Cookies op www.aereshogeschool.nl
Aeres gaat zeer zorgvuldig om met haar informatie en zal deze gegevens nooit aan derden ter beschikking stellen.
Hieronder lees je alle specifieke updates die gelden voor alle locaties van Aeres Hogeschool (Almere, Dronten en Wageningen).
De overheid bouwt in stappen de coronamaatregelen verder af. Hieronder een overzicht van wat dit betekent binnen Aeres:
Het thuiswerkadvies is versoepeld. Het advies ‘werk thuis indien mogelijk’ is vervallen. Fysiek onderwijs geven is het uitgangspunt. Alle werkzaamheden die hiermee direct verband houden vinden dus ook plaats op locatie. Daar waar die betrokkenheid minder aanwezig is, is het advies vanuit de overheid om maximaal 50% van de werkzaamheden op locatie te doen. Dit vind plaats na afstemming met de leidinggevende.
Aeres is blij dat alle collega’s hierdoor weer met elkaar kunnen samenwerken op locatie.
Per 18 februari 2022 gelden de volgende versoepelingen:
Per 25 februari worden twee belangrijke versoepelingen doorgevoerd:
Ondanks de versoepelingen gelden er nog een aantal voorzorgsmaatregelen:
Net als in de afgelopen twee jaar krijgen eerstejaars studenten in het hoger beroepsonderwijs een jaar extra tijd om hun verplichte studiepunten te behalen. Aeres Hogeschool volgt hiermee het besluit dat binnen de Vereniging Hogescholen is genomen. “Het opschorten van het bindend studieadvies geeft onze studenten extra lucht. Dat is nodig omdat ze ook dit studiejaar weer veel hinder hebben ondervonden van de coronamaatregelen”, zegt Maurice Limmen, voorzitter van de Vereniging Hogescholen. De lockdown sinds half december 2021 en de omikrongolf direct daaropvolgend hebben ervoor gezorgd dat toch weer veel lessen online moesten worden gegeven of zelfs niet konden doorgaan. Daarom is recent besloten om ook de eerstejaars van dit studiejaar extra te tijd te geven.
We zijn heel blij om te kunnen melden dat we elkaar vanaf maandag 17 januari weer kunnen ontmoeten op school. Het onderwijs mag weer op locatie plaatsvinden.
Om het onderwijs op een veilige manier te kunnen organiseren gelden de volgende landelijk bepaalde regels voor alle medewerkers en studenten:
- blijf thuis als je griep- of verkoudheidsklachten hebt (en test jezelf of laat je testen);
- was regelmatig je handen;
- hoest of nies in de ellebogen;
- schud geen handen.
Let op: alle medewerkers en studenten per locatie hebben een aanvullend e-mailbericht ontvangen van de faculteitsdirecteur. Lees deze goed voor eventuele locatiespecifieke uitzonderingen.
Op basis van de persconferentie van maandag 3 januari 2022 en berichtgeving van de Vereniging Hogescholen gelden voor Aeres Hogeschool de volgende maatregelen:
Als je naar school komt, houd je dan zorgvuldig aan de bekende maatregelen:
En als je klachten hebt blijf je thuis en laat je je testen. Het helpt wanneer je een eventuele besmetting meldt.
Om stijging van het aantal besmettingen met het coronavirus tegen te gaan, heeft het kabinet moeten besluiten om landelijk een lockdown af te kondigen. Hieronder staat welke gevolgen de maatregel heeft voor Aeres Hogeschool:
Om het aantal besmettingen met het coronavirus terug te dringen, heeft het kabinet besloten om landelijk de coronamaatregelen verder aan te scherpen. Het onderwijs blijft open, maar er is sprake van enkele aanvullende maatregelen. Hieronder een overzicht van de maatregelen die tot ten minste 19 december 2021 gelden:
Als gevolg van de landelijk geldende maatregelen zal Aeres geen open dagen of andere bijeenkomsten organiseren na 17.00 uur ’s middags. Voor open dagen die al gepland stonden tijdens de avonduren zal naar alternatieven worden gezocht;
Landelijk geldt dat iedereen van 18 jaar en ouder 1,5 meter afstand houdt ten opzichte van volwassenen en jongeren vanaf 13 jaar. Binnen scholen geldt deze verplichting niet voor leerlingen, studenten en docenten;
Voor alle locaties van Aeres geldt dat het dragen van mondkapjes verplicht is in de gangen, kantine en overige verkeersruimten;
Open dagen die overdag worden georganiseerd blijven mogelijk, met inachtneming van de geldende voorzorgsmaatregelen;
Aeres roept iedereen op om de basisregels in acht te blijven nemen.
Het dringende advies aan medewerkers, leerlingen, studenten en cursisten blijft om zichzelf tweemaal per week te testen. Studenten (mbo en hbo) en medewerkers kunnen gratis zelftesten aanvragen via https://www.zelftestonderwijs.nl/.
Aeres blijft de coronavoorschriften en –adviezen van de rijksoverheid volgen. Wijzigingen in de maatregelen worden zo snel mogelijk gecommuniceerd.
Naar aanleiding van nog steeds oplopende coronacijfers kondigde het kabinet op 12 november verdere aanscherpingen van de coronamaatregelen aan. Voor het onderwijs blijft de situatie grotendeels ongewijzigd. De maatregelen op een rij:
Bij alle faculteiten van de hogeschool is het dragen van een mondkapje verplicht in de gangen, kantine en overige verkeersruimten in de gebouwen.
Open dagen blijven gewoon mogelijk; voor alle onderwijslocaties geldt dat het bij open dagen op prijs wordt gesteld dat medewerkers, studenten en ouders en aankomende studenten, een mondkapje dragen bij verplaatsing.
Het fysieke onderwijs gaat gewoon door. Voor de medewerkers geldt voor overige werkzaamheden het advies: werk thuis, tenzij het niet anders kan. Leidinggevenden en medewerkers overleggen samen hoe dit advies in de praktijk toe te passen.
Voor werkplekken en vergaderruimten geldt het advies: houd anderhalve meter afstand. Ga met betrekking tot vergaderingen bovendien van tevoren na of deze ook online gevoerd kunnen worden.
Wees verantwoordelijk en neem basisregels in acht:
In de gebouwen wordt maximaal geventileerd en/of gelucht. Aeres blijft de coronavoorschriften en –adviezen van de rijksoverheid volgen. Wijzigingen in de maatregelen worden zo snel mogelijk gecommuniceerd.
Op de persconferentie van 2 november werd duidelijk dat de maatregelen met betrekking tot corona worden aangescherpt. Dit vanwege het oplopende aantal besmettingen en daarmee de druk op de zorg. We doen een beroep op jullie allemaal om onderstaande regels te lezen en je verantwoordelijkheid hierin te nemen. Alleen dan kunnen we het samen veilig houden en elkaar blijven ontmoeten op school.
Er is vooralsnog geen sprake van een coronacheck om naar school te mogen komen.
Het kabinet heeft aangegeven dat verdere aanscherpingen van de coronamaatregelen in de komende weken niet uitgesloten zijn. Aeres blijft de coronavoorschriften en –adviezen van de rijksoverheid volgen en eventuele wijzigingen in de maatregelen worden zo snel mogelijk gecommuniceerd.
Op 14 september zijn de coronaregels weer wat versoepeld. Dat betekent dat vanaf 25 september:
We willen dat iedereen op onze school zich comfortabel voelt. Daarom vragen we alle studenten, medewerkers en externe gasten expliciet om rekening te houden met de algemene regels rond corona. Neem daarin je verantwoordelijkheid:
En: tot 25 september gelden de huidige regels, dus draag in de school als je je verplaatst een mondkapje!
Vanaf maandag 30 augustus hoeven studenten, docenten en medewerkers van hogescholen geen 1,5 meter afstand meer te houden in de gebouwen. Hierdoor komen er meer mogelijkheden voor fysiek onderwijs. Dat is heel goed nieuws! Het is fijn dat we elkaar na deze lange periode van thuiswerken en thuisonderwijs weer vaker op onze locaties kunnen ontmoeten.
We laten de Coronamaatregelen niet helemaal los. Er zijn landelijk bepaalde aanvullende maatregelen waar we ons aan moeten houden. We willen een veilige en verantwoorde omgeving bieden voor studenten, docenten en medewerkers. De komende tijd blijven de volgende maatregelen gelden op alle hogescholen:
Het is belangrijk om zeker te weten dat je geen Corona bij je draagt, ook als je geen Covid-gerelateerde klachten hebt. Zo voorkom je dat je anderen onbedoeld besmet. Als je geen klachten hebt en bijvoorbeeld een afspraak hebt met meerdere mensen of les op school kan je even een zelftest doen. Wij stellen het zeer op prijs als je dit doet. Zo draag je bij aan het verminderen van de verspreiding van het virus.
Je kan nog tot 31 juli gratis een setje zelftesten aanvragen bij https://www.zelftestonderwijs.nl/. Daarna kan je ze uiteraard tegen betaling aanschaffen bij verschillende winkels en de apotheek.
De persconferentie van vrijdag 19 juni jl. bracht ons veel goed nieuws. Een fijn vooruitzicht met een voor iedereen welverdiende zomervakantie voor de boeg! We zetten op een rijtje wat dit betekent voor Aeres Hogeschool:
Het belangrijkste goede nieuws is dat de 1,5 meter- maatregel in het hoger onderwijs vanaf 16 augustus in principe niet meer geldt. Op 13 augustus neemt het kabinet hierover een definitief besluit op basis van de situatie op dat moment.
Wij bereiden ons voor op een ‘normale’ start van het volgend studiejaar zonder corona-beperkingen. Mocht de 1,5 meter regel toch blijven, dan is het huidig geldende 1,5 meter scenario met betrekking tot lokalen en roostering van kracht. Tot de zomervakantie blijft het 1,5 meter scenario sowieso gehandhaafd.
Het kabinet kondigde aan dat de verplichting tot het dragen van een mondkapje vanaf zaterdag 26 juni alleen nog in situaties geldt waar de 1,5 meter afstand niet kan worden aangehouden. Daarbij moet je denken aan het openbaar vervoer, op luchthavens en op stations. In onze school is het dragen van een mondkapje vanaf 26 juni tot de zomervakantie niet langer verplicht, behalve in situaties dat de 1,5 meter niet kan worden aangehouden: denk aan praktijkonderwijs en in de liften. Studenten en medewerkers kunnen natuurlijk zelf kiezen voor het dragen van een mondkapje. Dat is prima. Voor nu gaan we er van uit dat na de zomervakantie de mondkapjesplicht ook vervalt als de 1,5 meter regel wordt losgelaten.
Het is belangrijk dat studenten en medewerkers zich na vakantie en bij start van het nieuwe studiejaar testen met behulp van zelftesten. We willen iedereen oproepen de zelftesten te blijven gebruiken en zeker ook na terugkeer van vakantie in buitenland en bij start van het studiejaar. Studenten en medewerkers kunnen tot eind juli gratis zelftesten aanvragen via SURF, www.zelftestonderwijs.nl. Zelftesten is ook belangrijk als je introductiedagen, een veldwerkactiviteit of excursie hebt aan het begin van het nieuwe schooljaar.
We hopen dat de ontwikkelingen rondom het virus en de vaccinatiegraad zich gunstig blijven ontwikkelen, zodat we allemaal kunnen gaan genieten van een welverdiende zomervakantie!
Zoals eerder gecommuniceerd is het voor studenten en medewerkers in het hoger onderwijs mogelijk om gratis zelftesten aan te vragen. Preventief testen draagt bij aan het verminderen van de verspreiding van het Coronavirus.
Je kan gratis een set zelftesten aanvragen via de website www.zelftestonderwijs.nl. Daarop staat informatie, een aanvraagportal en meest gestelde vragen en antwoorden. Je logt in met je schoolaccount, dat lijkt helaas soms niet goed te gaan. Ga gewoon door met invullen, de verzending blijkt goed te gaan. Een zelftest is niet verplicht om naar school te mogen komen. Maar we stellen het wel op prijs, het draagt bij aan het verder openstellen van onze maatschappij.
De zelftest is voor preventief gebruik. Bij klachten ga je nog steeds naar de GGD voor een PCR-test.
Met de afnemende coronabesmettingen en de toename van het aantal vaccinaties wordt de mogelijkheid om internationaal te reizen door de Nederlandse overheid, en ook in andere landen, weer wat versoepeld. Zoals steeds blijven wij aansluiten bij het overheidsbeleid. En hoewel er sprake is van versoepeling, is er ook nog onzekerheid. Reisadviezen worden gekoppeld aan kleurcodes groen, geel, oranje en rood en deze kunnen tussentijds wijzigen. Op deze site zijn de actuele codes van de landen steeds te zien. Landen met het reisadvies groen en geel zijn in principe weer toegestaan als reisbestemming. Op dezelfde website vind je ook de per land geldende COVID maatregelen; stel je daarvan op de hoogte en zorg dat je die opvolgt.
