Mark Rutte daagt studenten uit om met ideeën te komen

Markt Rutte daagt studenten uit om met ideeën te komen

Date

DRONTEN - Voor de tweede keer bracht premier Mark Rutte dinsdag 5 maart een bezoek aan Aeres Hogeschool Dronten. In een bomvolle zaal ging hij in gesprek met (oud)studenten over de agribusiness. Volgens Rutte is Nederland een fantastisch land, met een land- en tuinbouw van hoge kwaliteit. “We zijn er zelfs tweede voedselexporteur van de wereld mee geworden.”

Hij wist de studenten tijdens de discussie ook te prikkelen en nodigde hen uit nog voor de zomer met voorstellen te komen. ‘Kom met voorstellen waarbij landbouw slim ingezet kan worden om bij te dragen aan het halen van de klimaatdoelstellingen. Help ons met praktische ideeën. Het is zo’n mooie sector en er gebeurt zoveel goeds, dat kunnen wij in Den Haag dan ook weer versterken.’ Tegen de zomer wil Rutte samen met Tweede Kamerlid Helma Lodders en Jan Huitema, Europarlementariër, met de studenten in gesprek gaan over hun voorstellen. 

Zorgen

Er leefden ook zorgen onder de studenten in de zaal. Een student die werkt op een varkenshouderijbedrijf vertelde dat hij nachtelijk bezoek van een actiegroep Animal Rights had gehad. ‘Dat soort dingen weerhoudt anderen om dit soort werk te doen. Ik voel me niet gesteund door de politiek.’ Van Lodders en Rutte kreeg hij wel steun. Lodders vond het onacceptabel en adviseerde hem om altijd aangifte te doen. Rutte: ‘Ze moeten met hun poten van andermans spullen blijven.’

Rieke de Vlieger, directeur Aeres Hogeschool Dronten was enthousiast ’Het was een erg leuk bezoek. Studenten leren hier niet alleen iets van, het stelt ook wat zij hier leren in een veel breder perspectief en dat vind ik erg mooi.’

In de media

Het bezoek van minister-president Mark Rutte aan Aeres Hogeschool Dronten is ook in de media niet onopgemerkt gebleven. Met name zijn oproep aan studenten om mee te denken over de klimaatopgave werd breed opgepakt. ‘Rutte daagt studenten uit’  kopte Nieuwe Oogst. De Stentor: ‘Rutte vraagt studenten in Dronten om hulp’. Ook in de Scienceguide verscheen een uitgebreid artikel waarin Rutte wordt geciteerd: 

“Op handelsmissies is er steevast een grote deelname vanuit de agrifood sector en in het buitenland zijn ze enorm onder de indruk van wat wij in Nederland allemaal aan innovaties hebben. Wat jullie hier bij Aeres in het Agro Innovation Center doen, inspireert mij enorm.”

en

“Wil onze landbouwsector toonaangevend blijven dan moeten Wageningen en Dronten, de praktijk, daar de beste van de wereld in zijn. Als we dat soort merken met trots in de wereld uit kunnen dragen, en kunnen laten zien dat we blijven innoveren, dan blijven we vooroplopen.”

Mooi om nog eens terug te kijken en te lezen:

 
Talent voor groei