Cookies op www.aereshogeschool.nl
Aeres gaat zeer zorgvuldig om met haar informatie en zal deze gegevens nooit aan derden ter beschikking stellen.
Op dinsdag 26 november 2019 was er een leerzaam en interactief symposium over duurzaamheid in de paardensector. Maar liefst tachtig bezoekers waren gekomen om de resultaten van tweejarig onderzoek te horen over hoe duurzaam de paardensector op dit moment is en waar de ambities liggen.
Door middel van een duurzaamheidsscan, ontwikkeld door Aeres Hogeschool Dronten in samenwerking met de Omgevingsdienst Flevoland Gooi en Vechtstreek (OFGV) hebben studenten van de opleiding Hippische Bedrijfskunde de huidige status en ambities over duurzaamheid van paardenbedrijven in kaart gebracht. Bijna 100 paardenbedrijven in twee jaar leverden een bijdrage en daardoor kon op het symposium “Hoe Hipp(isch) is de paardensector?” antwoord worden gegeven op die vraag. De paardensector blijkt grote ambities te hebben op het gebied van duurzaamheid, het ambitieniveau is hoog. Vooral op de thema’s Energie, Water en Afval (reststromen) stellen paardenbedrijven dat daar nog winst is te behalen en dat ze ook de ambitie hebben om hier duurzamer te werk te gaan.
Teamleider van de opleiding Hippische Bedrijfskunde, Arianne van de Hee, opende de ochtend op het Agri Innovation Centre in Dronten. Nadat de resultaten van de duurzaamheidsscan zijn gepresenteerd door Gert Wim Stoffer en Teatske Pol-Veenstra kwam de OFGV aan bod. Adjunct directeur Femke Plat en Energie-expert Axel Roeten vertelden over de veranderende rol van de overheid en hoe een paardenbedrijf het makkelijkst en goedkoopst kan beginnen met investeren in duurzame energie. Het inhoudelijke ochtendgedeelte werd op inspirerende wijze afgesloten door twee ondernemers. Ronald Lievens van Stal Zeggezicht, en hippisch ondernemer van het jaar, vertelde liet zijn aansprekende voorbeelden zien van duurzame mogelijkheden op het paardenbedrijf. Hij kreeg de handen van het publiek op elkaar met zijn uitspraak “een ondernemer met veel biodiversiteit op het bedrijf zou juist meer regelvrijheid moeten krijgen dan minder”. En Pieter Winter van Agro Giethoorn inspireerde de bezoekers met mogelijkheden over samenwerking en een circulaire werkwijze.
Na het inhoudelijke deel op het Agri Innovation Centre verplaatste de groep zich via de Aeres Paardenplaats, waar verschillende mogelijkheden werden aangewezen over biodiversiteit op een paardenbedrijf. Op het Paardencentrum Dronten waren drie verschillende kennistafels ingericht. Over Water, Energie en Afval(stromen) waar de bezoekers van gedachten konden wisselen over die thema’s. De kennistafels waren goed bezocht en juist de diversiteit aan bezoekers, ondernemers, studenten, docenten en medewerkers van de Omgevingsdienst Flevoland Gooi en Vechtstreek leverde de juiste dynamiek op.
Nadat alle kennis was uitgewisseld werd het symposium afgesloten met een aangename netwerklunch waar studenten, ondernemers, en medewerkers van de OFGV en Aeres Hogeschool op gemoedelijke wijze met elkaar verder konden praten.