Als er volgens de overheid weer gereisd mag worden naar groene en gele gebieden, mag je als student kiezen voor een stage in een van deze landen. Echter: als de situatie in de voorbereiding op de stage of tijdens de stage verandert en wanneer een student in het buitenland zit, is het risico en zijn de kosten voor bijvoorbeeld terugkeren naar Nederland voor rekening van de student zelf. Aeres Hogeschool is daarvoor niet verantwoordelijk.
De Nederlandse overheid stelt met ingang van deze maand zelftesten ter beschikking aan medewerkers en studenten van het hoger onderwijs zodat zij zichzelf preventief op Covid kunnen testen. Zelftesten in het onderwijs zijn onderdeel van een bredere introductie van zelftesten in de Nederlandse samenleving als extra instrument om zicht te krijgen op de verspreiding van het coronavirus en de bestrijding daarvan.
Iedere medewerker en student kan kosteloos een set zelftesten aanvragen via de website www.zelftestonderwijs.nl. Daarop staat informatie, een aanvraagportal en meest gestelde vragen en antwoorden.
Nee, een zelftest is niet verplicht om naar school te mogen komen. Omdat het bijdraagt aan het verder openstellen van onze maatschappij, stellen wij het op prijs als mensen een zelftest doen, maar we handhaven niet.
We benadrukken dat het belangrijk om bij klachten een PCR-test bij de GGD te doen en géén zelftest. Deze zijn alleen voor preventief gebruik.
We begrijpen dat de landelijke website www.zelftestonderwijs.nl in sommige gevallen een foutmelding geeft, Aeres Hogeschool kan hier niets aan verhelpen helaas. Probeer het later dan gewoon nog een keer.
Het hoger onderwijs wordt vanaf 26 april weer heropend voor de mogelijkheid tot fysiek onderwijs op locatie voor maximaal een dag per week. Dit werd gisteren in de persconferentie duidelijk. Daar zijn we heel erg blij mee! Voor Aeres Hogeschool geldt dat de lessen op locatie starten na de meivakantie of de week daarna. Per faculteit wordt gecommuniceerd over de exacte invulling per locatie.
In de media wordt veel gesproken over de zelftest. Preventief gebruik van zelftesten kan meehelpen om het aantal besmettingen te onderdrukken. Daarom worden ze ingevoerd. “Het is vrijwillig, maar wel ontzettend belangrijk om je te laten testen”, aldus Lyle Muns, voorzitter van studentenbond LSVb. “We moeten onze maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen. Door zelftesten houden we zicht op het virus, waardoor meer fysiek onderwijs mogelijk is.”
De zelftesten zijn op vrijwillige basis. Je hoeft geen negatief testresultaat te laten zien om fysieke toegang te krijgen tot de lessen. Blijf zelf verantwoordelijk. Kom niet naar school bij klachten of als je in contact bent geweest met een besmet persoon. Laat je testen in een GGD teststraat. Overal houden we 1, 5 meter afstand, dragen een mondkapje en wassen onze handen regelmatig.
Als je stage loopt in een bedrijf of in een school gelden daar naast de algemene coronaregels de specifieke regels van je opdrachtgever. Voor onze studenten die in een mbo of vmbo stage lopen kunnen de regels wat afwijken van hoe ze bij ons binnen de hogeschool zijn. Wees altijd alert op de regels die gelden bij jouw werkgever.
De zelftesten zijn gratis en kunnen medewerkers en studenten online bestellen. De testen komen begin mei beschikbaar voor alle studenten en medewerkers van hoger onderwijsinstellingen. Zodra de bestelwijze duidelijk is, laten we dat hier op de website weten. En nogmaals: de zelftest vervangt niet de test van de GGD. Iedereen die klachten krijgt die kunnen wijzen op het coronavirus, moet direct een afspraak te maken om zich te laten testen bij de GGD.
Nu het hoger onderwijs weer gedeeltelijk opengaat betekent het ook dat een grote groep, ongeveer 1 miljoen studenten, weer mobieler wordt en dat brengt een verhoogd besmettingsrisico met zicht mee. Dit risico kan dus worden ingedamd door het massaal gebruik van zelftesten. Studenten geven in de coronacrisis ook steeds aan dat ze graag onderdeel van de oplossing bij het tegen gaan van de pandemie willen zijn. En als we erin slagen om het aantal besmettingen terug te dringen, door vaccinatie en onder andere door het gebruik van zelftesten bij studenten, dan kan er mogelijk sneller meer perspectief worden geboden voor het onderwijs.
Het doen van de test is op vrijwillige basis. Het wordt niet gecontroleerd door de instellingen in het hoger onderwijs. Het blijft daarom van belang dat de overige coronamaatregelen op de scholen gehandhaafd blijven en dat elke student en medewerker zijn of haar eigen verantwoordelijkheid neemt.
De persconferentie van gisteravond, 13 april, heeft voor het onderwijs op onze hogeschool geen echte veranderingen laten zien ten opzichte van het bericht van 24 maart hieronder.
In het kort: als de besmettingscijfers het dan toelaten, zal het hoger onderwijs weer heropend worden vanaf 26 april. Voor Aeres Hogeschool geldt dat de lessen op locatie starten na de meivakantie, met hier en daar een uitzondering. We gaan dan uit van gemiddeld 1 dag per week fysiek op locatie en de praktijklessen blijven net zoals nu doorgaan. Per faculteit wordt gecommuniceerd over de exacte invulling per locatie.
Wij blijven benadrukken dat iedereen die naar school komt een eigen verantwoordelijkheid heeft. Bij klachten kom je niet en laat je je eerst testen in een GGD teststraat. Je komt ook niet als je in contact bent geweest met een besmette persoon. Overal houden we 1, 5 meter afstand, dragen een mondkapje en wassen onze handen regelmatig.
Over gebruik en distributie van zelftesten is nu nog geen duidelijkheid. Op school wordt niet gecontroleerd op testuitslagen. Zoveel is al wel duidelijk. Hierin volgt Aeres Hogeschool de lijn van het hoger onderwijs in Nederland, geformuleerd door de Vereniging Hogescholen. Opnieuw de oproep: neem hierin je verantwoordelijkheid, voor jezelf en voor elkaar.
Op 23 maart is in de persconferentie aangekondigd dat het hoger onderwijs nog niet open mag voor onderwijs op locatie. De cijfers laten het niet toe helaas. Er verandert nu dus niets in het onderwijs en de huidige roosters.
Mogelijk is dit het geval vanaf de week van 26 april, de week voor de meivakantie. Alleen als het aantal besmettingen voldoende afneemt in de tussentijd. Waarschijnlijk starten de lessen op locatie na de meivakantie, met hier en daar een uitzondering. We gaan dan uit van gemiddeld 1 dag per week fysiek op locatie en de praktijklessen blijven net zoals nu doorgaan. Op 13 april is de volgende persconferentie en wordt hopelijk meer duidelijk. Ook verwachten we dan meer duidelijkheid over de mogelijkheid van zelftesten en hoe dat eventueel ingezet zal worden. Houdt de berichtgeving in de week van 14 april in de gaten. Per faculteit wordt dan gecommuniceerd over de exacte invulling per locatie.
Voor nu, hou vol, er komt een tijd dat studenten en docenten elkaar weer op school kunnen gaan ontmoeten!
Op 8 maart is in de persconferentie aangegeven dat er mogelijk vanaf eind maart/begin april weer enige versoepeling mogelijk is voor het hoger onderwijs. Dat betekent dat we dan weer in beperkte mate studenten op school onderwijs kunnen bieden. De eerste stap! We werken nu aan een plan per faculteit waarin fysiek onderwijs maximaal mogelijk is en evenredig verdeeld over de jaargroepen. Studenten en medewerkers ontvangen zo snel mogelijk na de persconferentie van 23 maart bericht per e-mail zodra er meer nieuws is over de exacte invulling en mogelijkheden per locatie.
De persconferentie van 23 februari jl. heeft helaas nog geen mogelijkheid gegeven om het onderwijs in het hbo te versoepelen. Dit geldt in elk geval tot 15 maart. Op 8 maart volgt weer een persconferentie. Daarmee blijft ons huidige beleid binnen Aeres Hogeschool ten aanzien van het onderwijs, de toetsing en het thuiswerken tenzij het niet anders kan, ongewijzigd.
Wij hopen op betere tijden!
De persconferentie van 2 februari jongstleden heeft duidelijk gemaakt dat er helaas nog geen versoepelingen mogelijk zijn voor het hoger onderwijs. Daarmee blijven de huidige afspraken uit de vorige updates gelden. Uiteraard houden we de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten. En zodra er een verruiming mogelijk is voor openstelling zal voorrang gegeven worden aan het onderwijs.
De tijdelijke coronaregeling voor studenten in mbo, hbo en wo wordt verlengd tot en met augustus dit jaar. Studenten die bij hun afstuderen studievertraging oplopen door de coronamaatregelen en tussen februari 2021 en eind augustus 2021 hun diploma halen, ontvangen rechtstreeks via DUO een tegemoetkoming in de studiekosten. Ook krijgen alle studenten waarbij tussen oktober 2020 en eind augustus 2021 hun recht op basisbeurs en/of aanvullende beurs afloopt, een financiële tegemoetkoming. Daarnaast wordt de uiterste aanmelddatum voor een mbo-opleiding een maand uitgesteld naar 1 mei. Voor meer informatie: wend je tot DUO of kijk hier: www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2021/01/21/financiele-tegemoetkoming-studenten-verlengd
De lockdown vanwege het coronavirus is helaas tot 9 februari verlengd. Alle medewerkers en studenten snakken naar het moment dat we elkaar weer 'live' kunnen ontmoeten. Omdat de zorgen over de verspreiding van het virus onverminderd hoog zijn, heeft de directie van de hogeschool besloten om de huidige onderwijs- en werksituatie te verlengen tot de voorjaarsvakantie die start op 22 februari. Indien op 9 februari a.s. blijkt dat er fysiek meer mogelijk is dan nu, zullen we daarvan zoveel mogelijk gebruik maken. Uiteraard is dat afhankelijk van de specifieke locatiesituatie en de toegestane vrijheden op dat moment.
Gisteren heeft premier Rutte een lockdown tot en met 19 januari afgekondigd. We realiseren ons dat dit voor veel van ons een hard gelag is. We hopen allemaal op een voorjaar waarin er weer meer echt contact mogelijk is. Voor Aeres Hogeschool heeft de lockdown tot en met 19 januari de volgende gevolgen:
Vanaf woensdag 16 december tot de start van semester 2 op 1 februari vinden alle lessen online plaats, met uitzondering van de praktijklessen.
Tentamens en assessments mogen in principe op locatie plaatsvinden. In een aantal gevallen zijn ze al online gepland, dat blijft uiteraard zo.
Voor stages en werkplekleren gelden de regels van de branche of locatie waar de student stage loopt. We realiseren ons dat studenten zich zorgen kunnen maken over het effect hiervan op het studieverloop. Wij houden dit in de gaten. Voor specifieke vragen kunnen studenten zich wenden tot hun studieloopbaanbegeleider/mentor.
Er zijn tot eind maart geen reizen naar het buitenland mogelijk. Dat betekent in de praktijk dat buitenlandstages dit studiejaar ook helaas niet meer mogelijk zullen zijn.
Het werken op de locaties was al ingeperkt en verloopt in overleg met de organisatie. Voor nu geldt tot en met 19 januari dat er alleen op school mag worden gewerkt als het strikt noodzakelijk is. In alle andere gevallen werken medewerkers vanuit huis.
In elk geval tot 19 januari vinden alle wervingsactiviteiten alleen online plaats. Dit geldt ook voor meeloopdagen en rondleidingen op de locaties.
Als je op locatie bent, blijven de bekende regels gelden: alleen zonder klachten ben je welkom, houd altijd 1,5 meter afstand, was je handen, desinfecteer regelmatig en draag een mondkapje wanneer je je verplaatst.
Voor nu wensen we iedereen een fijne kerstvakantie toe, let een beetje op elkaar en vooral, blijf gezond.
Wij willen iedereen erop attenderen dat het gebruik van een mondkapje in openbare ruimtes vanaf 1 december verplicht is in heel Nederland. Dus ook op de locaties van Aeres Hogeschool. Spatschermen, bandana’s of shawls vallen wettelijk niet onder de definitie van mondkapje.
De regel blijft hetzelfde: Draag een mondkapje als je rondloopt op de locaties van Aeres Hogeschool. Dit geldt ook als je ergens geen 1,5 meter afstand kunt houden. Als je eenmaal in een lokaal of op je werkplek zit, kan het mondkapje af. Wij gaan er vanuit dat je zelf voor een mondkapje zorgt.
