Werkplaats Natuurlijk oplossen van complexe opgaven

Heb jij als professional dagelijks te doen met complexe opgaven, in uiteenlopende contexten? Heb je de ambitie deze opgaven beter te kunnen benaderen en doorgronden, om tot betere oplossingen te komen? Dan is deze werkplaats beslist wat voor jou!

Driedaagse werkplaats

De huidige wereld is complex en voortdurend in beweging. Traditionele aanpakken voor complexe opgaven schieten steeds vaker te kort. In deze driedaagse werkplaats ga je aan de slag met deze problemen en proberen we tot werkende oplossingen te komen. We maken gebruik van de nieuwste inzichten uit de verander- en organiseerkunde maar putten vooral veel inspiratie uit de werking van de natuur: Ecologische Intelligentie noemen we dat. Immers, de praktijk laat zien dat natuurprincipes direct toepasbaar zijn op veel complexe opgaven. We passen onder andere de principes van Biomimicry toe maar bijvoorbeeld ook het U-proces van Otto Scharmer en het Cynefin model.

Met deze werkplaats bereik je met meer inspiratie en zonder energieverlies op een overtuigende manier duurzame resultaten. De volgende thema’s staan op het programma:  
1. Inleiding basiskennis & ecologisch perspectief 
2. Samenwerken, relaties & rollen 
3. Context & adaptatie 
4. Duurzaamheid en optimalisatie
5. Dynamiek & verandering
6. Complexe opgaven natuurlijk oplossen

De werkplaats bestaat uit drie contactdagen waarop we met bovenstaande thema’s aan de slag gaan. Tijdens de werkplaats werk je – samen met de andere deelnemers op basis van je ingebrachte casus – stap voor stap naar een ‘masterpiece’ toe (een oplossing voor je complexe opgave). 

Voor wie?

Je hebt een bachelor op zak, je hebt minstens twee jaar werkervaring op HBO-/WO-niveau en hebt het gevoel dat je nog lang niet bent uitgeleerd. Sterker nog: je bent mateloos nieuwsgierig naar nieuwe vormen van organiseren, leren, innoveren, denken en handelen. In deze thematische werk plaats ga je  aan de slag met je eigen praktijkvraagstuk. Je neemt afstand en samen met andere deelnemers leer je door middel van de laatste inzichten anders naar je handelen te kijken.