Openbare les Jetske de Boer

Bugs in the system: Openbare les Jetske de Boer

Date -

Op 17 september geeft lector dr. ir. Jetske de Boer haar officiële lezing over problemen en kansen rond insecten. Tijdens haar ‘openbare les’, genaamd 'Bugs in the system', vertelt de Boer over het insecten-dilemma als model voor ecologisch denken. Deze bijeenkomst vormt daarmee de start van het lectoraat ‘Ecologisch Wijs: Insecten & Maatschappij’, een gezamenlijk initiatief van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) en Aeres Hogeschool Wageningen.

Eikenprocessierups, buxusmot en mug. Er zijn genoeg plagen die ons de kriebels kunnen bezorgen. Maar veel meer insectensoorten zijn juist onmisbaar en verdienen aandacht omdat het slecht met ze gaat. Die twee uitersten hebben meer met elkaar te maken dan je denkt, stelt Jetske de Boer. Sinds juni 2020 werkt zij als lector Insecten & Maatschappij aan praktische oplossingen.

Programma, locatie en aanmelding 

13:00 uur: Ontvangst buitenterrein Aeres Hogeschool Wageningen
13:15 uur: Excursies ronde 1 [locatie: (buitenterrein Aeres Hogeschool Wageningen en NIOO-KNAW, keuze uit de volgende 5 opties:

  • Op zoek naar (waardplanten voor) vlinders op het AHW-terrein, Vlinderstichting (Jurrien van Deijk)
  • Inrichting schoolterrein voor (insecten)biodiversiteit
  • Bezoek het NIOO-onderzoeksterrein
  • Alles over de Bodemdierendagen
  • Binnenveldse Hooilanden (Mooi Binnenveld): wat komt er kijken bij een gebiedsproces (let op: deze excursie loopt over twee rondes en start in het Binnenveld)

 14:00 uur: Excursies ronde 2

  • Op zoek naar (waardplanten voor) vlinders op het AHW-terrein, Vlinderstichting (Jurrien van Deijk)
  • Inrichting schoolterrein voor (insecten)biodiversiteit
  • Bezoek het NIOO-onderzoeksterrein
  • Alles over de Bodemdierendagen

14:45 uur: Koffie & thee Aeres Hogeschool Wageningen. Gelegenheid om kennis te maken met studenten en partners die met/in het lectoraat werken. 
Ontvangst voor de bezoekers die alleen de openbare les volgen.
15.30 uur: Openbare Les Aeres Hogeschool Wageningen. Ook te volgen via een Livestream.
16.30 uur: Receptie

Wilt u de openbare les online volgen via de Livestream? 

Hierbij de weblink naar de online omgeving in Presentations2Go. Na het openen van de link, klikt u op de tegel AHWageningen met een foto van ons pand.

De link is vanaf 15.15 uur actief en de openbare les start om 15.30 uur.

Over Jetske de Boer

Jetske de Boer is al 20 jaar actief als entomoloog in academisch onderzoek. Na haar promotie aan de interacties tussen roofmijten, spintmijten en planten bij de leerstoelgroep Entomologie (Wageningen Universiteit, 2004) werkte zij enkele jaren als post-doctoraal onderzoeker in de Verenigde Staten (Universiteit van Minnesota). Daarna volgen projecten aan sluipwespen aan Groningen Universiteit, malariamuggen aan Wageningen Universiteit en hyperparasieten bij het NIOO-KNAW. Jetske is ook actief binnen de Nederlandse Entomologische Vereniging als redacteur van het tijdschrift Entomologische Berichten dat een platform biedt aan amateur en professionele entomologen, en als associate editor van het wetenschappelijke tijdschrift Entomologia Experimentalis et Applicata.

Meer info over Jetske de Boer

Over het lectoraat

"Door biodiversiteit te bevorderen, krijgen plaaginsecten minder kans. En door ecologische beheersing van plaaginsecten kan biodiversiteit juist toenemen," vat lector Jetske de Boer haar plan samen om de twee problemen tegelijkertijd aan te pakken. "Insecten zijn regelmatig in het nieuws. Van sommige lastige soorten zijn er teveel. Van andere soorten juist te weinig, want veel zijn er bedreigd of zelfs al uitgestorven in Nederland," vertelt De Boer. We krijgen dus steeds meer te maken met moeilijke vragen over insecten. In het lectoraat 'Ecologisch Wijs: Insecten & Maatschappij' gaat ze ecologische oplossingen ontwikkelen met het bedrijfsleven en natuurorganisaties, en dat stevig verankeren in het groene beroepsonderwijs.

Meer info over het lectoraat

Over de initiatiefnemers

NIOO-KNAW
Het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) is met zo'n 200 mensen een van de grootste onderzoeksinstituten van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Het is gespecialiseerd in de ecologie van het water en het land: hoe werkt de natuur? Sinds 2011 is het gevestigd in een duurzaam gebouwd onderzoekspand in Wageningen. De historie van het onderzoek gaat meer dan 65 jaar terug en loopt door ons hele land, en ver daarbuiten. www.nioo.knaw.nl

Aeres Hogeschool Wageningen
Hoe zorg je ervoor dat je al je kennis, talenten en potentieel benut? Bij Aeres Hogeschool Wageningen richt je je op het vergroten van de leerkracht van mensen en organisaties. Van (beroeps-)onderwijs tot professionele praktijk. Geïnspireerd door de natuur. Het vergroten van leerkracht staat centraal in het totale onderwijsaanbod, de professionaliseringstrajecten en in het praktijkgerichte onderzoek. www.aereshogeschool.nl/wageningen