Deze week worden de medewerkers van Aeres Hogeschool en alle eerstejaarsstudenten geïnformeerd over de recentelijke informatie over het Bindend Studie Advies (BSA). Er gaan geluiden over afschaffing daarvan. Dat is niet aan de orde nu.
Wel is het BSA voor de eerstejaars studenten die zijn gestart in dit studiejaar 2020-2021 uitgesteld. De informatie daarover is via mail verstrekt aan de studenten op wie het betrekking heeft.
De situatie met betrekking tot Corona is ernstig in Nederland. Het is daarom belangrijk dat we allemaal gevolg geven aan de maatregelen die gisteren zijn aangekondigd door minister-president Mark Rutte. Wij zijn blij dat we onderwijs op locatie mogen blijven verzorgen. Er verandert nu niets in de huidige afspraken rondom lesroosters en tentamens.
Om ervoor te zorgen dat Aeres Hogeschool haar locaties open kan blijven houden voor onderwijs, willen wij alle medewerkers en studenten het volgende vragen:
Voor alle duidelijkheid: voor studenten verandert er qua onderwijs nu niets en dat geldt ook voor studenten die gebruik maken van het openbaar vervoer. We hopen dat we dit met elkaar zo kunnen houden.
Voor alles geldt dat wij de landelijke en regionale ontwikkelingen op nauwe voet volgen, daarbij aansluitend bij de richtlijnen van het RIVM. Mocht dit betekenen dat er aanpassingen nodig zijn in de genoemde afspraken zullen deze worden gemaakt en gecommuniceerd onder medewerkers en studenten via deze pagina.
In de persconferentie van het kabinet werden op 28 september 2020 aangescherpte coronamaatregelen aangekondigd. Deze maatregelen gaan in op 29 september en zijn drie weken geldig. Naar aanleiding hiervan geldt binnen Aeres en Nordwin College het volgende:
De richtlijnen van het RIVM zijn leidend en daarnaast volgen de onderwijsinstellingen per sector de protocollen van de branche. We blijven waakzaam, met als doel om steeds een gezonde leer- en werkomgeving te creëren voor onze leerlingen, studenten, cursisten en medewerkers.
Aanvullend op bovengenoemde verscherpte maatregelen binnen Aeres, geldt het volgende voor alle locaties van Aeres Hogeschool:
Voor alles geldt dat wij de landelijke en regionale ontwikkelingen op nauwe voet volgen, daarbij aansluitend bij de richtlijnen van het RIVM. Mocht dit betekenen dat er aanpassingen nodig zijn in de genoemde afspraken zullen deze worden gemaakt en gecommuniceerd onder medewerkers en studenten via www.aereshogeschool.nl/coronavirus.
Het is belangrijk dat de richtlijnen van het RIVM gevolgd worden en bij klachten een medewerker zich laat testen bij de GGD. Er is al een voorrangsprocedure voor het Voortgezet Onderwijs beschikbaar gesteld waardoor versneld testen afgenomen kunnen worden. Aeres stelt nu alle medewerkers in staat om zich, bij klachten zoals aangeduid volgens het RIVM protocol, versneld te testen.
In het kort: wanneer er geen mogelijkheid is om via de GGD binnen 1,5 dag een test af te laten nemen of wanneer de testlocatie op een niet reële reisafstand is, kan een medewerker in overleg met de leidinggevende beslissen om gebruik te maken van een particulier testcentrum HetHuisartsLab met vestigingen over geheel Nederland. Hier kan een medewerker zich online aanmelden waarbij meteen de beschikbare testlocaties inzichtelijk zijn om zo snel mogelijk een testafspraak in te plannen. De medewerker vraagt de test aan en betaalt deze vooraf. De test kan later worden gedeclareerd. Via je leidinggevende ontvang je informatie over de procedure.
Een deel van de studenten die in de afrondende fase van hun studie zitten, loopt mogelijk door de coronamaatregelen vertraging op. Ze ervaren hierdoor negatieve financiële gevolgen. Ze betalen bijvoorbeeld langer cursus-, les- of collegegeld, terwijl het recht op de basisbeurs en/of aanvullende beurs afloopt. Het ministerie van OCW stelt geld beschikbaar om deze studenten financieel tegemoet te komen. Studenten die hiervoor in aanmerking krijgen voor uitbetaling persoonlijk bericht van DUO. Wil je weten of jij tot die groep behoort? Check dan de website van DUO: https://duo.nl/corona
Vlak voor de zomervakantie hoopten we op een verdere afzwakking van het coronavirus, maar de afgelopen maanden heeft covid-19 juist weer heftiger de kop opgestoken.
De afspraken die we voor de zomer hebben gemaakt over onderwijs, introductie en zoveel mogelijk thuiswerken, kunnen blijven zoals gepland omdat die al zijn gestoeld op de richtlijnen die nog steeds gelden. De kleinschalige introductieactiviteiten die we organiseren omdat we de eerstejaars toch graag een kennismaking binnen de huidige mogelijkheden bieden, zijn voorgelegd aan de veiligheidsregio’s en vinden uiteraard alleen plaats als ze zijn goedgekeurd. Alle studenten en medewerkers zijn hierover geïnformeerd.
Het mag duidelijk zijn, we blijven ons houden aan de regels: anderhalve meter afstand houden van elkaar, thuisblijven en laten testen als je (lichte) klachten hebt en regelmatig handen wassen en niezen of hoesten in je elleboog.
Natuurlijk hopen we op een gegeven moment meer ruimte te krijgen voor leren en werken, zoals we dat voor de coronacrisis gewend waren. Maar voorlopig is dit helaas niet aan de orde.
In de media is veel te doen over eventuele verspreiding van covid-19 via ventilatiesystemen. De situatie rond corona heeft duidelijk gemaakt dat een goede luchtkwaliteit belangrijk is in ruimtes waar mensen leren en werken. Om op de onderwijslocaties veilig onderwijs te kunnen geven, is Aeres Hogeschool hier dan ook extra op gespitst. We volgen hierbij de richtlijnen van het RIVM.
Een groep wetenschappers heeft bij de Wereld Gezondheidsorganisatie WHO en bij nationale instituten zoals het RIVM benadrukt dat de rol van aerosolen (kleine druppels) bij verspreiding van het coronavirus serieus genomen moet worden. Na epidemiologisch, virologisch en modelleringsonderzoek concludeert het RIVM echter dat de kans op besmetting via aerosolen veel geringer is dan via grote druppels (bijvoorbeeld door hoesten en niezen) of aanraking.
Het RIVM gaat hierbij specifiek in op de rol van ventilatiesystemen en blijft bij haar eerdere standpunt dat er geen aanleiding is om de norm voor ventilatie aan te scherpen. Er zijn geen aanwijzingen dat de ventilatiesystemen bijdragen aan de verspreiding van het virus. Wel benadrukt het RIVM de rol van ventileren; goed ventileren is nodig voor het verversen van de lucht en draagt bij aan een prettig en gezond binnenklimaat. Het RIVM adviseert wel om recirculatie van lucht te voorkomen.
Elk gebouw heeft eigen mogelijkheden om te ventileren. Daar waar luchtbehandeling plaatsvindt, wordt buitenlucht aangezogen en gefilterd, waarna deze ook weer wordt afgezogen en naar buiten toe wordt afgevoerd. Er vindt dus geen recirculatie van ‘gebruikte’ lucht plaats. De mechanische ventilatie is zo ingesteld dat deze 24/7 op vol vermogen draait.
Locaties zonder luchtbehandeling hebben de mogelijkheid om ramen open te zetten. Het advies is om regelmatig een raam open te zetten om voldoende te ventileren.
Met deze maatregelen wordt voortdurend gezorgd voor aanvoer van verse buitenlucht en snelle afvoer van gebruikte lucht, wat belangrijk is om eventuele virusverspreiding te vermijden.
De manier waarop we het onderwijs gaan verzorgen is verantwoord, mits mensen zich aan de basale afspraken houden. Daarvoor is iedereen verantwoordelijk. Alle medewerkers, studenten en eventuele bezoekers. Dat betekent dat we er elkaar op moeten kunnen aanspreken als iemand – bewust of onbewust – de regels niet naleeft. Op een plezierige en volwassen manier, uiteraard. Dat doen we om elkaar te helpen. Om voor iedereen een veilige leer- en werkomgeving te creëren.
Blijf dus thuis als je verkouden bent of andere (lichte) klachten hebt en laat je testen op het coronavirus. Via het landelijke nummer 0800-1202 kun je een afspraak maken. Dat kan ook online met je DigiD.
Ben je op vakantie geweest in het buitenland? Check dan op de site van de overheid of je tien dagen in quarantaine moet. Dit geldt voor landen met code oranje, maar ook voor sommige landen met code geel. Neem de adviezen aub serieus. Moet je in quarantaine? Meld dit dan bij je studieloopbaanbegeleider of leidinggevende en maak afspraken over hoe je je werk kunt doen.
Het is niet toegestaan om werk of studiereizen te maken naar landen met de codes oranje of rood. Als je reist naar een land met een geel reisadvies heb je daar toestemming voor nodig van het International Office.
Naar aanleiding van de persconferentie van minister-president Mark Rutte en minister Hugo de Jonge van 6 augustus jongstleden kunnen wij berichten dat deze uitspraken geen gevolgen hebben voor de introducties op onze faculteiten in Almere, Dronten en Wageningen. Mogelijk met uitzondering van de biggenmarkt in Dronten, daar volgt in dat geval later bericht over.
De introductieperiode is zorgvuldig voorbereid en afgestemd met gemeenten en veiligheidsregio’s. Het advies van de veiligheidsregio’s is leidend bij onze besluitvorming: vooralsnog zijn wij voornemens om alles door te laten gaan zoals gepland, tenzij de veiligheidsregio’s anders besluiten. Omdat we het heel belangrijk vinden dat onze aankomende studenten de kans krijgen voor aanvang van de studie kennis kunnen maken met de hogeschool, de docenten en hun medestudenten zijn er kleinschalige fysieke activiteiten georganiseerd. Daarbij houden we rekening met de 1,5 meter maatregel en de hygiëneregels. Wij voelen ons uiteraard verantwoordelijk voor een veilig verloop van de introductieperiode met het oog op het Corona-virus.
Daarnaast maakte de minister-president nogmaals duidelijk dat de verantwoordelijkheid voor de indamming van de verspreiding van het Coronavirus bij iedereen ligt. Wij zullen daarom ook tijdens de introductie aan alle deelnemers vragen de hygiëneregels en de 1,5 meter maatregel in acht te nemen en bij klachten thuis te blijven en zich te laten testen.
Vanaf 17 augustus zijn onze locaties per mail of telefoon bereikbaar voor eventuele vragen.
Wij kijken uit naar een aangename en verantwoorde ontmoeting met onze nieuwe studenten!
Tot 1 september hanteert Aeres Hogeschool het advies met betrekking tot internationale reizen zoals het in onderstaand bericht van 12 juni staat beschreven. Vanaf 1 september is het in bepaalde gevallen mogelijk om internationale reizen te maken voor stage, werkbezoek of excursies.
Daarbij blijft het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken altijd leidend t.a.v. beslissingen rondom reizen van zowel studenten als medewerkers. Dat betekent bij code rood en oranje, geen toestemming voor internationale reizen. Bij code geel alleen in overleg met leidinggevende of begeleidend docent.
In geval van een lock-down is Aeres Hogeschool niet aansprakelijk voor de kosten van repatriëring of andere kosten die met de lock-down te maken hebben.
Het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken is voor Aeres altijd leidend t.a.v. beslissingen rondom reizen van zowel studenten als medewerkers. Aeres Hogeschool handhaaft het beleid voor reizen voor stages, excursies en werkbezoeken zoals eerder verwoord op deze pagina. Dat betekent dat er geen reizen voor stage, werkbezoek of excursie naar het buitenland plaatsvinden tot 1 september 2020, ook niet voor landen waarvoor het reisadvies is versoepeld.
De maatregelen rondom COVID-19 worden in diverse landen versoepeld, maar het infectiegevaar is nog niet geweken. Aeres wil met dit besluit voorkomen dat medewerkers of studenten in deze onzekere fase geëvacueerd moeten worden, dan wel in een land vast komen te zitten als gevolg van een nieuwe uitbraak. Ook reizen ten behoeve van stages in het buitenland vallen onder deze maatregel.
Het kabinet heeft in de persconferentie van 19 mei aangegeven dat het hoger onderwijs vanaf 15 juni een beperkte herstart op locatie kan maken. De afspraken gelden tot 1 september. Wij gebruiken ze behalve voor de inrichting van de tentamen- of toetsperiode in juni/juli ook om ons onderwijs van periode 1 of semester 1 voor te bereiden in geval er ook dan nog sprake is van beperkende maatregelen. Wat wel in de lijn der verwachting ligt.
