Therapie met inzet van dieren

Aeres Hogeschool Dronten lanceert nieuwe post hbo-opleiding ‘Therapie met inzet van dieren’

Date

Aeres Hogeschool Dronten biedt vanaf februari 2020 de nieuwe post hbo-opleiding ‘Therapie met inzet van dieren’ aan. Dieren worden tegenwoordig steeds vaker ingezet in coaching- en therapiesessies, maar Nederland kent nog geen regels over de inzet van dieren. Dit is van groot belang, want zo worden misstanden voorkomen. Tijdens deze post hbo-opleiding leer je op een verantwoorde manier dieren in te zetten, zodat het welzijn van de mens en dier gewaarborgd blijft.

De cursus ‘therapie met inzet van dieren’ is interessant voor mensen die een hbo-studie hebben afgerond op het gebied van humane therapie, zoals SPH of Social Work en die verder willen met het inzetten van dieren in therapiesessies. Ook als je graag een eigen onderneming op het gebied van therapie met dieren wil, is deze cursus geschikt.

Irma Schouwenaars, opleidingscoördinator Aeres Hogeschool Dronten: “We zien dat het steeds belangrijker wordt dat er regels komen voor het inzetten van dieren bij therapiesessies. Op steeds meer plekken vinden er interventies met behulp van dieren plaats. Zorgverleners weten nu niet altijd genoeg over het gedrag of het welzijn van een dier. Hierdoor kan een dier te zwaar belast worden of stress ervaren waardoor de duurzame inzetbaarheid van het dier verlaagd kan worden. Met deze post hbo-opleiding bieden we de juiste handvatten om hier goed mee om te gaan, zodat het welzijn van mens en dier gewaarborgd wordt”.

De post hbo-opleiding duurt van februari t/m november 2020, waarbij er op 14 vrijdagen in de periode februari t/m november les gegeven wordt. Tijdens deze opleiding leer je onder andere meer over gezondheid, verzorging, gedrag en mogelijke stresssignalen van dieren. Ook ga je aan de slag met mens-dier-relaties, garantie van goede hygiëne en gezondheid van mens en dier, het opstellen van welzijnsprotocollen en de inzet van dieren in therapiesessies. Verder oefen je met praktijkcasussen en bezoek je een geaccrediteerd (ISAAT) instituut in Lindwedel (Duitsland).

Talent voor groei