Upstore Challenge Bootcamp

Studenten nemen deel aan de Upstore challenge bootcamp

Date

Hoe krijg je studenten enthousiast om aan de slag te gaan met duurzaamheid? En hoe laat je mbo-studenten op een toegankelijke manier kennismaken met het hbo? Laat ze vijf dagen lang samen werken in een bootcamp en er komt gegarandeerd iets moois uit. Dat bleek wel toen drie teams met studenten van de mbo-opleiding Ondernemerschap (ROC Top) en de tweejarige hbo-studie Duurzame bedrijfskunde (Aeres Hogeschool Almere) aan de slag gingen met een opdracht van de gemeente Almere. De uitdaging? Ontwikkel een “Upstore” warenhuis van 1000 m2 waarin duurzaamheid centraal staat en dat past bij het bestaande Upcycle centrum. Benieuwd naar het resultaat? Lees dan snel verder.

Het was een spannende week vol met creatieve sessies, excursies én als afsluiting bijzondere pitches met wethouder Duurzaamheid Jan Hoek als jurylid. De winnaar van de bootcamp is het team Allyvator. Het team presenteerde een vernieuwende vierdelige winkelinrichting gebaseerd op de vier pijlers van Growing Green Cities: Healthying, Greening, Feeding en Energizing, met een accent op sport en welzijn. Zo hebben de studenten een pooltafel van geüpcycled materiaal als hout, rubber, stof en eventueel glasscherven voor details bedacht. Doel van het product is mensen samenbrengen en gezelligheid creëren.

Een ander concept dat opviel, was een winkelinrichting die veel weg heeft van een mix tussen een warenhuis als de Bijenkorf en een modern winkelcentrum. In het concept is er plek voor diverse ondernemers. Zo is er gedacht aan een speelplaats, een horecagelegenheid met oog voor lokaal voedsel, een marktkraamruimte en een podium voor de tentoonstelling van allerlei producten. Daarnaast zijn er werkplekken voor studenten en een gedeelde ruimte voor workshops.

Upcycle centrum

De pitches vonden plaats in het Upcycle centrum in Almere Haven. Hier is de praktijk van upcycling goed te zien. De inrichting, zoals het hout van de vloer, de flessen aan het plafond, het leer van de krukjes, de lampen en de bakstenen, bestaat uit ingeleverd ‘afval’ van de inwoners uit Almere. In het centrum worden activiteiten georganiseerd om jongeren, inwoners en ondernemers te informeren en te inspireren.

Upstore challenge

Mooi samenwerkingsproject

Studieleider Saima Bantvawala blikt tevreden terug op de bootcamp.

‘Dit is een mooi samenwerkingsproject met het mbo. We hebben de handen ineen kunnen slaan en deze bootcamp met behulp van een subsidie kunnen uitvoeren. Zo hebben we gedurende de week bijvoorbeeld creatieve sessies en een excursie naar de Recycling boulevard in Leeuwarden kunnen organiseren. Ook zijn we met de teams  bij de bedrijven Ruik, Seefd en Ruig & Geroest ter inspiratie langs geweest en was er een workshop over storytelling met humor.’

Toekomst

Wil Bekkering (directeur Aeres Hogeschool Almere) was aanwezig bij de pitches en vat de week kort samen:

‘Het is prachtig om te zien hoeveel goede ideeën er leven en hoe het bruist van energie bij de studenten om dingen anders aan te pakken voor de toekomst. We hopen ook op verdere samenwerking met het mbo, zodat deze studenten een makkelijke overgang kunnen maken naar het hbo. Door de bootcamp hebben ze kunnen proeven aan duurzame bedrijfskunde en kunnen ondervinden hoe inspirerend en zinvol die studie is. In twee jaar tijd kunnen ze met een hbo Associate Degree een kroon op hun studieloopbaan zetten, voordat ze succesvol de arbeidsmarkt kunnen gaan bestormen. De arbeidsmarkt smacht naar goede duurzaamheidsadviseurs. Volop kansen dus.’

Meer informatie over de opleiding Duurzame Bedrijfskunde is hier te vinden.

Talent voor groei