Ons uitgangspunt blijft dat het onderwijs tot de zomer in online activiteiten wordt uitgevoerd. Wel kunnen we beperkt en binnen aangegeven tijden (praktijk)tentamens en toetsen organiseren. Studenten zijn geïnformeerd over wat dat voor hen betekent: op locatie, online of op een andere wijze. Roosters worden hierop ingericht.
We bereiden ons voor op een combinatie van onderwijs op locatie en online. Practica en trainingen gebeuren op locatie. Wat online kan, blijven we online doen. Dat heeft te maken met de aantallen mensen die in onze gebouwen kunnen zijn door de anderhalvemetermaatregel en de beperkte bezettingsmogelijkheden van het openbaar vervoer. Dat kan betekenen dat we per locatie verschillende roostertijden aan moeten of mogen houden. Hierover wordt overlegd met de Veiligheidsregio en vervoerders.
De groepen die onderwijs krijgen op locatie hebben vanwege de anderhalvemetermaatregel een maximale omvang. Die omvang kan, afhankelijk van de grootte van onderwijsruimtes, verschillen.
Per faculteit wordt een scenario uitgewerkt.
Alle afspraken zijn onder voorbehoud. Het kabinet zal ingrijpen met inperkende maatregelen als het aantal besmettingen gaat toenemen. Het motto blijft: Alleen samen krijgen we Corona onder controle!
De huidige maatregelen voor het hoger onderwijs zijn sinds de update van 22 april niet gewijzigd. Dat betekent dat wij daarvoor verwijzen naar onderstaande update. Onderwijs en toetsing blijven zoveel mogelijk online en we blijven zoveel mogelijk thuiswerken. Dit geldt tot in elk geval 1 september.
Een nieuwe mededeling is er wél voor de instroom van studenten in een hbo bachelor of master die hun vorige opleiding niet hebben kunnen afronden als gevolg van de coronacrisis.
Laatstejaars studenten afkomstig van een associate degree-, mbo-, of hbo-opleiding die vanwege de Coronamaatregelen studievertraging hebben opgelopen, hebben tot 1 januari 2021 de tijd om hun diploma te behalen. In de tussentijd mogen zij al starten in de bachelor of master van het hbo. De student moet daarvoor een afrondingsadvies opvragen bij zijn of haar huidige opleiding dat moet aangeven of het aannemelijk is dat de student de opleiding voor 1 januari 2021 zal kunnen afronden. Samen met de uitkomst van het studiekeuzegesprek op de nieuwe opleiding zal dit bepalen of de student toelaatbaar is voor bachelor of master. Als een student op 1 januari 2021 het diploma niet heeft behaald, moet de student de bachelor of master alsnog verlaten.
Meer informatie over deze regeling is bekend bij de mentoren en studiecoördinatoren van Aeres Hogeschool.
Woensdag 20 mei geeft minister-president Rutte weer een persconferentie. Na het hemelvaartweekend zullen wij hier aangeven wat daarvan de mogelijke consequenties zijn voor Aeres Hogeschool.
Gisteravond heeft minister-president Rutte aangekondigd dat de huidige maatregelen, zoals deze nu gelden voor het hoger onderwijs, worden verlengd tot 20 mei. Voor evenementen geldt een verbod tot 1 september. Heroverweging van de maatregelen door het kabinet vindt plaats op 13 mei. Wat zijn hiervan de consequenties?
Zoals eerder al besloten worden er op de locaties van Aeres Hogeschool tot aan de zomer geen onderwijs- en onderzoeksactiviteiten georganiseerd. Onderwijs en toetsing vinden online plaats. (Vragen over wat dat betekent voor jou als student in Almere of Dronten? Kijk naar de Q&lA's op het Intranet onder 'Corona maatregelen'. Studenten in Wageningen vinden de besluiten terug in Canvas bij Servicedocumenten.)
Het verbod op evenementen tot aan 1 september betekent dat we onze zomercursussen op alternatieve wijze gaan aanbieden. Deze plannen worden nu uitgewerkt. Betrokkenen worden geïnformeerd. Ook voor de jaarlijkse introductiedagen voor nieuwe studenten worden nieuwe plannen gemaakt.
We houden er rekening mee dat ook op langere termijn nog maatregelen nodig zijn. Daarom onderzoeken we op welke wijze we ons onderwijs en onderzoek kunnen uitvoeren in de zogenaamde anderhalve-metersamenleving. Daarvoor worden verschillende scenario's uitgewerkt, op basis waarvan we straks weloverwogen keuzes kunnen maken. Daarbij laten wij ons leiden door enerzijds de gezondheid van onze medewerkers en studenten en, anderzijds, behoud van de kwaliteit van ons onderwijs en onderzoek en het voorkomen van studievertraging.
We verlangen er bijna allemaal wel weer naar; de deur uit gaan, elkaar ontmoeten. Het 'normale' leven hervatten. Maar helaas zijn we nog niet zover. De oproep gisteren was heel duidelijk: HOU VOL, BLIJF THUIS. Des te eerder zie we elkaar echt weer terug.
Eerder werd al aangekondigd dat, omdat studenten nu niet of nauwelijks reizen, is besloten het recht op hun OV kaart te verlengen. Normaal gesproken heeft een student recht op een studentenreisproduct gedurende de nominale studieduur + 1 jaar. Dit wordt nu verlengd met drie maanden. Iedere student die een opleiding volgt aan een hogeschool of universiteit én in maart recht had op een studentenreisproduct, krijgt de verlenging. Deze gaat automatisch in, nadat het ov-reisrecht verloopt.
De maatregelen om verspreiding van het Coronavirus te remmen, zijn verlengd tot en met 28 april. Maar ook over de periode daarna is inmiddels al een duidelijk signaal afgegeven. Zoals Rutte het formuleert: “Na 28 april gaan we echt nog niet helemaal terug naar de oude situatie… Het kan zijn dat we ook na 28 april op deze manier doorgaan”. Om duidelijkheid te scheppen voor studenten en medewerkers van Aeres Hogeschool is daarop, op 1 april 2020, door CvB Aeres en directie Aeres Hogeschool het volgende besluit genomen:
Tot aan de zomervakantie vinden er op de locaties van Aeres Hogeschool geen onderwijs- en onderzoeksactiviteiten plaats. Onderwijs en toetsing vinden online plaats, en ook aan onderzoeksprojecten wordt, waar mogelijk, online gewerkt. Alle medewerkers werken zoveel mogelijk vanuit huis. Worden vóór de zomervakantie de landelijke maatregelen minder stringent, dan kijken we hoe we op verantwoorde wijze, gefaseerd per faculteit, onze onderwijs- en onderzoeksactiviteiten weer op locatie kunnen gaan uitvoeren. Eind april en eind mei nemen wij hierover nadere besluiten, als de landelijke richtlijnen daarvoor aanleiding geven.
Het kabinet heeft bekend gemaakt dat de huidige maatregelen verlengd worden tot 28 april 2020. Dat betekent dat tot en met de meivakantie geen onderwijsactiviteiten op onze locaties plaatsvinden. Tevens is duidelijk geworden dat ook in het meest positieve scenario na 28 april terugkeer naar de 'oude situatie' nog tijd zal vragen. Vandaag vindt overleg plaats met het ministerie van OCW wat dit betekent voor de onderwijssector. Aansluitend daarop wordt in het crisisteam van Aeres besloten hoe wij daar als hogeschool mee om zullen gaan. Uiterlijk einde van deze week worden jullie hierover verder geïnformeerd.
De Coronacrisis kan ernstig inbreuk doen op levens van mensen. Bij velen leven zorgen over gezondheid en financiën, of misschien ontstaat er sociaal isolement. Weet dat voor al onze medewerkers en studenten vertrouwenspersonen klaar staan om mee te praten. De vertrouwenspersonen voor de faculteiten Almere en Dronten zijn te vinden op het intranet (zie ook link onder Online studeren). In Wageningen vind je ze terug in Canvas, achter de koppeling 'Servicedocumenten' in de Infogids. Kan je het niet vinden? Stuur dan een mail naar info.hogeschool@aeres.nl en geef aan bij welke faculteit je werkt of studeert, dan geven we naam en email adres van de vertrouwenspersoon aan je door.
Het besluit dat evenementen en samenkomsten tot 1 juni verboden zijn, roept veel vragen op. Nog onduidelijk is wat dit betekent voor de onderwijsactiviteiten van hogescholen. Meer duidelijkheid is van groot belang. Daarom hebben wij, vooruitlopend op verdere besluitvorming vanuit Den Haag, besloten dat tot 1 juni geen schriftelijke tentamens worden afgenomen op locatie. Voor alle schriftelijke toetsen worden tot 1 juni zoveel mogelijk alternatieve vormen van toetsing aangeboden.
Het besluit heeft direct consequenties voor T3, de komende tentamenperiode voor onze studenten in Almere en Dronten, die loopt van 14 april tot aan de meivakantie. Omdat de voorbereidingstijd kort is, zijn we niet in staat alle toetsen in alternatieve vorm af te nemen. Daarom zal een deel van de geplande toetsen worden doorgeschoven naar een periode later dit studiejaar. Alle studenten ontvangen bericht welke toetsen worden afgenomen en welke doorgeschoven, hoe de planning van de komende periode eruit ziet en wat de gevolgen zijn.
Landelijk wordt intensief gesproken over het al dan niet verlengen van de maatregelen voor het hoger onderwijs.
Concreet gaat het om het verlengen van het geven van online onderwijs tot 1 juni. De Vereniging Hogescholen en het ministerie van OCW doen daarover naar verwachting begin volgende week een uitspraak. Wij wachten dit besluit af, maar bereiden ons in de tussentijd wel voor op dit scenario.
Het kabinet heeft besloten dat het verbod op bijeenkomsten en evenementen wordt verlengd tot 1 juni, en nu ook geldt voor groepen onder de 100 deelnemers.
In de komende twee weken wordt bepaald of ook de maatregelen in het onderwijs worden verlengd.
Afgelopen weken berichtten diverse media over fake-mails van fraudeurs die zich voordoen als de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), het Amerikaanse Center for Disease Control and Prevention (CDC) en het RIVM. Er zijn ook mails in omloop uit naam van de "IT-afdeling van Aeres", die je vragen om je gegevens te verifiëren. Doel van deze mails is om je gegevens te achterhalen of om een ransomware-aanval te starten.
Het ministerie van OCW heeft met de Vereniging Hogescholen gekeken naar de consequenties van de Corona maatregelen voor studenten en hogescholen. Daar zijn onder meer deze besluiten uit voortgekomen:
Om (aankomende) studenten meer tijd en ruimte te geven zich aan te melden voor een studie, wordt de aanmelddatum verschoven van 1 mei naar 1 juni.
Hoewel alle hogescholen zoveel mogelijk onderwijs en tentaminering door laten gaan (in alternatieve vormen), levert dit voor een deel van de opleidingen en studenten mogelijk problemen op. Het kan zijn dat studenten daardoor vertraging oplopen en de bsa-norm niet halen. Daarom is landelijk besloten het bindend studieadvies, voor onze huidig ingeschreven studenten, uit te stellen naar het tweede studiejaar. Dat betekent niet dat tentamens en opdrachten nu komen te vervallen. Hoe dit besluit verder wordt uitgewerkt kunnen we nu nog niet zeggen, daarover worden studenten later geïnformeerd.
Er zijn studenten die door de coronamaatregelen mogelijk financieel in de problemen komen, bijvoorbeeld doordat zij tijdelijk niet kunnen werken. DUO wijst in dit kader op de mogelijkheid om tijdelijk per maand meer te lenen. Dat kan ook met terugwerkende kracht, tot aan het begin van het studiejaar. Ook kunnen studenten nog collegegeldkrediet aanvragen. Zij kunnen dit zelf regelen in mijn DUO. Is dit onvoldoende dan kunnen zij contact opnemen met DUO over de mogelijkheden.
Alle inspanningen zijn er op dit moment op gericht het onderwijs zo goed mogelijk door te laten lopen. Daar zijn alle hogescholen druk mee. Daarom is besloten dat de Nationale Studenten Enquête dit jaar niet wordt afgenomen.
Alle hogescholen moeten een plan inleveren waarin zij aangeven hoe ze de kwaliteit van het onderwijs in de komende jaren willen bewaken en verbeteren. Op basis van deze kwaliteitsafspraken, waar ook de Centrale Studentenraad bij betrokken is, worden extra gelden beschikbaar gesteld. Omdat het beoordelen van de plannen mogelijk vertraging oploopt heeft OCW bekend gemaakt dat de bedragen voor 2021 alvast worden toegekend, zodat de middelen besteed kunnen worden voor de kwaliteit van het onderwijs.
Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert alle Nederlanders om de komende periode niet meer naar het buitenland te reizen, tenzij strikt noodzakelijk. Dit sluit aan bij het beleid dat wij al eerder hebben ingezet: alle buitenlandse reizen en excursies in welke vorm dan ook die plaats vinden tot en met 6 april zijn gecanceld, zowel voor studenten als voor medewerkers. Ook reizen ten behoeve van stages in het buitenland vallen onder deze maatregel. We houden ernstig rekening met een verlenging van deze maatregel. Daarom adviseren wij nu ook geen tickets aan te schaffen voor een reis naar het buitenland. We houden de situatie uiteraard nauwlettend in de gaten en komen hier zo snel mogelijk op terug.
