Studenten AH koken voor bewoners zorggroep Almere

Studenten Aeres Hogeschool Almere koken voor oudere bewoners Zorggroep Almere

Date

Op woensdag 12 juni is Aeres Hogeschool Almere voor even veranderd in een pop-up restaurant speciaal voor ouderen. Studenten Biologie, voeding & gezondheid nodigden namens Aeres Burger Lab een aantal bewoners van Zorggroep Almere uit om een gratis gezonde, voedzame en verantwoorde maaltijd te komen eten. Door tegelijkertijd een onderzoekje te doen onder de ouderen, kregen de studenten nieuwe inzichten over voeding die ze kunnen gebruiken voor een leerproject.

Leerproject

De studenten hebben de organisatie voor deze middag geheel zelf opgepakt als een leerproject: budget beheren, uitnodigingen maken, pop-up restaurant inrichten, koken, gasten ontvangen, etc. Tijdens de lunch kregen de ouderen een presentatie over hun lunch en hoe de Floriade eraan wil bijdragen dat Almeerders bewuster gaan leven. Ook deden de ouderen mee aan een ludiek onderzoekje. Want de middag moest naast gezellig en smaakvol ook nuttig zijn. Aan de hand van een quiz gingen de ouderen met elkaar in gesprek over voedsel van vroeger. De studenten willen met de resultaten van dit korte onderzoek achterhalen of ze op een aantrekkelijke manier ouderen kunnen voorlichten over een gezonde levensstijl.

Ouderen blij maken

Inez Kaas, eerstejaars BVG-student: ‘Het idee om dit project te starten, is spontaan geboren in een les. Snel hadden we verschillende liefhebbers bij elkaar; iedereen had zijn eigen wensen en die hebben we bij elkaar gebracht. Zo werken we samen aan een mooi project waar we hopelijk veel ouderen blij mee maken. Leuk is dat wij ook van de ouderen leren.’ Inez doelt op de wetenswaardigheden die die middag zijn uitgewisseld: ‘Wij moesten juist veel suiker eten vroeger, ook bij de sla. Daar kreeg je sterke spieren van’, vertelde een 82-jarige mevrouw. ‘Wij leerden vroeger al dat je maar 100 gram vlees per dag moest eten, en juist veel meer groente’, vertelde weer een ander.

Dat er hilariteit kwam kijken bij al die herinneringen aan vroeger was te verwachten. Lachen was deze middag dan ook verplicht, want het moest gezond en gezellig zijn. Dát is wel geslaagd, want de ouderen van Zorggroep Almere waren zeer te spreken over de lunch en tekenden vast in voor volgend jaar.

Talent voor groei