Lectoraat Groene en Vitale Stad

Welke invloed heeft stadslandbouw op vinexwijken? Kunnen we steden en dorpen zo herinrichten dat iedereen een grasveld in de buurt heeft? En heeft meer groen een positieve uitwerking op ontspannen en bewegen? Het lectoraat Groene en Vitale Stad onderzoekt de relatie tussen de gezondheid van de mens en de groene omgeving in de stedelijke context. Rekening houdend met ecologische waarden en de biodiversiteit.

Mensen wonen dicht bij elkaar. Er is sprake van landbouwuitputting. En ‘gezonde’ producten worden gefabriceerd onder kunstmatig zonlicht. Het lectoraat Groene en Vitale Stad weet dat er een manier is om mens, dier én natuur weer met elkaar te verbinden. De onderzoekers maken zich sterk voor een gezonde en ecologische samenleving die past bij onze steeds vernieuwende maatschappij. 

Het lectoraat Groene en Vitale Stad richt zich op:

  • Hoe kunnen de groene ruimte en de natuur in de stad zo worden ingericht dat ze optimaal kunnen bijdragen aan ontspanning en beweging?
  • Welke omgevingsfactoren stimuleren een gezond voedselpatroon?

Duurzame oplossingen

Samen met de studenten van de opleidingen Groene stedelijke ontwikkeling, Toegepaste biologie en Biologie, voeding en gezondheid onderzoeken we hoe de natuur en een gezond voedselpatroon kunnen bijdragen aan onze gezondheid.

Vanuit het lectoraat ontwikkelen we nieuwe kennis en inzichten die zorgen voor duurzame oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken over voeding, gezondheid en kwaliteit van de leefomgeving. 

Het lectoraat is tevens betrokken bij het Ontwikkelcentrum Stadslandbouw Almere.

Wilt u meer weten over het lectoraat Groene en Vitale Stad? Dan kunt u contact opnemen met Dinand Ekkel.