Er wordt geadviseerd studenten die in het buitenland zitten terug te halen naar Nederland. Wij hebben contact met al onze studenten in het buitenland en we overleggen met hen over eventuele terugkeer. Wat de gevolgen zijn van het afbreken van de stage of de studie in het buitenland brengen we zo snel mogelijk in beeld. Daarover wordt ook landelijk overleg gevoerd.
Wat de consequenties zijn van de huidige situatie voor de BSA norm, voor al onze eerstejaars studenten, is op dit moment nog onderwerp van gesprek tussen hogescholen, de Vereniging Hogescholen (VH) en het ministerie van OCW. Zo gauw daarover meer bekend is laten we het weten.
Op 15 maart is tijdens een persconferentie bekend gemaakt dat landelijk aanvullende maatregelen nodig zijn in de strijd tegen het Coronavirus. Het kabinet doet een beroep op alle Nederlanders om reisbewegingen en sociale contacten waar mogelijk te beperken. Lopende maatregelen zijn verlengd tot en met 6 april. Het crisisteam heeft zich gebogen over de consequenties van de maatregelen en de oproep.
Wat betekent dit voor onze studenten in Dronten en Almere?
Tot slot is ook besloten dat t/m 6 april groepsgewijze excursies en bedrijfsbezoeken komen te vervallen.
Het kabinet heeft bekendgemaakt dat landelijk alle scholen sluiten voor de periode van 16 maart tot en met 6 april. Voor Aeres Hogeschool geldt dat op 13 maart werd medegedeeld dat tot en met 31 maart geen onderwijsactiviteiten op de Aeres-locaties plaatsvinden. Door de maatregelen van het kabinet is dit verlengd tot en met 6 april.
De crisisteams van Aeres Hogeschool hebben zich gebogen over de consequenties van de landelijke maatregelen die gisteren bekend zijn gemaakt om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Ons uitgangspunt is dat het onderwijs gewoon doorgaat.
Het streven is om onze studenten ondanks de corona-maatregelen geen studievertraging te laten oplopen.
We noemen de belangrijkste uitgangspunten en besluiten:
1. Aeres Hogeschool: geen onderwijsactiviteiten op locatie
Om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, vinden er op de locaties van Aeres Hogeschool Almere, Dronten en Wageningen in de periode van 13 tot en met 31 maart geen onderwijsactiviteiten plaats. Individuele uitzonderingen daarop worden persoonlijk besproken met de student. De gebouwen blijven wel open en er wordt bekeken op welke wijze onderwijs op afstand ingevuld kan worden. Houd de komende periode onze website in de gaten voor meer informatie.
2. Open dagen afgelast
Aeres heeft besloten om t/m 31 maart zeer terughoudend te zijn met het organiseren van evenementen. Evenementen waarbij meer dan 100 bezoekers te verwachten zijn, worden in navolging van het overheidsbeleid per definitie afgelast. Dit betekent dat de open dagen op alle locaties van Aeres Hogeschool (Almere, Dronten en Wageningen) t/m 31 maart geen doorgang vinden.
3. Buitenland reizen en excursies zijn geannuleerd
Alle vormen van buitenlandse reizen en excursies die plaats vinden in maart gaan niet door. Deze maatregel geldt voor zowel medewerkers als studenten.
Een aantal eerder aangekondigde versoepelingen van coronamaatregelen zijn vanaf 25 februari 2022 van kracht. Concreet gaat het om het vervallen van de afstandsregels en de mondkapjesplicht. Binnen Aeres betekent dit dat:
Voorzorgsmaatregelen voor alle Aeres-locaties
Een aantal voorzorgsmaatregelen blijven gelden:
De overheid bouwt in stappen de coronamaatregelen verder af. Hieronder een overzicht van wat dit betekent binnen Aeres:
Thuiswerkadvies per direct versoepeld
Het thuiswerkadvies is versoepeld. Het advies ‘werk thuis indien mogelijk’ is vervallen. Naast het geven van fysiek onderwijs geldt nu bij ook overige werkzaamheden dat dit weer op locatie kan. Bij deze overige werkzaamheden geldt nog wel het advies om dit, indien mogelijk, maximaal 50% van de werktijd op locatie te doen. Medewerkers stemmen dit af met hun leidinggevende.
Aeres is blij dat alle collega’s hierdoor weer met elkaar kunnen samenwerken op locatie.
Versoepelingen per 18 februari 2022
Per 18 februari 2022 gelden de volgende versoepelingen:
Versoepelingen per 25 februari 2022
Per 25 februari worden twee belangrijke versoepelingen doorgevoerd:
Voorzorgsmaatregelen voor alle Aeres-locaties
Ondanks de versoepelingen gelden er nog een aantal voorzorgsmaatregelen:
De overheid heeft de quarantainemaatregelen met betrekking tot corona versoepeld. Voorzichtigheid blijft geboden, maar het brengt ook meer flexibiliteit. Hieronder een overzicht van wat dit betekent:
Leerlingen en studenten tot 18 jaar
Leerlingen en studenten die jonger zijn dan 18 jaar hoeven na contact met een positief getest persoon niet meer in quarantaine, mits zij zelf klachtenvrij zijn. Het dringende advies aan blijft om tweemaal per week een preventieve zelftest te doen.
Medewerkers en studenten vanaf 18 jaar
Medewerkers en studenten van 18 jaar en ouder hoeven na contact met een positief getest persoon niet meer in quarantaine, mits zij zelf klachtenvrij zijn EN:
Het dringende advies aan medewerkers en studenten blijft bovendien om tweemaal per week een preventieve zelftest te doen.
Bij klachten in quarantaine
Voor iedereen met klachten blijft gelden:
Voorzorgsmaatregelen voor alle Aeres-locaties
Aeres MBO en Aeres Hogeschool starten op maandag 17 januari weer met het geven van fysiek onderwijs. Dit volgt uit het kabinetsbesluit om het middelbaar en hoger beroepsonderwijs en universiteiten weer te openen. Er zijn een aantal aanvullende maatregelen. Hieronder een overzicht:
Aeres MBO en Aeres Hogeschool
Bij Aeres MBO en Aeres Hogeschool wordt vanaf 17 januari 2022 weer fysiek onderwijs gegeven. De locaties zullen hierover zelf de details richting de studenten communiceren. Hierbij gelden de volgende uitgangspunten:
Aeres VMBO en Aeres Praktijkonderwijs
Aeres VMBO en Aeres Praktijkonderwijs hebben op 10 januari al het fysieke onderwijs hervat. Hierbij gelden nog steeds de volgende voorzorgsmaatregelen:
Voorzorgsmaatregelen voor alle Aeres-locaties
Op 10 januari 2022 gaan in Nederland de basisscholen, middelbare scholen en scholen voor speciaal (voortgezet) onderwijs weer open. Voor Aeres betekent dit dat vanaf die datum het fysieke onderwijs voor leerlingen van Aeres VMBO en Aeres Praktijkonderwijs weer wordt hervat.
Het is nog niet bekend wanneer het fysieke onderwijs ook weer mogelijk is binnen het middelbaar en hoger beroepsonderwijs. Het kabinet zal dit op 14 januari 2022 heroverwegen. Hieronder een overzicht van maatregelen binnen Aeres:
Fysiek onderwijs bij Aeres VMBO en Aeres Praktijkonderwijs, met voorzorgsmaatregelen
Aangepast programma Aeres MBO
Bij Aeres MBO wordt vanaf 10 januari 2022 gedeeltelijk overgeschakeld op afstandsonderwijs. De locaties zullen hierover zelf de details richting de studenten communiceren. Hierbij gelden de volgende uitgangspunten:
Aangepast programma Aeres Hogeschool
Bij Aeres Hogeschool gelden vanaf 10 januari de volgende uitgangspunten voor het onderwijs:
Overige voorzorgsmaatregelen voor alle Aeres-locaties
Voor werkplekken en vergaderruimten geldt: houd anderhalve meter afstand. Ga met betrekking tot vergaderingen bovendien na of deze ook online gevoerd kunnen worden;
o blijf thuis als je griep- of verkoudheidsklachten hebt (en test jezelf of laat je testen);
o was regelmatig je handen;
o niezen en hoesten in de ellebogen;
o geen handen schudden.
Om stijging van het aantal besmettingen met het coronavirus tegen te gaan, heeft het kabinet moeten besluiten om landelijk een lockdown af te kondigen. Hieronder staat welke gevolgen de maatregel heeft voor leerlingen, studenten, cursisten en medewerkers binnen Aeres.
o onderwijs aan (voor)examenleerlingen zijn toegestaan;
o praktijklessen zijn toegestaan.
Per school wordt bekeken hoe met deze punten om te gaan in de periode tot de kerstvakantie. De scholen zullen hierover communiceren met ouders, leerlingen, studenten en cursisten.
Normaalgesproken zal het fysieke onderwijs na de kerstvakantie, op 10 januari 2022, hervat worden. Omstreeks 3 januari 2022 is er een weegmoment, waarbij het kabinet zal bekijken of dit inderdaad door kan gaan. Aeres doet er alles aan om studievertraging waar mogelijk te voorkomen. Wanneer een (praktijk)examen gepland staat en door coronamaatregelen niet kan doorgaan, wordt in samenspraak bekeken hoe dit opgelost kan worden.
Per school en/of instelling kan de concrete invulling van het onderwijs verschillen, afhankelijk van de mogelijkheden om dit coronaproof te kunnen organiseren. De VO-raad heeft voor het vmbo aangegeven dat de scholen maandag 20 en eventueel dinsdag 21 december nog kunnen gebruiken om alles in te regelen.
De onderwijslocaties zullen zelf de ouders, leerlingen, studenten en cursisten informeren.
Vanuit de rijksoverheid is gemeld dat zelftesten ook bij milde corona-gerelateerde klachten gebruikt kunnen worden. Bij milde klachten is het daardoor niet meer (zoals voorheen) noodzakelijk om naar de GGD te gaan voor een coronatestest. In plaats daarvan kun je thuis een zelftest doen. Is bij een zelftest de uitslag negatief, dan hoef je vervolgens niet thuis te blijven.
Is bij de zelftest de uitslag positief, dan moet je je alsnog wel laten testen bij de GGD.
Situaties waarin je geen zelftest gebruikt:
Als de milde klachten aanhouden, ook na een negatieve zelftest, word je geadviseerd om alsnog naar de GGD te gaan.
Voor studenten en medewerkers in het mbo en hbo geldt dat zij gratis zelftesten kunnen aanvragen via https://www.zelftestonderwijs.nl/.
Om het aantal besmettingen met het coronavirus terug te dringen, heeft het kabinet besloten om landelijk de coronamaatregelen verder aan te scherpen. Het onderwijs blijft open, maar er is sprake van enkele aanvullende maatregelen. Hieronder een overzicht van de maatregelen die tot ten minste 19 december 2021 gelden:
Avondbijeenkomsten vervallen:
Als gevolg van de landelijk geldende maatregelen zal Aeres geen open dagen of andere bijeenkomsten organiseren na 17.00 uur ’s middags. Voor open dagen die al gepland stonden tijdens de avonduren zal naar alternatieven worden gezocht;
Afstand houden:
Landelijk geldt dat iedereen van 18 jaar en ouder 1,5 meter afstand houdt ten opzichte van volwassenen en jongeren vanaf 13 jaar. Binnen scholen geldt deze verplichting niet voor leerlingen, studenten en docenten;
Mondkapjes:
Voor alle locaties van Aeres geldt dat het dragen van mondkapjes verplicht is in de gangen, kantine en overige verkeersruimten;
Open dagen:
Open dagen die overdag worden georganiseerd blijven mogelijk, met inachtneming van de geldende voorzorgsmaatregelen;
Thuis of op locatie werken:
Basisregels:
Aeres roept iedereen op om de basisregels in acht te blijven nemen.
Zelftesten:
Het dringende advies aan medewerkers, leerlingen, studenten en cursisten blijft om zichzelf tweemaal per week te testen. Studenten (mbo en hbo) en medewerkers kunnen gratis zelftesten aanvragen via https://www.zelftestonderwijs.nl/.
Ventilatie:
Aeres blijft de coronavoorschriften en –adviezen van de rijksoverheid volgen. Wijzigingen in de maatregelen worden zo snel mogelijk gecommuniceerd.
Naar aanleiding van de aanhoudend hoge coronacijfers kondigde het kabinet op 23 november een landelijke aanscherping van de anderhalvemeterregel aan die ingaat per 24 november.
