18:00 uur
  • Plaats: Aeres Hogeschool Wageningen, Mansholtlaan 18, Wageningen
Goudjakhals pup close up kop
Goudjakhals
Goudjakhals pup liggend

• Joliene Wennink, verspreidingsgebied van de goudjakhals in Nederland
  • Pauline Lange, dieet van de goudjakhals in Nederland
  • Michel Grobbe, geurtraining voor goudjakhals bij de hond
  • Jennifer Hatlauf, ecologie, ervaring en onderzoeken
  • Piet Bergers, Gastheer, directeur zoogdiervereniging Nederland

Over Sanne Verduin

Sanne is ook niet onbekend met de goudjakhals; eerder deed zij onderzoek naar de prentmorfologie van de goudjakhalzen in Nederland. Ook deed zij onderzoek naar o.a. gedrag van de goudjakhalzen in Burgers’ Zoo. Hierover publiceerde ze een artikel in De Harpij (2018).

Sanne organiseert het symposium in opdracht van Zoogdiervereniging Nederland.

Meer over de goudjakhals

Foto's: Theo Kruise