Educatieve minor

Wil je weten of het groene onderwijs iets voor jou is? En volg je op dit moment een hao-opleiding? Dan kun je met deze minor verkennen of je docent in jouw groene vakgebied in het vmbo of mbo wilt worden.

Waarom deze minor?

Spreekt het werken met jongeren je aan en ben je geïnteresseerd in hun leer- en ontwikkelproces? Dan ben jij op je plek in het onderwijs. In de educatieve minor combineer je jouw vakkennis met didactiek en pedagogiek. Je oefent in hoe je leerlingen op een leuke en creatieve manier betrekt bij het groene vak.

Ben je na deze minor enthousiast geworden over een toekomst als docent? Dan kun je met een certificaat van deze minor instromen in de verkorte kopopleiding Docent en kennismanager groene sector bij Aeres Hogeschool Wageningen. Met nog een half jaar doorstuderen heb jij dan een tweedegraads bevoegdheid op zak.

Wat leer je?

Tijdens de minor oriënteer je je op het beroep van docent. Dat doe je door twee of drie dagen per week stage te lopen op een groene (v)mbo-school waar je praktijk- en theorielessen verzorgt en deel uit maakt van het docententeam. Bij Aeres Hogeschool krijg je ondersteunende lessen op het gebied van didactiek en ontwikkelingspsychologie. Deze kennis kun je meteen op je stageplek toepassen. Zo ontwikkel je de competenties die je nodig hebt in je rol als (v)mbo-docent in het groen.

Didactiek
Als docent ben je verantwoordelijk voor een veilige en ordelijke leeromgeving waarin je je leerlingen een uitdagende lesinhoud biedt. Tijdens dit studieonderdeel leer je de theorie en de toepassing van diverse didactische concepten. Je gaat aan de slag met vragen als: Hoe vergroot ik het inzicht, kennis en vaardigheden van mijn leerlingen? Hoe zorg ik ervoor dat mijn leerlingen actief betrokken zijn bij de les? Hoe laat ik ze meedenken, vragen stellen en samen leren?

Ontwikkelingspsychologie
Om goed als docent te kunnen functioneren heb je kennis nodig van de ontwikkeling die je leerlingen doormaken. Het studieonderdeel Ontwikkelingspsychologie gaat over fysieke, cognitieve en persoonlijkheidsontwikkeling. Je leert over leer- en gedragsproblemen, passend onderwijs en zorg in de school.

Toetsing

De minor wordt afgesloten met een assessment waarbij de competenties van de docent centraal staan.

< terug naar overzicht minoren