Het onderwijs vormt grotendeels een uitzondering, maar voor Aeres zijn er als gevolg van de aanscherping toch enkele consequenties. Een overzicht:
De overige regels blijven gelden:
Aeres blijft de coronavoorschriften en –adviezen van de rijksoverheid volgen. Wijzigingen in de maatregelen worden zo snel mogelijk gecommuniceerd.
Naar aanleiding van nog steeds oplopende coronacijfers kondigde het kabinet op 12 november verdere aanscherpingen van de coronamaatregelen aan. Voor het onderwijs blijft de situatie grotendeels ongewijzigd. De maatregelen op een rij:
Aeres blijft de coronavoorschriften en –adviezen van de rijksoverheid volgen. Wijzigingen in de maatregelen worden zo snel mogelijk gecommuniceerd.
Naar aanleiding van oplopende coronacijfers kondigde het kabinet aanscherpingen van de coronamaatregelen aan die op 6 november 2021 van kracht worden. De aanscherpingen hebben voor Aeres de volgende consequenties:
De Rijksoverheid heeft met ingang van 25 september belangrijke versoepelingen van de coronamaatregelen binnen het onderwijs aangekondigd. De versoepelingen zijn mede mogelijk doordat de vaccinatiegraad in Nederland de laatste maanden flink gestegen is. Binnen Aeres houden de versoepelingen het volgende in:
Aeres is blij met de nieuwe versoepelingen maar blijft waakzaam, omdat het risico op coronabesmettingen nog steeds bestaat. Daarom geldt nog steeds:
Naast de toegenomen vaccinatiegraad helpt het blijven naleven van nog geldende coronamaatregelen om het gevoel van veiligheid te versterken. Aeres blijft de adviezen en instructies van de Rijksoverheid volgen en roept iedereen op om waakzaam te blijven en de aanwijzingen waar nodig te blijven volgen.
Aeres volgt in haar coronabeleid de maatregelen van de Rijksoverheid. Na eerdere versoepelingen van de coronamaatregelen binnen het voortgezet onderwijs, zijn er nu vanaf maandag 30 augustus ook versoepelingen binnen het mbo en hbo. Hieronder een overzicht:
Vanaf maandag 30 augustus 2021 is er weer meer fysiek onderwijs op de locatie mogelijk:
Ook ten aanzien van haar reisbeleid volgt Aeres de adviezen van de Nederlandse overheid. Als gevolg daarvan geldt momenteel dat voor werk of studie gereisd kan worden naar landen die door de overheid aangeduid zijn met de codes ‘groen’ of ‘geel’, op het moment van vertrek. Er wordt niet gereisd naar landen met de codes rood of oranje. Een actueel overzicht van de kleurencodes per land is hier te vinden.
Voor studenten die in het buitenland verblijven, of die een reis geboekt hebben geldt dat zij zelf het risico dragen ten aanzien van de eventuele kosten wanneer de code van een land verandert van groen of geel naar rood of oranje.
Ten aanzien van haar reisbeleid volgt Aeres de adviezen van de Nederlandse overheid. Als gevolg daarvan geldt momenteel dat voor werk of studie gereisd kan worden naar landen die door de overheid aangeduid zijn met de codes ‘groen’ of ‘geel’, op het moment van vertrek. Er wordt niet gereisd naar landen met de codes rood of oranje. Een actueel overzicht van de kleurencodes per land is hier te vinden.
Voor studenten die in het buitenland verblijven, of die een reis geboekt hebben geldt dat zij zelf het risico dragen ten aanzien van de eventuele kosten wanneer de code van een land verandert van groen of geel naar rood of oranje.
Minister Slob van Voortgezet Onderwijs heeft bekendgemaakt dat middelbare scholen per 31 mei weer volledig open mogen voor alle scholieren. Vanaf 7 juni geldt een verplichting voor het hele voortgezet onderwijs. Voor Aeres en Nordwin College betekent dit dat alle vmbo-locaties zich voorbereiden om uiterlijk 7 juni weer volledig open gaan. De exacte datum wordt vanuit de locaties met leerlingen en ouders gecommuniceerd.
Wanneer de vmbo-locaties weer volledig open gaan, hoeven de leerlingen geen anderhalve meter afstand ten opzichte van elkaar meer te houden. Wel moeten ze anderhalve meter afstand bewaren ten opzichte van de docenten en andere medewerkers.
Alle overige maatregelen, bijvoorbeeld ten aanzien van mondkapjes en handen wassen blijven van kracht.
Studenten binnen het hoger onderwijs kunnen vanaf 26 april weer fysiek onderwijs op locatie volgen, voor maximaal een dag per week. Dit werd duidelijk in de persconferentie van het kabinet op 21 april. Voor Aeres Hogeschool betekent dit dat de lessen op locatie starten na de meivakantie of de week daarna. Per faculteit wordt gecommuniceerd over de exacte invulling per locatie.
De Rijksoverheid heeft aangekondigd dat, bij voldoende beschikbaarheid, vanaf medio april zelftesten beschikbaar komen voor het voortgezet onderwijs. Deze zelftesten zijn altijd vrijwillig en kunnen helpen om besmettingen sneller op te sporen en uitbraken zoveel mogelijk te voorkomen.
Het gaat zowel om het risicogericht als om het preventief testen:
Aeres verwacht op korte termijn nadere informatie van de Rijksoverheid te krijgen over het zelftesten binnen het vo en zal op basis daarvan de benodigde stappen nemen. Ouders, leerlingen en medewerkers van de vmbo-locaties van Aeres en Nordwin College zullen hierover nader worden geïnformeerd.
Momenteel wordt binnen Aeres niet voor werk- of studiedoeleinden gereisd. Vanwege de aanhoudende coronasituatie is deze maatregel verlengd tot en met 15 mei 2021. Aeres volgt hiermee de adviezen en voorschriften van de Rijksoverheid.
Ten aanzien van reizen naar het buitenland geldt dat Aeres de adviezen en voorschriften van de Rijksoverheid volgt. Om die reden wordt er momenteel binnen Aeres niet voor werk- of studiedoeleinden gereisd. Deze maatregel geldt al geruime tijd en werd deze week verlengd tot en met 15 april 2021.
Het kabinet kondigde op 23 februari versoepelingen aan in de coronamaatregelen binnen het vmbo en het mbo. Door de versoepelingen is het, bovenop de reeds geldende uitzonderingen, vanaf 1 maart weer mogelijk aan alle vmbo-leerlingen en mbo-studenten een deel van de week op locatie onderwijs te geven. Voorwaarde hierbij is dat alle virusbeperkende maatregelen van kracht blijven.
De overheid verwacht dat door de versoepelingen alle vmbo-leerlingen tenminste anderhalve dag in de week fysiek onderwijs zouden kunnen krijgen. Voor mbo-studenten geldt de verwachting dat dit minimaal een dag in de week is. Bovendien geeft de overheid ook weer ruimte binnen het mbo voor praktijkonderwijs tijdens de avondklok-uren.
De vmbo- en mbo-locaties van Aeres en Nordwin College werken roosters uit die passen bij de nieuwe situatie en zullen de leerlingen en studenten hierover nader informeren.
Onveranderde uitgangspunten
Voor alle onderwijslocaties van Aeres en Nordwin College geldt onveranderd:
Per school en/of instelling kan de concrete invulling van het onderwijs verschillen, afhankelijk van de mogelijkheden om dit coronaproof te kunnen organiseren. Wanneer nodig zullen de onderwijslocaties hierover zelf de ouders, leerlingen, studenten en cursisten informeren.
Als gevolg van de verlenging van de landelijke lockdown is de periode waarin voornamelijk afstandsonderwijs wordt gegeven verlengd tot en met 1 maart. Voor een aantal situaties blijven de onderwijslocaties geopend:
De onderwijslocaties van Aeres en Nordwin College blijven open voor medewerkers die aanwezig moeten zijn voor de continuïteit van het onderwijs en/of noodzakelijke processen. Wanneer het voor het werk niet noodzakelijk is om op locatie aanwezig te zijn, geldt voor alle medewerkers: werk thuis indien mogelijk. Dit geldt ook voor medewerkers op locaties waar geen onderwijs wordt gegeven.
Per school en/of instelling kan de concrete invulling van het onderwijs verschillen, afhankelijk van de mogelijkheden om dit coronaproof te kunnen organiseren. Wanneer nodig zullen de onderwijslocaties hierover zelf de ouders, leerlingen, studenten en cursisten informeren.
Het kabinet maakte op 12 januari jongstleden bekend dat de landelijke lockdown met drie weken is verlengd. Bovendien zijn de anderhalve meter-maatregelen binnen het onderwijs verder aangescherpt. Hieronder een overzicht van wat dit betekent voor de leerlingen, studenten, cursisten en medewerkers:
De periode waarin op alle onderwijslocaties een groot deel van het fysiek onderwijs is vervallen, is verlengd tot en met 7 februari 2021. De huidige uitzonderingen op deze maatregelen blijven bestaan:
Waar mogelijk moeten leerlingen op het vmbo nu ook anderhalve meter afstand ten opzichte van elkaar gaan bewaren. Deze regel gold al voor studenten op het mbo en hbo en voor leerlingen, studenten en cursisten ten opzichte van docenten. Ook voor het Praktijkonderwijs (speciaal onderwijs) luidt de afstandsregel voor leerlingen onderling: ‘houd anderhalve meter afstand waar mogelijk’.
Waar van toepassing blijven verder de bestaande RIVM-richtlijnen gelden ten aanzien van het bewaren van anderhalve meter afstand en het dragen van mondkapjes.
Ten aanzien van reizen naar het buitenland geldt dat er tot en met maart niet voor werk- of studiedoeleinden gereisd wordt.
De onderwijslocaties van Aeres en Nordwin College blijven open voor medewerkers die aanwezig moeten zijn voor de continuïteit van het onderwijs en/of noodzakelijke processen. Wanneer het voor het werk niet noodzakelijk is om op locatie aanwezig te zijn, geldt voor alle medewerkers: werk thuis indien mogelijk. Dit geldt ook voor medewerkers op locaties waar geen onderwijs wordt gegeven.
Per school en/of instelling kan de concrete invulling van het onderwijs verschillen, afhankelijk van de mogelijkheden om dit coronaproof te kunnen organiseren. Wanneer nodig zullen de onderwijslocaties hierover zelf de ouders, leerlingen, studenten en cursisten informeren.
Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan heeft het kabinet het besluit moeten nemen om landelijk fysieke onderwijsactiviteiten voor een groot deel stop te zetten. De maatregel duurt van 16 december 2020 tot en met 17 januari 2021. Hieronder staat welke gevolgen de maatregel heeft voor leerlingen, studenten, cursisten en medewerkers binnen Aeres en Nordwin College.
Aeres en Nordwin College doen er alles aan om studievertraging waar mogelijk te voorkomen. Wanneer een praktijkexamen op een andere locatie (bijvoorbeeld een bedrijf) gepland staat en door coronamaatregelen niet kan doorgaan, wordt in samenspraak bekeken hoe dit opgelost kan worden.
Per school en/of instelling kan de concrete invulling van het onderwijs verschillen, afhankelijk van de mogelijkheden om dit Coronaproof te kunnen organiseren. De onderwijslocaties zullen hierover zelf de ouders, leerlingen, studenten en cursisten informeren.
Zoals verwacht stelt de Rijksoverheid per 1 december 2020 landelijk het dragen van een mondkapje verplicht in publieke ruimten en binnen locaties van het voortgezet onderwijs, het voortgezet speciaal onderwijs en het middelbaar en hoger onderwijs. De maatregel geldt in eerste instantie voor de duur van drie maanden, met mogelijkheid tot verlenging.
Als gevolg hiervan geldt binnen Aeres en Nordwin College het volgende:
De mondkapjesplicht die de overheid per 1 december instelt betekent in praktische zin geen verandering voor de locaties van Aeres Praktijkonderwijs, Aeres VMBO, Aeres MBO en de onderwijslocaties van Nordwin College. Vanwege de hogere bezettingsgraad was het dragen van een mondkapje buiten de lessituatie daar al verplicht sinds 16 november 2020.
Het beleid op het gebied van thuiswerken of op locatie is niet gewijzigd. De onderwijsactiviteiten van Aeres gaan door zoals we het tot op heden doen. Daar waar dit op locatie gebeurt is het onderwijzend personeel én het hiervoor noodzakelijk ondersteunend personeel aanwezig. Voor andere medewerkers, die niet noodzakelijk aanwezig moeten zijn voor het primaire proces, geldt dat zij thuis werken tenzij het niet anders kan.
De Aeres-organisatie blijft terughoudend bij het organiseren van bijeenkomsten buiten het onderwijs om, zoals bijvoorbeeld open dagen. Het advies is om, indien mogelijk, de bijeenkomst online te organiseren en daarmee te voorkomen dat mensen vanuit verschillende huishoudens met elkaar in contact komen.
Wanneer voor de bijeenkomst toch mensen fysiek bijeen komen, geldt met inachtneming van de geldende corona-richtlijnen een maximale groepsgrootte van 30 personen.
Het maximum van 30 personen geldt niet voor rechtstreeks aan onderwijs gerelateerde bijeenkomsten, zoals docentbijeenkomsten, lessen en trainingen.
Met ingang van maandag 16 november 2020 geldt binnen alle vmbo- en mbo-locaties van Aeres en Nordwin College de verplichting om een mondkapje te dragen op plaatsen die buiten de normale lessituatie vallen. Dit besluit is genomen vanwege het aanhoudende risico op coronabesmettingen, terwijl het moeilijk is om op alle relevante plaatsen anderhalve meter afstand te garanderen.
Het is in de afgelopen maanden een grote uitdaging gebleken om het fysieke onderwijs zo normaal mogelijk doorgang te laten vinden en de personele bezetting op peil te houden. Dit wordt bemoeilijkt doordat regelmatig medewerkers besmet raken, of in quarantaine moeten in afwachting van een testuitslag.
Met het oog op de maatregel gelden de volgende uitgangspunten:
Binnen de locaties van Aeres en Nordwin College zijn in het belang van leerlingen, studenten en medewerkers tal van maatregelen genomen om de kans op coronabesmetting te minimaliseren en om de zorg om besmet te raken zoveel mogelijk weg te nemen. Het besluit tot een mondkapjesplicht is een onderdeel van dit pakket en loopt vooruit op de mondkapjesplicht die de overheid voornemens is vast te stellen en die waarschijnlijk per 1 december 2020 gaat gelden.
Door het reeds bestaande dringende advies tot het dragen van een mondkapje om te zetten in een verplichting ontstaat meer duidelijkheid, doordat scholen hierop kunnen handhaven.
We hopen van harte dat de coronasituatie snel onder controle is, waardoor het pakket aan maatregelen geleidelijk kan worden afgebouwd.
Leerlingen en hun ouders en studenten worden rechtstreeks geïnformeerd over de mondkapjesplicht.
In een persconferentie op 13 oktober 2020 kondigde het kabinet nieuwe maatregelen en adviezen aan, met als doel het aantal coronabesmettingen terug te dringen. We volgen de landelijke richtlijnen en waar nodig is het beleid met betrekking tot corona aangescherpt. Aeres doet een klemmend beroep op iedereen binnen de organisatie om de maatregelen ter harte te nemen, zodat het coronavirus zo min mogelijk kans krijgt om zich verder te verspreiden. Een aantal belangrijke maatregelen op een rij:
Het beleid op het gebied van thuiswerken of op locatie is niet gewijzigd. De onderwijsactiviteiten van Aeres gaan door zoals we het tot op heden doen. Daar waar dit op locatie gebeurt is het onderwijzend personeel én het hiervoor noodzakelijk ondersteunend personeel aanwezig. Voor andere medewerkers, die niet noodzakelijk aanwezig moeten zijn voor het primaire proces, geldt dat zij thuis werken tenzij het niet anders kan.
De Aeres-organisatie blijft terughoudend bij het organiseren van bijeenkomsten buiten het onderwijs om, zoals bijvoorbeeld open dagen. Het advies is om, indien mogelijk, de bijeenkomst online te organiseren en daarmee te voorkomen dat mensen vanuit verschillende huishoudens met elkaar in contact komen.
Wanneer voor de bijeenkomst toch mensen fysiek bijeen komen, geldt met inachtneming van de geldende corona-richtlijnen een maximale groepsgrootte van 30 personen.
Het maximum van 30 personen geldt niet voor rechtstreeks aan onderwijs gerelateerde bijeenkomsten, zoals docentbijeenkomsten, lessen en trainingen.
De rijksoverheid heeft een dringend advies gepubliceerd met betrekking tot het dragen van mondkapjes binnen het vo-onderwijs.
Aeres volgt dit advies en daarom gelden binnen onze organisatie vanaf 5 oktober a.s. de volgende richtlijnen:
In de persconferentie van het kabinet werden op 28 september 2020 aangescherpte coronamaatregelen aangekondigd. Deze maatregelen gaan in op 29 september en zijn drie weken geldig. Naar aanleiding hiervan geldt binnen de Aeres-organisatie het volgende:
De richtlijnen van het RIVM zijn leidend en daarnaast volgen de onderwijsinstellingen per sector de protocollen van de branche. We blijven waakzaam, met als doel om steeds een gezonde leer- en werkomgeving te creëren voor onze leerlingen, studenten, cursisten en medewerkers.
Bij Aeres VMBO in Lelystad krijgen de leerlingen vanaf dinsdag 28 september tot en met maandag 5 oktober onderwijs vanuit huis. Aanleiding voor de maatregel is een medewerker die met corona besmet is en contact heeft gehad met collega’s. De GGD adviseert nu dat deze collega’s in quarantaine thuis moeten blijven en deze groep is te groot om het onderwijs op locatie door te kunnen laten gaan. In plaats daarvan wordt nu onderwijs op afstand gegeven. Ouders en leerlingen zijn persoonlijk op de hoogte gesteld.
Sinds 1 september is het in bepaalde gevallen mogelijk om internationale reizen te maken voor stage, werkbezoek of excursies. Het volgende beleid is van toepassing:
Uitgaande studenten voor studie, stage, praktijkleren, excursie, afstuderen binnen Europa:
Uitgaande studenten voor studie, stage, afstuderen buiten Europa:
Inkomende studenten:
Maatwerk-trainingen en internationale projecten:
De situatie rond corona heeft duidelijk gemaakt dat een goede luchtkwaliteit belangrijk is in ruimtes waar mensen leren en werken. Om op de onderwijslocaties veilig onderwijs te kunnen geven, is Aeres hier dan ook extra op gespitst.
Elk gebouw heeft eigen mogelijkheden om te ventileren. Daar waar luchtbehandeling plaatsvindt, wordt buitenlucht aangezogen en gefilterd, waarna deze ook weer wordt afgezogen en naar buiten toe wordt afgevoerd. Er vindt dus geen recirculatie van ‘gebruikte’ lucht plaats.
De mechanische ventilatie is zo ingesteld dat deze 24/7 op vol vermogen draait.
Locaties zonder luchtbehandeling hebben de mogelijkheid om ramen open te zetten. Hier wordt het advies gevolgd om regelmatig ramen open te zetten om voldoende te ventileren.
Met deze maatregelen zorgt Aeres voortdurend voor aanvoer van verse buitenlucht en snelle afvoer van gebruikte lucht, wat belangrijk is om eventuele virusverspreiding te vermijden.
Tot 1 september 2020 vinden binnen Aeres geen buitenlandstages, excursie of studiereizen voor studenten plaats, ook niet naar landen waarvoor het reisadvies is versoepeld. Vanaf 1 september is het in bepaalde gevallen mogelijk om internationale reizen te maken voor stage, werkbezoek of excursies.
Daarbij blijft het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken altijd leidend t.a.v. beslissingen rondom reizen van zowel studenten als medewerkers. Dat betekent geen toestemming voor internationale reizen bij code rood en oranje. Bij code geel alleen in overleg met leidinggevende of begeleidend docent.
In geval van een lockdown is Aeres niet aansprakelijk voor de kosten van repatriëring of andere kosten die met de lockdown te maken hebben.
De versoepelingen die de overheid op 24 juli aankondigde t.a.v. de coronamaatregelen bieden extra ruimte voor de (onderwijs)activiteiten van Aeres.
Aeres VMBO
Voor Aeres VMBO geldt dat het onderwijs met ingang van het schooljaar 2020/21 weer vrijwel normaal verloopt. De anderhalve meter-regel voor leerlingen onderling vervalt. Wel dienen zij anderhalve meter afstand te houden ten opzichte van het onderwijzend personeel. Ook voor medewerkers onderling blijft de anderhalve meter-regel van kracht.
Aeres Hogeschool en Aeres MBO
Voor Aeres Hogeschool en Aeres MBO geldt dat er met ingang van het studiejaar 2020/21 weer meer onderwijs op locatie mogelijk is. De anderhalve meter-regel blijft voor studenten en medewerkers echter onverminderd van kracht. De instellingen bereiden zich daarom voor op een combinatie van onderwijs op locatie en online. Per leerjaar en per locatie wordt bekeken hoe dit het beste kan worden ingevuld.
Aeres Tech en Aeres Trainingcentra
Voor het cursusonderwijs dat plaatsvindt binnen Aeres Tech en de Aeres Training Centra geldt dat dit vanaf 1 juli weer zoveel mogelijk op de normale manier plaatsvindt, met inachtneming van de anderhalve meter-regel.
Buitenlandse reizen
Tot 1 september 2020 vinden binnen Aeres geen buitenlandstages, excursie of studiereizen voor studenten plaats, ook niet naar landen waarvoor het reisadvies is versoepeld. Begin juli neemt Aeres besluiten over de mogelijke ruimte die weer ontstaat na 1 september 2020. De reisadviezen van het Ministerie van buitenlandse Zaken zullen hierbij leidend zijn.
Open dagen en evenementen
Vanaf 1 juli 2020 kunnen binnen Aeres weer open dagen en andere evenementen voorbereid en/of georganiseerd worden. Hierbij geldt dat ten allen tijde de RIVM-richtlijnen worden nageleefd. Dat betekent onder andere dat de anderhalve meter-regel wordt toegepast en, wanneer van toepassing de gestelde maxima ten aanzien van het aantal bezoekers binnen of buiten.
Aeres volgt in haar beleid de richtlijnen van het kabinet en bereidt zich daarom voor om een aantal activiteiten op locatie te hervatten. Voor het vmbo en praktijkonderwijs geldt dat dit vanaf 2 juni gebeurt en voor het mbo en hbo vanaf 15 juni.
Maatregelen
Op alle locaties zijn maatregelen getroffen om de anderhalve meter afstand tussen mensen te kunnen borgen. Het aantal mensen dat tegelijk in gebouwen aanwezig mag zijn, wordt daarop aangepast. De onderwijslocaties hebben bovendien te maken met afwijkende tijdvakken waarin het onderwijs mag plaatsvinden, omdat de overheid de belasting van het openbaar vervoer tijdens de spits zo laag mogelijk wil houden. Er zijn en worden aanvullende maatregelen genomen met het oog op bijvoorbeeld looproutes, hygiëne en beperking van het aantal mensen dat zich in één ruimte mag bevinden. Veiligheid van onze medewerkers en leerlingen en studenten staat voorop.
Daar waar het onderwijs op locatie nog niet mogelijk is, geldt dat dit nog steeds zoveel mogelijk op afstand wordt ingevuld.
Lange termijn
Binnen de instellingen van Aeres wordt gewerkt aan protocollen voor de langere termijn, zodat we voorbereid zijn op de situatie waarin de anderhalve meter-samenleving voor langere tijd om aanpassingen vraagt.
Tijdens de persconferentie op 22 april heeft minister-president Rutte aangekondigd dat veel van de huidige maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, gehandhaafd blijven tot 20 mei. Op 13 mei wordt dit besluit heroverwogen.
Voor Aeres betekent dit dat er nagenoeg geen wijzigingen zijn in de maatregelen die reeds genomen zijn. Wel is het zo dat binnen Aeres VMBO voorbereidingen worden getroffen om op 2 juni het onderwijs op de locaties (deels) te hervatten. De manier waarop hier invulling aan gegeven wordt kan per schoollocatie verschillen. De locaties zullen hierover zelf de leerlingen en ouders informeren wanneer de uitwerking gereed is.
Verder hebben de maatregelen tot gevolg dat Aeres alle evenementen tot 1 september 2020 heeft geschrapt. Diverse Aeres-instellingen organiseren digitale open dagen, waardoor het informeren van geïnteresseerde nieuwe leerlingen, studenten en cursisten toch deels kan plaatsvinden.
Het onderwijs binnen Aeres wordt waar mogelijk op afstand verzorgd en medewerkers werken zoveel mogelijk vanuit huis. Bovendien worden scenario’s uitgewerkt die rekening houden met een langere periode waarin sprake is van beperkende maatregelen. Deze scenario’s houden enerzijds rekening met een ‘anderhalve meter-samenleving’ en zijn er anderzijds op gericht om studievertragingen zoveel mogelijk te voorkomen.
Het kabinet heeft de duur van de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan verlengd. Als gevolg van deze verlenging vinden tot en met de meivakanties geen onderwijsactiviteiten op scholen en locaties van Aeres plaats.
Overleg met het ministerie van OCW moet duidelijk maken wat dit verder betekent voor de onderwijssector. Hierover zal nader worden bericht.
Het kabinet heeft besloten dat het verbod op bijeenkomsten en evenementen wordt verlengd tot 1 juni, en nu ook geldt voor groepen onder de 100 deelnemers.
Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert alle Nederlanders om de komende periode niet meer naar het buitenland te reizen, tenzij strikt noodzakelijk. Dit sluit aan bij het beleid van Aeres:
Alle vormen van buitenlandse reizen en excursies die plaats zouden vinden t/m 6 april gaan niet door. Deze maatregel geldt voor zowel medewerkers als studenten. Ook reizen ten behoeve van stages in het buitenland vallen onder deze maatregel. We houden ernstig rekening met een verlenging van deze maatregel. Daarom adviseren wij nu ook geen tickets aan te schaffen voor een reis naar het buitenland. We houden de situatie uiteraard nauwlettend in de gaten en komen hier zo snel mogelijk op terug.
Er wordt geadviseerd studenten die in het buitenland zitten terug te halen naar Nederland. Wij hebben contact met al onze studenten in het buitenland en we overleggen met hen over eventuele terugkeer. Wat de gevolgen zijn van het afbreken van de stage of de studie in het buitenland brengen we zo snel mogelijk in beeld. Daarover wordt ook landelijk overleg gevoerd.
Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan heeft het kabinet het besluit moeten nemen om de onderwijsactiviteiten op scholen (nagenoeg) stop te zetten. De gezondheid van alle leerlingen, studenten, cursisten en medewerkers staat voor Aeres voorop. Vanuit dat uitgangspunt staat hieronder welke gevolgen de maatregel heeft voor leerlingen, studenten, cursisten en medewerkers.
Met ingang van maandag 16 maart tot en met 6 april worden geen lessen meer aangeboden op de scholen en locaties van Aeres.
Deze nieuwe maatregel geldt voor Aeres Praktijkonderwijs in Emmeloord en alle vestigingen van Aeres VMBO, Aeres MBO en Aeres Training Centre.
Voor Aeres Hogeschool en Aeres Tech gold sinds vorige week al dat onderwijsactiviteiten op locatie waren opgeschort. De tijdsduur van deze maatregel is nu verlengd tot en met 6 april. Individuele uitzonderingen worden persoonlijk besproken met desbetreffende leerlingen, studenten of cursisten.
De gebouwen van Aeres blijven open voor medewerkers en examenkandidaten.
De directies en onderwijsteams van Aeres Praktijkonderwijs, Aeres VMBO, Aeres MBO en Aeres Training Centre bespreken maandag 16 maart op welke wijze er nog onderwijsactiviteiten verzorgd kunnen worden. Hierbij valt te denken aan bepaalde huiswerkopdrachten en/of online lessen. Uitgangspunt is om studievertraging waar mogelijk te voorkomen. Ook intake-activiteiten voor het schooljaar 2020-2021 gaan zoveel mogelijk door.
Voor examenkandidaten geldt dat het streven is om de examens en praktijkexamens zoveel mogelijk gewoon door te laten gaan. Wanneer een praktijkexamen op een andere locatie (bijvoorbeeld een bedrijf) gepland staat en door coronamaatregelen niet kan doorgaan, wordt in samenspraak bekeken hoe dit opgelost kan worden.
Leerlingen van ouders die cruciale beroepen uitoefenen kunnen contact opnemen met de directie van de school om de mogelijkheden voor opvang te bespreken. Een overzicht van deze cruciale beroepen staat hier.
Aeres heeft besloten om alle evenementen t/m 15 april af te gelasten. Voorbeelden van evenementen zijn: open dagen, congressen, proeflessen en informatiebijeenkomsten.
Medewerkers blijven thuis wanneer zij griep- of verkoudheidsverschijnselen vertonen. Zij stemmen dit af met hun leidinggevende.
Voor medewerkers die geen griep- of verkoudheidsverschijnselen vertonen, geldt het volgende:
a. Docenten: deze groep wordt verzocht om naar het werk te komen om noodzakelijke onderwijsaanpassingen uit te werken en door te voeren.
b. Onderwijsondersteunend personeel: Voor de continuïteit van het onderwijs en de noodzakelijke processen geldt dat het werk gewoon doorgaat. De gebouwen blijven open en leidinggevenden overleggen met hun teams of en op welke wijze (gedeeltelijk) thuiswerken ingevuld kan worden. Nadere informatie hierover volgt op 16 maart.
Voor onderwijsondersteunend personeel woonachtig in Noord-Brabant geldt aanvullend dat zij thuiswerken, indien mogelijk. Zij stemmen dit af met hun leidinggevende.
c. Voor alle medewerkers geldt dat er geen internationale reizen voor het werk plaatsvinden tot en met 6 april.
d. Aeres vraagt alle medewerkers zeer terughoudend te zijn in binnenlandse reizen voor het werk en/of het uitnodigen van bezoekers op de Aeres-locaties.
Naast de voorgaande aanwijzingen geldt:
a. Bel altijd de huisarts indien je koorts boven de 38 graden hebt met luchtwegklachten (hoesten of kortademigheid).
b. Houd zoveel mogelijk een afstand van tenminste anderhalve meter ten opzichte van anderen.
Alle vormen van buitenlandse reizen en excursies die plaats vinden in maart gaan niet door. Deze maatregel geldt voor zowel medewerkers als studenten. Ook reizen ten behoeve van stages in het buitenland vallen onder deze maatregel.
Aeres volgt in haar beleid rond het coronavirus de richtlijnen van het RIVM. Naar aanleiding van het aangescherpte RIVM-beleid, heeft Aeres gespecificeerd welke gevolgen dit heeft voor leerlingen, studenten, cursisten en medewerkers. Dit is hieronder weergegeven.
1. Aeres Hogeschool: geen onderwijsactiviteiten op locatie
Om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, heeft het kabinet hogescholen en universiteiten opgeroepen om met onmiddellijke ingang geen onderwijs meer aan te bieden op locaties van hogescholen en universiteiten. Dat betekent dat er op de locaties van Aeres Hogeschool Almere, Dronten en Wageningen in de periode van 13 tot en met 31 maart geen onderwijsactiviteiten plaatsvinden. Individuele uitzonderingen daarop worden persoonlijk besproken met de student. De gebouwen blijven wel open en er wordt bekeken op welke wijze onderwijs op afstand ingevuld kan worden. Houd de komende periode onze website in de gaten voor meer informatie.
2. Onderwijsactiviteiten die doorgaan
Alle overige onderwijsactiviteiten van Aeres, waaronder die van Aeres Praktijkonderwijs, Aeres VMBO, Aeres MBO, Aeres Training Centre en Aeres Tech gaan door wanneer dit redelijkerwijs mogelijk is. Dit betekent dat Aeres-locaties niet worden gesloten.
3. Evenementen
Aeres heeft besloten om t/m 31 maart zeer terughoudend te zijn met het organiseren van evenementen. Evenementen waarbij meer dan 100 bezoekers te verwachten zijn, worden in navolging van het overheidsbeleid per definitie afgelast. Voorbeelden van evenementen zijn: open dagen, congressen, proeflessen en informatiebijeenkomsten.
4. Medewerkers:
Medewerkers worden geacht thuis te blijven wanneer zij griep- of verkoudheidsverschijnselen vertonen. Zij stemmen dit af met hun leidinggevende.
Voor medewerkers die geen griep- of verkoudheidsverschijnselen vertonen, geldt het volgende:
a. Aeres verwacht van docenten dat zij, waar mogelijk doorgaan met hun onderwijstaken. Werkoverleggen kunnen doorgang vinden. Met betrekking tot Aeres Hogeschool wordt nader besproken op welke wijze de onderwijsactiviteiten voortgezet kunnen worden. De MT’s van Aeres Hogeschool komen 13 maart bijeen om hiervoor plannen te maken, gericht op het voorkomen van studievertraging.
Voor docenten woonachtig in Noord-Brabant geldt aanvullend dat zij worden verzocht zoveel mogelijk thuis te werken, indien zij niet voor onderwijstaken op de Aeres-locatie hoeven te zijn. Zij stemmen dit af met hun leidinggevende.
b. Onderwijsondersteunend personeel: in principe gaan de werkzaamheden gewoon door. Aeres vraagt medewerkers terughoudend te zijn in reizen voor het werk en/of bezoekers uit te nodigen op de Aeres-locaties. Werkoverleggen kunnen doorgang vinden.
Voor onderwijsondersteunend personeel woonachtig in Noord-Brabant geldt aanvullend dat zij worden verzocht thuis te werken, indien mogelijk. Zij stemmen dit af met hun leidinggevende.
5. Leerlingen, studenten en cursisten op locaties waar de onderwijsactiviteiten doorgaan:
6. Algemene aanwijzing voor iedereen:
Naast de voorgaande aanwijzingen geldt:
a. Bel altijd de huisarts indien je koorts boven de 38 graden hebt met luchtwegklachten (hoesten of kortademigheid).
b. Je kunt voor je werk of studie wel naar locaties (bijvoorbeeld een stageplek, of een bedrijf), mits dit niet in strijd is met het beleid en de richtlijnen die gelden voor de locatie waar je naartoe gaat. Bij twijfel overleg je met je contactpersoon op de betreffende locatie.
Aeres volgt in haar beleid rond het coronavirus de richtlijnen van het RIVM. Naar aanleiding van het aangescherpte RIVM-beleid met betrekking tot de provincie Noord-Brabant, heeft Aeres gespecificeerd welke gevolgen dit heeft voor leerlingen, studenten, cursisten en medewerkers. Dit is hieronder weergegeven.
1. De onderwijsactiviteiten van Aeres gaan door wanneer dit redelijkerwijs mogelijk is.
2. Medewerkers woonachtig in Noord-Brabant:
Medewerkers uit Noord-Brabant worden geacht thuis blijven wanneer zij griep- of verkoudheidsverschijnselen vertonen. Zij stemmen dit af met hun leidinggevende.
Voor medewerkers uit Noord-Brabant die geen griep- of verkoudheidsverschijnselen vertonen, geldt het volgende:
a. Aeres verwacht van docenten dat zij doorgaan met hun onderwijstaken. Wanneer zij niet voor onderwijstaken op de Aeres-locatie hoeven te zijn, vragen wij hen echter om zoveel mogelijk thuis te werken. De docenten stemmen dit af met hun leidinggevenden.
b. Overige medewerkers: Aeres vraagt overige medewerkers thuis te werken, indien mogelijk. De medewerkers stemmen dit af met hun leidinggevenden.
3. Leerlingen, studenten en cursisten, woonachtig in Noord-Brabant:
Leerlingen, studenten en cursisten uit Noord-Brabant worden geacht thuis te blijven wanneer zij griep- of verkoudheidsverschijnselen vertonen. Zij mogen niet op de Aeres-locatie komen.
Overige leerlingen, studenten en cursisten uit Noord-Brabant worden geacht gewoon de onderwijsactiviteiten bij te wonen. Wanneer zij echter niet voor onderwijsactiviteiten op de Aeres-locatie hoeven te zijn, vragen wij hen om thuis te blijven.
4. Leerlingen, studenten, cursisten en medewerkers die niet in Noord-Brabant wonen:
Voor deze groep geldt dat alle Aeres-activiteiten waar mogelijk doorgaan, met inachtneming van de algemene aanwijzingen:
a. Bel de huisarts indien je:
b. Je kunt voor je werk of studie wel naar locaties (bijvoorbeeld een stageplek, of een bedrijf) in Noord-Brabant, mits dit niet in strijd is met het beleid en de richtlijnen die gelden voor de locatie waar je naartoe gaat. Bij twijfel overleg je met je contactpersoon op de betreffende locatie.
Het RIVM roept iedereen op om bij begroetingen geen handen meer te schudden. Aeres vraagt aan alle leerlingen, studenten, cursisten en medewerkers om zich aan deze oproep te houden.
Daarnaast volgt Aeres nauwlettend de aangescherpte beleidslijn voor Noord-Brabant. Over de consequenties hiervan voor Aeres-studenten en –medewerkers za in de loop van dinsdag 10 maart nader bericht worden.
Het RIVM adviseert inwoners van de provincie Noord-Brabant bij verkoudheid, hoesten of koorts hun sociale contacten te beperken. Dit betekent: blijf thuis. Aeres neemt dit advies over voor alle leerlingen/studenten, cursisten en medewerkers die in de provincie Noord-Brabant wonen.
Het RIVM vraagt inwoners van Noord-Brabant met een verkoudheid, die hoesten of koorts hebben hun sociale contacten zo veel mogelijk te vermijden. Werk bijvoorbeeld thuis, ga niet op bezoek bij anderen of naar plekken waar veel mensen samenkomen. Mocht je klachten hebben en toch het huis willen verlaten, probeer dan zo veel mogelijk afstand te houden tot anderen. Hiermee verklein je de kans om het virus onopgemerkt te verspreiden. Bel je huisarts alleen als je klachten verergeren.
Studenten en medewerkers die klachten hebben en onlangs in één van de gebieden zijn geweest waar het coronavirus heerst, worden geadviseerd om thuis te blijven. Het gaat om de volgende gebieden: China, Zuid-Korea, Iran, Singapore en Noord-Italië.